Krop positiv
Selvudvikling

6 tips: Snak positivt om din krop

23. marts 2017
af Charlotte Kobberøe Fink
foto: Shutterstock
Vi er ikke stolte af det - men vi kender alt for godt til negative tanker om kroppen. Og det gør absolut ikke noget godt for vores selvbillede!

Der er noget om det med, at vi kvinder ofte er vores egen værste dommer – måske især, når det kommer til at vurdere vores udseende og krop. Og det kan blive til en vane, som kan fange os i et nagativt mønster, der er svært at bryde.

Det gode er til gengæld, at hvis vi omvendt taler om vores krop på en venlig måde, kan det føre til, at vi faktisk får mere kropskærlighed på længere sigt.

Men det KAN være nemmere sagt end gjort at ændre på livslange vaner. Derfor har vi samlet seks tips, som lærer os, hvordan vi taler mere positivt om vores kroppe.

Læs også: Er du krops-positiv?

1. Start i det små

Når du ændre de negative vaner, så start ud med udpege de ting, du kan lide ved din krop. Måske har du store bryster, pæne skuldre, en lang hals eller smukke øjne. Stil dig foran et spejl og ros dig selv. Sig ordene højt og gentag dem - jævnligt. På den måde både taler du positivt om din krop, samtidig med at du hører, at den bliver talt om på en venlig måde. Med tiden vil det gøre det nemmere for dig at bruge positive ord i forhold til hele din krop.

2. Fokusér på, hvad din krop kan

Fjern fokus fra, hvordan din krop ser ud, og fokuser i stedet på, hvad din krop kan. Måske har du store ben, men det er måske netop det, der gør, at du er i stand til at cykle langt – og dét får dig faktisk til at få det godt i kroppen og have overskud i hverdagen. Når du italesætter det positive, din krop kan, begynder du at se din krop på en anden og mere rar måde.

3. Navngiv de negative følelser

Det lyder måske dumt, men faktisk kan det hjælpe at placere, hvor de negative ord stammer fra. Måske blev du drillet med dine arme i folkeskolen af en bestemt dreng, eller din mor eller far var efter dig med din vægt, da du var barn. Når de negative tanker så kommer snigende, kan du sige højt: ”Nej, Søren/Peter/mor/far/xx – den måde at tale om min krop på er ikke velkommen!” På den måde overfører du de negative ord til en anden person end dig selv, og så er det lettere at distancere dig fra ordene og ikke se dem som sande.

Læs også: Elsk din krop som den er

4. Stop med negativ snak om din krop over for andre

Undersøgelser har faktisk vist, at vi kan overføre vores syn og måde at snakke om os selv på til andre. Hvis I i din vennekreds konstant taler jeres kroppe ned og italesætter dem negativt, får det en selvforstærkende effekt, som bestemt ikke gør noget godt for jeres syn på jer selv. Det kan hurtigt blive normen, at resten af venindeflokken skal stemme i og hoppe med på den negative vogn, så snart en af jer proklamerer, at I er utilfredse med noget.

Tag derfor snakken med dine veninder: Vær ikke bange for at være ærlig og sige, at det ikke gør noget godt for jeres kropsbillede altid at tale jer selv ned. Måske kan I endda aftale, at I ikke skal snakke om krop og vægt, når I er sammen?

5. Tag andres ord til dig

Husk til gengæld de positive ting, andre siger om dig – i alle livets henseender. Det er alt for ofte lettest at huske de få negative ting, der måske har gjort ondt, end de mange positive kommentarer, som folk helt sikkert også er kommet med i årenes løb. Hver gang dine venner, din familie eller dine kollegaer siger noget positivt om dig, så husk det, og skriv det ned på en post-it. Hvis din omgangskreds ikke er en, hvor komplimenterne vælter ud af sig selv, så vær ikke bange for at spørge dine nærmeste, hvad de sætter pris på ved dig. Hæng sedlerne ved dit spejl eller dit skab, så du dagligt bliver mindet om alle de positive ting ved dig selv.

6. Tal til dig selv, som du taler til andre

Hver gang du taler negativt om din krop, så spørg dig selv, om du ville sige det samme til din gode veninde, din mor eller din søster. Oftest er svaret et klart og rungende nej. Så: Hvorfor skal du ikke tale til dig selv med samme respekt og kærlighed, som du taler til andre med?

Kilde: Women’s Health

Læs også