Krops-positiv
Selvudvikling

Er du krops-positiv?

22. februar 2017
af webredaktionen
foto: Shutterstock
Du har sikkert opdaget, at der er sket noget i samfundet de senere år: De stereotype kropsidealer bliver udfordret, og det er blevet in at stå ved sig selv, som man er. I dén forbindelse er begrebet krops-positivitet dukket op. Men hvad vil det egentlig sige? Og hvorfor bliver det ofte misforstået?

De sidste 10 år har kropspositiviteten for alvor fået fat i verden. I modebilledet ser vi modeller, der er plus size, og flere og flere brands hylder både det naturlige og ”almindelige” som nye idealer, der er kommet for at blive. Det er blevet in at elske sin krop – og åbenhjertigt stå ved det.

Men hvad betyder det helt nøjagtigt at være krops-positiv? Hvordan kan du selv blive det – og hvilke misforståelser opstår desværre i krops-positivitetens favør?

Hvad vil det sige at være krops-positiv?

Helt kort: At være krops-positiv betyder, at man accepterer den krop, man har. Hvad du er værd, afhænger på ingen måde af, hvordan du ser ud fysisk. Og når der med alderen, eller på grund af andre personlige valg gennem livet, sker ændringer med din krop, så er de en del af dig. De fysiske ændringer betyder med andre ord ikke, at du bliver mindre værd.

Krops-positivitet er idéen om, at man kan slappe af og være i sin krop, som den er lige nu, eller at man kan arbejde på at behandle den godt gennem kost, motion og omsorg for sig selv – uden at straffe sig selv for at se ud, som man gør.

Læs også: Den positive kropsopfattelse smitter

Hvilke misforståelser kan der være med krops-positivitet?

Nogle gange bliver krops-positivitet fremstillet som noget, der skal hjælpe os med at føle os smukke og elske os selv hele tiden – men det er meget at bede en person om. Og man behøver ikke at elske hvert enkelt lille aspekt af sin krop for at være krops-positiv: man skal ”bare” adskille, hvordan man ser ud (og hvordan man føler i forhold til det!) fra ens værdi som menneske. Man er ikke mindre værd, fordi man ser ud på en anden måde end andre.

En anden misforståelse er, at folk tror, at krops-positivitet opfordrer folk til at være usunde og stoppe med at passe på sig selv. Det er ikke pointen: Kropspositivitet handler ikke om, at du skal lade stå til, det handler om, at du skal have det godt med dig selv.

Krops-positivisme handler altså om: At alle, uanset køn, hudfarve og størrelse, kan have det godt med sig selv og den krop, de har.

Læs også: Kender du nogen, der "body shamer" andre? Så giv dem disse fire gode råd

Hvordan kan man selv blive kropspositiv?

Det handler om, at man accepterer sin krop, som den er. At man har det godt i den lige nu, men at man også prøver at tage ansvar for, hvad ens krop har brug for. Det KAN være svært, men det handler ganske enkelt om at lytte til sig selv: Har min krop brug for mad? Drikke? Motion eller hvile?

Tro på, at DU ved bedst, hvad der føles godt i din krop.

Der er så mange eksperter, medier og folk i vores omgangskreds, som gerne vil diktere, hvordan vi skal spise, og hvad vi må veje – men det er helt okay at være kritisk over for, hvad der egentlig virker for dig. Ikke at vi ikke skal lytte til lægen og andre fagpersoner i forhold til vores sundhed, men vi skal ikke gøre det blindt.

Lyt til din krop, og brug den information, der giver mening i forhold til, at du har det bedst. Og hvis du ind i mellem er i en periode i dit liv, hvor det ikke kan lade sig gøre – så acceptér det, og gør det bedste, du kan, under omstændighederne.

Kilde: www.pshychologytoday.com

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også