Kia Liv Fischer
Selvudvikling

Kia Liv Fischer: En størrelse 56 kan da være ligeså smuk som en størrelse 36

28. august 2017
af Susse Wassmann, redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Camilla Rønde. Makeup: Trine Høyer
Komiker og TV-vært Kia Liv Fischer er slet ikke forkæmper for fedme. Men hun er i høj grad fortaler for, at alle kvinder er smukke, og at vi skal behandle hinanden – og os selv - med respekt.

Kia Liv Fischer: Alle kvinder er smukke

Kia Liv Fischer blev for otte år siden danmarksberømt med TV2’s underholdningsprogram ”Slemme, slemme piger”. Kia Liv havde lige sagt sit job op som pædagog for at starte skønhedsvirksomheden Fischer Pure Nature sammen med sin mor, da hun blev spurgt, om hun ville være med. Hendes første indskydelse var et rungende ”NEJ” – men hun endte med at gøre at det alligevel. For hvad hvis hun sad om 20 år og fortrød, hun ikke havde sagt ja?

"Du er for klam til at være i fjernsynet"

Den massive opmærksomhed kom dog i høj grad bag på Kia Liv.

- Jeg havde ALDRIG drømt om at blive så kendt, og jeg havde ingen anelse om, hvad det indebar. Det dér med at gå på gaden, og alle folk har en mening om dig – det var fandeme svært. De fleste var skide søde og sagde til mig, at de syntes, det var befriende, at jeg var så ligetil – og stor og tyk, he he. Men der var også mange, der skulle fortælle mig, at jeg var for klam til at være i fjernsynet. For ulækker. For tyk. Og det havde jeg enormt svært ved at administrere. Jeg havde slet ikke tænkt på, at den side af medaljen fandtes. Det var også lige på det tidspunkt, alle kom på Facebook, så det blev meget nemt at sende en grim besked.

Samtidig erkender Kia Liv, at hun også levede højt på de positive kommentarer.

- Hold kæft, det var et boost til min selvtillid, at folk syntes, jeg var fantastisk!

Undervejs lærte Kia at lukke mere ned for de negative kommentarer.

- Man skal virkelig lære at sortere i tingene og fastholde sin kerne; at man er god nok, at man ved, hvad man står for. Men jeg er vokset med opgaven, og i dag kan jeg finde ud af at tage den konstruktive kritik til mig og bruge den, og smide den ubrugelige ud til højre. Den erfaring ville jeg gerne have haft med fra starten, men sådan er det jo her i livet.

LÆS OGSÅ: Kia Liv Fischer: "Jeg har lært at elske mig selv - tyk som tynd"

Vi skal ikke støtte nogen mennesker i at være fede

Kia Liv har altid kæmpet med sin vægt. Hun kan godt tabe sig, hvis hun tager sig rigtig meget sammen, men så snart hun slapper af, tager hun det hele på igen, fortæller hun. Hun skal kæmpe hårdere end andre – og det mener Kia Liv, at der er mange, der skal. Alligevel vil hun absolut ikke sige, at hun er fortaler for at være overvægtig.

Da den nye aktivistiske bevægelse Fed Front, hvis formål er at bekæmpe fedthadet og stoppe diskriminationen af overvægtige, henvendte sig til Kia Liv for at få hende med i et program, gjorde hun én ting klart:

- Jeg nægtede at sige, at jeg er forkæmper for fede mennesker, for det er jeg ikke. Og jeg må ærligt indrømme, at jeg ikke synes, der skal være nogen fed front. Selvfølgelig skal vi ikke støtte nogen mennesker i at være fede, og jeg synes slet ikke, at der skal være nogen kamp. Vi skal bare være her. Alle sammen. Jeg vil aldrig nogensinde melde mig under en fane, der hedder, at fede mennesker skal have visse rettigheder. Vi HAR rettigheder. Fordi vi er mennesker. Vi skal respektere hinanden, om vi er tykke eller tynde, grønne eller blå – det er pisseligegyldigt. Men ligesom de homoseksuelle ligger tykke mennesker under for en norm i samfundet, det, man kalder ’normalen’. I vores tilfælde er det BMI’en, hvor du skal ligge inden for normalen. Det er jo absurd, at man skal kæmpe for at få lov til at være det, man er. Ligesom rygere … vi bliver jo efterhånden betragtet som white trash! Jeg vil da vildt gerne holde op med at ryge, og jeg vil vildt gerne tabe mig, men jeg har rygrad som en regnorm. Seriøst. Når dét er sagt, vil jeg til hver en tid sige, at det er usundt at være fed, og det besværliggør en masse ting.

Hvad har det besværliggjort for dig?

- Jeg har for eksempel prøvet at blive gravid i mange år med min ekskæreste, og nu prøver jeg igen med min nye kæreste – og det lykkes ikke rigtigt. Det kan sagtens have noget at gøre med min overvægt, fortæller Kia Liv.

Hvem vil jeg være, hvis jeg blev normalvægtig?

Tidligere har Kia Liv udtalt, at hun er af den overbevisning, at der altid ligger psykiske ting bag ved overvægt.

- Jo mere jeg har arbejdet med mig selv og mit indre, des mere er jeg kommet frem til, at det her er mit hylster. Jeg spørger mig selv, hvem fanden jeg vil være, hvis jeg bliver normalvægtig igen. Hvem passer så på mig? Hvem beskytter mig? Hvis jeg har det dårligt, har jeg lyst til at spise, og hvis jeg har det godt, har jeg også lyst til at spise. For mig er det både en belønning og en trøst.

Det lyder som afhængighed?

- Ja, en form for afhængighed. En tryghed. En gevinst. Det er min medalje til mig selv. Og det er jo noget psykisk, der foregår i en. Der kan ligge nogle rigtigt hårde ting bag ved den overvægt, du måske ser udefra som sløsethed. Nogle ting, andre mennesker ikke kan se. Derfor vil jeg gerne være fortaler for, at man skal stå ved, hvem man er, og at man skal tage fat i sit problem og gøre noget ved det.

LÆS OGSÅ: Kan du lide, hvad du ser i spejlet? Læs om 7 kvinders forhold til deres spejlbillede

Alle kvinder er smukke

Kia Liv tog selv derfor en beslutning. For tre år siden besluttede hun sig for at give sig selv lov til at elske fuldt ud. Elske livet, elske sig selv, elske andre mennesker. Noget, som hun aldrig rigtig har turdet. Hun har ”fået nogle hug” undervejs i sin opvækst. Blandt andet voksede hun op med en alkoholisk far.

- Så jeg har altid været lidt mistroisk og bange for at elske fuldt ud, fordi jeg aldrig har turdet tro på, at jeg var god nok til at blive elsket hundrede procent tilbage. Men for nogle år siden besluttede jeg, at nu skulle det være nok med at lukke af og hele tiden tro, at tingene ender dårligt. Jeg bruger hver dag lidt energi på at sidde og tænke over, hvor jeg er med mig selv, hvor jeg gerne vil hen, om jeg er der, hvor jeg gerne vil være, og det slog mig, at jeg aldrig ville komme derhen, hvis jeg blev ved med at lukke af. Jeg tror meget på, at det, du sender ud i universet, får du tilbage. Og hvis man hele tiden kun sender noget halvt ud, så får man også halvt tilbage.

Og dét ændrede tingene for Kia Liv. Hendes syn på verden er generelt blevet lysere. I dag har hun mødt en fantastisk mand. Og jo ældre man bliver, des mere opdager man også værdien af en kvindekrop, slår Kia Liv fast.

- Mænd synes jo, at det er dejligt, at man er frodig. Det er meget, meget få voksne mænd, der vil have en pind. De kan lide, at der er noget bryst og noget røv. Sundhedsmæssigt kan jeg godt følge, at det er bedre at være en størrelse 38 end en størrelse 56, men skønhedsmæssigt kan jeg slet ikke følge den. For en størrelse 56 kan da være lige så smuk som en størrelse 36, mener Kia Liv, som blev målløs, da hun fik hug for at sige netop dét for åben skærm.

- Jeg sagde i et tv-program, at alle kvinder er smukke, og det fik jeg simpelthen så mange vrede henvendelser over – det var helt vildt!

Folk skrev blandt andet, at nu måtte Kia Liv ”stoppe med sit hippie-pis”.

- Men jeg mener det virkelig. For det kan godt være, at jeg ikke synes, at Margrethe derovre er smuk, men det er der altså fem andre, der synes. Derfor er hun smuk. Der er altid nogen, der synes, du er smuk, og det er det vigtigste. Ikke at hele verden synes det.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også