https://imgix.femina.dk/media/billeder/2013/maj/charprim.jpg
Selvudvikling

Hjælp heksebørnene nu!

23. maj 2013
af Lonnie Kjer
Foto: Privat
Hun kæmper for verdens heksebørn. Så meget, at hun gerne sætter livet på spil for dem. Ikke så mærkeligt, når man hører, hvad børnene gennemgår af lidelser, for virkeligheden overgår desværre fantasien. Oestrogen.dk har mødt Anja Lovén.

Charity er 8 år gammel og har boet på gaden i tre år. Alene, uden hjælp og kærlighed fra nogen som helst. Hun er syg. Af Malaria, undervægt - men allermest af det liv, hun har levet. Alene, udstødt og efterladt. Tortureret ligesom de mange andre uskyldige børn, der bliver beskyldt for at være heksebørn. Uden en chance for at få et nogenlunde normalt liv. Hvis det altså ikke var for mennesker som Anja Lovén.
"Jeg har lige været i Nigeria, og jeg må og skal derned igen til november. De har så meget brug for vores hjælp," fortæller hun Oestrogen.dk.

Et mareridt i Nigeria
Det har hun ret i. Én mangler et øje, mange har ar over hele kroppen. En del har fået slået søm i hovedet, og andre er blevet pisket. Man skal være hårdhudet for at kunne kapere dén slags oplevelser, der kravler ind under huden på den kuldegysende måde alene ved at høre om dem. Og Anja Lovén fortæller meget gerne og lægger ikke fingre i mellem. Kun på dén måde kan hun råbe verden op, så vi kan forstå, at der er børn, der har brug for din og min hjælp.
"Man tror ikke sine egne øjne, når man oplever børnenes virkelighed. Det er hjerteskærende og helt forfærdeligt, og vi bliver nødt til at hjælpe dem."

Heksebørnene får skylden
Ufatteligt nok er det faktisk hverdagskost i Nigeria, at små børn dagligt bliver anklaget og udpeget til at være hekse, hvis en familie rammes af dødsfald, hvis høsten slår fejl eller af helt andre ubegribelige årsager.
"Nogen skal bære skylden, og for de dybt overtroiske Nigerianere bliver det altså børnene," fortæller Anja Lovén. Farvel og tak. Ud på gaden. Pisket, forgiftet, bundet. Hvis de ikke bliver slået ihjel, som dokumentaren 'Afrikas heksebørn', der rystede verden, viste.


er en frivillig forening uden lønnet administration
Derfor går alle indsamlinger og donationer 100% til projekterne.
Foreningens væsentligste formål er at støtte verdens fattigste børn

Læs alt om DINnødhjælp her!

Din nødhjælp - deres overlevelse!
Det er dét, Anja Lovén, hendes nødhjælpsorganisation DINnødhjælp.dk og Childs Right And Rehabiliation Network gør noget ved.
"Vi ved godt, vi ikke kan redde verden, men vi kan alle sammen være med til at gøre en forskel for heksebørnene," siger Anja, der kræver sølle 100 kr. for et medlemskab af organisationen, frederikshavnerpigen har oprettet for at hjælpe fattige afrikanske børn.

Og heksebørnene har altså en særlig plads i hendes hjerte.
"Man fatter jo ikke, at små børn overlades til sig selv og pines på den måde, og de har så meget brug for hjælp til medicin, sygehus - og mad."

Ka' du undvære en tyver? Støt indsamlingen til Nigerias heksebørn her!


Forskel på folk ...
Lige nu er der ikke så meget mad.
"Da jeg var der sidst, kunne jeg bruge penge på at købe krydderier eller løg til at krydre ris og bønner med, men lige nu får de bare bønner eller lidt grød, og er der noget, de børn har brug for, er det nogle ordentlige måltider," fortæller Anja, der selv er kommet hjem med en del færre kilo på kroppen, end da hun tog af sted Og med Malaria. Så kontrasten til DSB's stillekupé, et prik på skulderen, da hun hviskende fortalte familien, at nu var hun landet i god behold, var svær at overse.
"Sådan er det altid, når jeg kommer hjem. Livet her står i skærende kontrast til livet dernede, og selvom et lyder kliche'-agtigt, så føler jeg mig bare lykkeligere, når jeg er dernede."

Nedad bakke for heksebørnene
Det hele foregår på redningscenter og skole, som oprindeligt var stifter af CRARN (Childs Right And Rehabiliation Network) Sam Itaumas, hjem. Dér får børnene støtte, medicin, mad og - hvis de er heldige - skolegang.
"Alle afrikanske børns højeste ønske er at komme i skole. De har så mange drømme alle sammen," fortæller Anja.
Sam selv er der ikke mere. Han måtte flygte til USA, da korrupte politikere satte en pris på hans hoved.
"Tidligere var der 200 børn på skolen, og nu er der 12, for korrupte kræfter har gjort alt for at bremse vores arbejde," fortæller Anja.
"Men Sam er min helt, og jeg ved, han kommer tilbage, så snart guvernøren går af."

Et livsfarligt arbejde
Og så er vi ved problemets kerne. For færre og færre hjælper, og flere og flere tier.
"Folk i Nigeria går stille med dørene, og man må f.eks. ikke filme. Folk tør simpelthen ikke, fordi regeringen er imod dem, og det gør vores arbejde meget svært."
Det gør også deres arbejde livsfarligt. Når en hvid kvinde som Anja Lovén trækker for meget opmærksomhed til sig ved at redde efterladte, udstødte børn på en halvdårlig motorcykel. Som da pigen Charity blev fundet, og de blev omringet af en truende landsby. Den risiko løber de. Og dén løber Anja.
"Det kan være svært for folk at forstå, at man vil sætte livet på spil, men jeg føler ikke, jeg noget valg. Heller ikke selvom jeg selvfølgelig selv er bange, når jeg er der."


"Det lyder måske kliché-agtigt, men mit liv er forandret efter mødet med de børn," siger Anja Lovén, stifter af DINnødhjælp.

Tilbage til heksebørnene
Så Anja må tilbage. Det har hun lovet både Charity og de andre børn, hun er kommet tæt på under sit ophold. "Can we call you mom"- spørgsmålet fra en af de halvstore drenge dernede understreger, hvor vigtigt og tæt et forhold, hun fik til børnene.
"For du gør alt det, vores egen mor skulle gøre."

Anja har allerede bestilt flybilletten, og 1.nov. går turen tilbage til Nigeria. Forhåbentlig med lidt penge på lommen - fra en indsamling, der giver pote - til at kunne hjælpe børnene.
"Jeg SKAL se dem igen. De regner med mig, og jeg bliver bakket fuldstændig op af min familie, selvom de selvfølgelig gerne så mig i sikkerhed herhjemme. De ved godt, de ikke kan stoppe mig."

Mens Charity venter …
Lige nu er dagligdagen i Danmark. Men virkeligheden og hjertet er i Nigeria. Hos indsamlingen til heksebørnene og især hos Charity og alle de andre. For mens Anja sælger sine ting, siger sin lejlighed op og knokler for at skrabe penge ind til børnene, bor Charity stadig på hjemmet.
"Jeg er bange for at se hende igen. Da jeg tog afsted fra hende, kunne hun næsten ikke gå længere, og hun har brug for at blive scannet. Jeg tror, hendes krop er skadet for altid," fortæller Anja om den otte-årige Charity, der - ligesom resten af flokken - venter.
Til november mødes de igen.

Læs også