https://imgix.femina.dk/media/cf6641261bb945438bcf51c6d0702456.jpg
Selvudvikling

Hypnose kan hjælpe de fleste.

24. maj 2012
af Lonnie Kjer
foto: All Over
Har du heller ikke hørt om hypnoterapi? Så læs med her. Det kan nemlig lidt af hvert.

Den kan bruges hele vejen rundt. Hypnoterapien. Om du vil kvitte smøgerne, af med vinterfedtet eller bare slippe for bedøvelsen hos tandlægen. Eller måske - i den mere alvorlige afdeling - gøre dig fri af angst, stress eller den irriterende flyskræk. Hypnoterapien kan kurere det meste. Hvis du altså tror på den, selvfølgelig.

Gammelt vand på nye flasker
Og hvis du tænker, at det er noget nymodens, overnaturligt pjat, der bare vil trække penge ud af dig, kan du godt tro om igen. Det er nemlig en ældgammel terapiform, som har været brugt til helbredelse længe før, ruder konge var knægt - ja, helt tilbage til år 1552 f. Kr. og måske endda endnu tidligere. I vores moderne form er den selvfølgelig opdateret, men har alligevel rødder langt tilbage til Freud og Jung.

Udbredt behandlingsform
Og det handler selvfølgelig om hypnose Og terapi. På en og samme gang. Hvor man altså udøver terapien, mens patienten er i hypnose. En behandlingsform, man længe har brugt i USA, f.eks som anæstesi på sygehusene. Herhjemme har behandlingsformen også været brugt og - så godt som - anerkendt længe, og uddannelsen benyttes også af bl.a. læger, tandlæger, jordemødre og psykologer, som altså bruger hypnoterapien i deres daglige, faglige virke.

Hypno - hokus pokus?
Og det lyder egentlig ret simpelt. Efter en samtale med din behandler, hypnotiseres du og modtager positive suggestioner fra terapeuten, som kan lede dig tilbage til gamle lig i lasten, der godt kan ryddes op i. Fra neglebidning til overspisning. Blandt udenlandske kendisser hører det da heller ikke til undtagelserne at runde sin terapeut for at få fjernet trangen til fed mad, så kroppen kan flashes i ægte stjernestil.

Kommet for at blive
Der er løbet rigtig meget vand i åen, siden den kendte hypnotisør Ali Hamann - aka Svend Erik - var lige lovlig rundhåndet med hypnosen og blev idømt en fængselsdom for blufærdighedskrænkelse tilbage i 80'erne. Siden dengang er interessen for - og brugen af - hypnose og hypnoterapi faktisk bare stormet fremad, og herhjemme er det ikke en ukendt bedøvelsesmetode i f.eks børnetandplejen.

Dine øjne bliver tungere og tungere …
Nogen er bedre end andre til turde give sig hen til hypnosen, men i princippet kan det lade sig gøre for os alle sammen, hedder det sig. En tredjedel af os har dog tilsyneladende sværere ved at opnå tilstanden trance, mens resten af os mere ubesværet er modtagelige for hypnosen.
Enhver kan kalde sig hypnotisør og hypnoteapeut er begge ubeskyttede, men titlen som registreret alternativ behandler (RAB) stiller krav til bestemte faglige og uddannelsemæssige krav, bestemt af Sundhedsstyrelsens lov om registrering af alternative behandlere.
Kilde: Wikipedia

***

Læs også