Hvorfor flyver tiden altid af sted
foto Panthermedia
De fleste af os kender fornemmelsen af, at tiden flyver, eller omvendt at man får noget ud af tiden. Og hvordan man ser på tiden afhænger helt af, hvilken tidsmålestok man bruger, forklarer Poul Lübcke, der er lektor i filosofi ved Københavns Universitet.
- Den objektive målestok er helt nøgternt baseret på solsystemets indretning med årets 365 dage fordelt på så og så mange måneder, uger og timer. Her er målestokken fælles og ens for os alle - her er et år et år, og det kan tjekkes i kalenderen, forklarer Poul Lübcke og fortsætter.
- Vi bruger den objektive tidsopfattelse, når vi møder på arbejdet og laver aftaler med hinanden. Det er også den objektive tidsopfattelse, vi refererer til, når vi siger, at vi ikke har fået nok ud af tiden, eller omvendt fået meget ud af tiden. Her kan tiden ganske vist også løbe stærkt, men så drejer det sig ofte om terminsfrister og arbejdslivets deadlines.
LÆS MERE: Rigtig mange går rundt og er stressede. Her får du tre øvelser der mindsker stress
De lange somre
Den subjektive tidsopfattelse derimod er forskelig fra person til person, og fra situation til situation. Her har vi lagt uret og kalenderen fra os og måler i stedet tiden ud fra mængden af vigtige begivenheder.
- Specielt børn har en fantastisk evne til at give tiden fylde, fordi selv bittesmå begivenheder har stor betydning, siger Poul Lübcke.
LÆS MERE: Der er forskel på at være stresset og på at have travlt. Find ud af hvad forskellen er.
Læg uret fra dig
I et travlt arbejdsliv kan man ikke løbe an på den subjektive fornemmelse af tid. Når mødet starter kl. 9. og en arbejdsopgave skal være færdig d. 6. januar gælder kun den faste, fælles, kvantitative, objektive tid.
Den subjektive målestok bruger vi hovedsagligt, når vi tænker over vores liv. Her er det nærliggende at orientere sig mod subjektive, kvalitetsbestemte værdier, som ikke er ens for alle.
- For eksempel vil de fleste i højere grad lade sig styre af den subjektive tidsmålestok under fjorten dages ferie i sommerhus, fortæller Poul Lübcke.
- De fleste vil nok i vandet flere gange i løbet af sommerferien. Men badeturene er ikke skemasat til kl. 14 hver dag, som opgaver er i arbejdslivet. Tidligere lagde man helt bogstaveligt uret fra sig, når man var i sommerhus. Det er vist desværre ved at være fortid nu, hvor både computer og mobiltelefoner har overtaget urets og kalenderens funktioner og altid ligger fremme. I det teknologiske samfund har vi ladet den objektive tid kolonisere den subjektive tid - selv på områder hvor det ikke er nødvendigt. At værdsætte den subjektive forståelse af tid er måske ligefrem ideen med at holde ferie, foreslår Poul Lübcke.