https://imgix.femina.dk/media/c3c07b622a714995b2795843af16165f.jpg
Selvudvikling

Har du også en fobi?

25. maj 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Fanget af en fobi? Du er langt fra alene. En kvart million danskere lider sammen med dig, og der er over 500 fobier at blive fanget af. Nogle mere underlige end andre.

Bange for knapper? Tomater? Rudekuverter, fløjter eller computere? Knæ, mænd eller lommeuld? Eller har du bare en god, gammeldags, ja, nærmest lidt kedelig-almindelig fobi som araknofobi eller klaustrofobi? Så deler du skæbne med et hav af danskere, der har det til fælles, at de af en eller anden grund er bange for ting, der som udgangspunkt ikke er nogen fornuftig grund til at være bange for. Klovne, f.eks.

Den glade klovn
Så cirkussæsonen er ikke for sjov. I hvert fald ikke, hvis de malede klovne i alt for store sko fremkalder alt andet end latterkramper. Og sådan er det, hvis du lider af coulfobi - angsten for klovne. Og måske er det ikke så underligt at være bange for klovne. Hvis du husker Stephen Kings film "It", kan du sikkert tydeligt genkalde dig den uhygge, en storsmilende klovn ved højlys dag kunne frembringe. Den glade, gode klovn, der var alt andet end god, og som skræmte livet ud af historiens børn. Og - næsten - af os andre ved tv-skærmene.

Gang i forbi-skolen
På fobiskolen i København har de stadigvæk besøg af coulfobikere til gode. Endnu da. Men måske sætter Den Internationale Klovnefestival, der i år fandt sted på fyn, gang i henvendelserne.
"Det kunne jeg faktisk sagtens forestille mig," lyder det i ramme alvor fra NLP-terapeut Tina Juel fra fobiskolen. Til gengæld kender hun til alverdens andre fobier, der får os andre, lyder alt andet end almindelige.
"Vi har mange, der er bange for computere eller for vagabonder, og det er begge forholdsvis velkendte fobier, "fortæller hun.

Masser af fobier
Og der er intet at grine af, ved enhver, der selv har prøvet det. Der er heller ingen fornuft bag fobien, og man kan altså godt komme til at trække på smilebåndet, når man kaster et blik på listen over fobier. Hvor irriterende er det f.eks ikke at være hundeangst for ægteskabet, skæg eller asymmetriske former? Og nægte at deltage i selskaber, fordi man har angst for middagskonversationer. Eller slet og ret at have en fobi for fobier. Eller, og det er da ikke sjovt, være panisk angst for værsthuse.

Giv fobien en krammer
En anden af de mere almindelige fobier er murofobi - angsten for mus. Dén kender Annemette Palm alt til. Derfor var hun også forbi fobiskolen og en hypnotisør for at få bugt med skrækken for de små pelsdyr, hun hader mere end noget andet.
"Jeg får det elendigt bare af at tænke på dem. Og hvis du stikker mig en tøjbamse, der minder om en mus, går jeg i panik. Hun plages stadigvæk af fobien, der ikke forsvandt på hverken skolen eller i hypnose, hvor hun ellers skulle "gi' musen en krammer."

Forsvind, fobi!
Men den kan forsvinde, din fobi, og nettet bugner af tilbud, der kan hjælpe dig. Fra kognetiv terapi til hypnose. For selvom man kan grine af det, hvis man er heldig ikke at være en af dem, der dagligt plages af en fobi, er det en alvorlig lidelse, der kan være dybt ødelæggende for "patienten," der ofte føler sig meget alene med sin angst.

Fik du læst artiklen "Hypno- hva' for noget"

Læs også "Sådan bruger du hypnoterapi!

Fobi-fakta

Fobi dækker over en sygelig frygt eller afsky.
Der er tre grundlæggende former for fobier:
Agoraforbi - angst for fastlåste situationer og steder,
sociale fobier - angst for at være sammen med andre og enkeltfobier - overdreven angst for en bestemt genstand eller situation. Flest kvinder lider af fobier, og der er mere end 500 at "vælge imellem.

Flere fobier


Aerofobi - angsten for at flyve
Agoraforbi - angsten for åbne pladser
Anthofobi - angsten for blomster
Apotemnofobi - angsten for folk med amputationer
Autodysomofobi - angsten for folk,der lugter dårligt
Caligyneforbi - angsten for smukke kvinder
Geniofobi - angsten for hager
Fofofobi - angsten
Stenterraforbi - angsten for Norge og nordmænd
Lachanofobi - angsten for grøntsager
Logizomechanofobi - angsten for computere
Siderodromofobi - angsten for tog og togrejser
Levofobi - angsten for ting på sin venstre side
Medorthofobi - angsten for erigeret penis
Myrmecofobi - angsten for tanter

Læs også