Husk, at børn kopierer din måde at omtale dig selv på
Selvudvikling

Har du (små) børn? Så er det ekstra vigtigt, du omtaler din krop positivt

5. juli 2017
af Christina Forsberg
foto: Shutterstock
Går du og sender stikpiller til din vægt? Din form? Dit udseende? Så husk, at dine børn hører dig og kopierer den negative kropsopfattelse. Og de gør det fra en meget tidlig alder …

”Små børn går da ikke op i deres krop og vægt… Vel?!”

Jo, det gør de. Og hvis du troede, det først var omkring skolealderen, at dit barn begyndte at danne en kropsopfattelse, så kan du faktisk godt tro om. For undersøgelser viser, at børn begynder at have meninger om og holdninger til deres krop – positive som negative – langt tidligere. Og dette må ikke ignoreres. For det giver dig chancen som forælder for at indprente dem et sundt og positivt kropsbillede allerede helt fra den tidlige barndom.

LÆS OGSÅ: 6 tips: Snak positivt om din krop

”Børn er da for unge til at gå op i deres krop…”

En undersøgelse publiceret i Body Image viser i følge sitet Stuff, at forældre tror, at den tidlige barndom er ”uskyldens år”, hvor deres unger er herligt fritaget for tanker om kroppen og selvbevidsthed i det hele taget. MEN – siger forfatterne bag undersøgelsen – så viser tegn på bl.a. kropsbevidsthed og -accept, sund seksualitet og præference af kropsstørrelse sig allerede i børnehavealderen – og påvirkningen kommer fra familien.

Cirka 30 forældrepar til børnehavebørn blev interviewet for at undersøge familiens rolle og indflydelse på børnenes kropsopfattelse. De blev stillet spørgsmål som: ”Hvor lærte du omkring kropsopfattelse?” og ”hvordan influerer du på dit barns kropsbillede (hvis du gør)?”. Og interviewene afslørede noget bemærkelsesværdigt.

53% af deltagerne definerede kropsopfattelse som noget, der hørte til at være attraktiv eller aktiv udendørs - snarere end som en subjektiv selvopfattelse. To tredjedel af forældrene mente, at deres 2-5-årige børn var for unge til at beskæftige sig med kropsopfattelse, og at dette først ville begynde, når deres børn startede i skole eller senere. Men svarene, der blev givet under interviewene, viste noget andet.

LÆS OGSÅ: Den positive kropsopfattelse smitter

En gave at give sine børn

Fyrre procent af deltagerne beskrev nemlig, at deres små børn havde kommenteret på enten vægt, vægt-bekymring, præference for tyndhed og efterligninger af kommentarer omkring vægt og størrelse. Derfor undrede det forfatterne bag undersøgelsen, at forældrene ikke var mere opmærksomme på, at også små børn – altså dem i før-skole-alderen – går op i krop og størrelse. De fleste af forældrene fortalte også, at de ikke gjorde noget for at influere på deres børns kropsopfattelse. Men det er en fejl, mener forfatterne.

- Forældrene går glip af chancen for at opfostre børn med stærk kropsbevidsthed og -accept i de unge år, så de er bedre rustede til at klare al den (negative) kropsfokus, der kommer senere. Det er faktisk lidt af en gave, at kunne give sine børn.

LÆS OGSÅ: Så mange af os afskyr vores egen krop

3 gode råd til forældrene

- Selvfølgelig må du give dit barn komplimenter for hendes udseende, men husk blot, at for mange baseret på den fysiske fremtoning faktisk kan gå ud over kropsopfattelsen.

- Vær opmærksom på, at kropsopfattelsen dannes i de helt tidlige år, så skab en positiv tone omkring kroppen i hjemmet.

- Fokuser mere på, hvad din – og dit barns krop – kan gøre, fremfor hvordan den ser ud.

Læs også: Husk disse 6 ting dagligt - og lær at elske dig selv og din krop

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også