Alenetid kan være sundt for dig
Selvudvikling

Hav tid alene – det gør dig lykkelig

5. april 2017
af Christina Forsberg
Mange har aldrig prøvet at gå ud at spise eller i biografen alene, men faktisk kan tid i dit eget selskab være vejen til indre ro og lykke – det fastslår forskning.

Har du prøvet at bestille bord til én person på en restaurant – nemlig til dig selv? Købe en enkelt billet til en koncert? Til en biograf? En forlystelsespark? Eller måske booket en ferie kun til en person? For langt de fleste er svaret nej. Det virker simpelthen angstprovokerende, at skulle være alene om aktiviteter, der som regel er forbundet med socialt samvær. Shopping eller en gåtur alene er dog mere acceptabelt, men faktisk kan du vinde meget både mentalt og udviklingsmæssigt ved at have selvvalgte stunder i ensomhed og foretage dig ting alene. Det skriver Reader’s digest.

Læs også: Har du svært ved at være alene?

Hvad er de mentale fordele ved alenetid?

Der er rigtig mange fordele ved at tilbringe tid alene. Det fortæller Dr. Libby Watson, der er psykolog på The University of London.

”Alenetid kan virke genopbyggende på dit sind og kan mindske eventuel stressfornemmelse ved, at du lærer sig selv bedre at kende og har tid og rum til at identificere de ting, der kan fremkalde følelsen af stress.”

Dr. Watson påpeger, at tid alene giver plads til refleksion, hvor du f.eks. kan fokusere på de negative mønstre, du eventuelt har, såsom drikkeri eller overspisning. Vi er blevet så vant til, hvad hun kalder ”høj-sensoriske omgivelser” og en travl og krævende work/life-balance.

”Hvis du sørger for tid til selvrefleksion og får en bevidst tilgang til dit liv, kan det føre til en forøget følelse af velvære. Det kan også være effektivt mod at havne i en depression.”

Læs også: Er du god til at være alene?

Sådan nyder du tid alene

Nøglen til fordelene ved alenetid ligger i timingen og arten af den tid, du tilbringer alene, fortæller Dr. Watson. Hvis du gerne vil eksperimentere lidt med bevidst alenetid, så gør dig klart på forhånd, hvilke aktiviteter du ville nyde solo. Introverte og ekstroverte personer vil nemlig have gavn af helt forskellige oplevelser.

”Er du introvert anlagt, er du nok allerede komfortabel ved at være alene. Men for mere ekstroverte personer, vil jeg anbefale soloaktiviteter, der stadig involverer tilstedeværelsen af andre mennesker. Det kan være at tage alene på en cafe eller i et shoppingcenter. Eller f.eks. have radioen tændt, så der opstår en følelse af, at du stadig er forbundet med andre mennesker."

Læs også: 5 (sunde) grunde til at du bør lave ingenting, når du har fri

Alenetid er godt for parforholdet

Også i forhold til at få dit parforhold tilbage på skinnerne, kan det være en god ide at tilbringe tid hver for sig – alene. Det kan virke modstridende, men parterapeuter anbefaler dette, da selvbevidsthed kan være grundstenen for et sundt forhold. Alt for ofte har vi nemlig ikke muligheden for at have en dialog med os selv - og hvis ikke vi kan forbinde os til os selv, hvordan skal vi så kunne forbindes til andre?

https://imgix.femina.dk/aleneskilt.jpg

Læs også: 7 genveje til det bedste liv som introvert

Mange forveksler dog det at være alene med at være ensom, men ensomhed handler ikke om at være alene, men om fraværet af meningsfuld kontakt og om at føle sig uønsket og ikke draget omsorg for. Selvvalgt alenetid handler jo slet ikke om det.

Er du stadig nervøs for, hvad andre mon måtte tænke om, at du sidder alene i biografen eller på cafeen, så start med at bruge fem minutter alene i en park på en bænk, dernæst ti minutter – og forøg tiden alene gradvist.

Læs også: Kunsten at leve alene (efter at have været to)

Læs også