https://imgix.femina.dk/media/article/helger-primaer.jpg
Selvudvikling

Johanne Helger Lund: Jeg ville ikke kunne klare hadebrevene

25. august 2015
af SØNDAG, redigeret af Britta Bjerre
Hvordan er det at være datter af den farverige, men også kontroversielle skuespiller Anne Marie Helger? Det fortæller designeren Johanne Helger Lund smukt om her.

Som mor, så datter - eller næsten

Johanne Helger Lund ligner sin mor, skuespilleren Anne Marie Helger, utroligt meget. Og ikke alene af udseende.
– Jeg ligner min mor på enormt mange punkter, siger hun også selv.
- Vi har de samme grundværdier og det samme menneskesyn. Men hun er mere modig end mig. Når man aldrig er bange for at udtrykke sine holdninger, får man mange modstandere og til tider hadebreve – også anonyme. Det ville jeg ikke kunne klare!

Læs også interviewet med Anne Marie Helger

Faldt i kjolegryden!

Johanne, der er 43, er uddannet tøjdesigner og har sit eget firma Ecouture by Lund, der har til huse på Nørrebro i København, hvor hun står for design og salg af egne kreationer.
- Ja, jeg faldt jo i kjolegryden som helt lille, konstaterer hun med klar adresse til de farverige kjoler, som hendes mor er kendt for som en del af sit særlige udtryk.
Johannes design er også farverigt, men dog mere til hverdagsbrug, i hvert fald hvis man som kvinde nødig vil falde i ét med tapetet.
- I mit arbejde er jeg nok påvirket af, at hun var med på vognen som en af de allerførste, der var økologisk bevidst her i landet. I mine indkøb går jeg efter materialer,der er produceret miljøvenligt, ligesom jeg sikrer mig ordentlige forhold for de ansatte på systuerne,hvor tøjet bliver syet.

Caroline Henderson om at være både ung og moden mor:

Tog for givet

Johanne indrømmer, at hun som ung var optaget af at være forskellig fra sin mor – som en naturlig del af det at blive voksen og sig selv.
– Men i den alder, jeg har nu, er jeg ret glad for at kunne sige, at jeg ligner hende så meget. Nu er jeg også blevet bevidst om, hvad min mor har været med til at skabe af værdi for mig og min generation. Noget, jeg som ung nok tog for givet.

Moderlige råd fra Anne Dorthe Tanderup og flere andre:

Uenige om fri opdragelse

Er der slet ikke noget, mor og datter er uenige om?

– Jo, opdragelse! De hippieværdier inden for opdragelse - fri opdragelse - jeg selv er opvokset med, er en smuk tanke, men dem tør jeg ikke udsætte mine børn for, og min mand er heldigvis enig med mig!

Ingen lyst til scenen

Til forskel for sin mor har Johanne ingen lyst til at stå på en scene.
- At stå på en scene er ikke mig, selv om jeg har prøvet at optræde mange gange, blandt andet sammen med mor, hvor jeg skulle synge. Jeg er alt for genert.
Allerede som 14-årig begyndte Johanne at designe kostumer til teaterforestillinger, og hun har da også skabt et par af sin mors kreationer. I dag er det dog kun undtagelsesvis, hun arbejder med kostumer.

* Johanne Helger Lund, født 1971.

* Uddannet designer og konstruktør (skrædderi). Indehaver af Ecouture by Lund.
* Gift med fotograf Peter Mark, mor til to sønner, Cornelius, 14, August 11.

* Anne Marie Helger, født 1946.

* Skuespiller, fra 1960’erne medlem af teatergruppen Solvognen, i 70'erne engageret i debatteatret, siden en række eneforestillinger og desuden flere »discount-dramaer« sammen med skuespiller Peter Larsen.
* Gift med overlæge Jeppe Helweg.

Læs også