Gun-Britt Zeller portrætfoto
Selvudvikling

Gun-Britt: Jeg længes på ingen måde efter at være ung igen

12. juni 2017
af Britta Bjerre
foto: Kennet Havgaard
Gun-Britt Zeller, måske Danmarks kendteste frisør, har været med til at gøre det grå hår moderne. Hun var selv 50, da hun tog den beslutning at lade håret blive gråt. Og den var faktisk ikke svær at tage, fortæller hun.

Gun-Britt Zeller fylder 67 i juni

Det er der ikke mange, der tror. Men det er sandt. Og hun gør heller ikke noget for skjule det.
For som hun siger: - Alder er i virkeligheden bare et tal, som ikke betyder noget i dag.

Hun var selv lige fyldt 50, da hun tog beslutningen om at lade sit eget grå hår vokse ud og vise det frem som en styrke i stedet for at skjule det som en svaghed.
Det er beslutning, der kan føles stor og svær for mange kvinder. For hvornår er man "gammel nok" til at give slip på hårfarven? Kommer man ikke bare til at se ældre ud? Hvordan vil andre opfatte én? Hvordan vil man se på sig selv?

Gun-britt: Jeg har været overvægtig

Hvidhåret fra jeg var 25

Men for Gun-Britt var beslutningen faktisk ret nem, fortæller hun.

– Egentlig har jeg været hvidhåret, siden jeg var 25. Det var bare kun mig selv, der vidste det. Men efterhånden skulle jeg farve hår hver 14. dag for at holde de grå hår væk, og da jeg fyldte 50, besluttede jeg, at nu gad jeg ikke farve det mere. - Men hold da op, det var der mange meninger om. Mange advarede: ”Du kommer til at se gammel ud”. Fordi det tænkte man dengang. Men jeg var ligeglad. Jeg tænkte: Ja, og hvad så? Hvorfor ikke anerkende, hvad man er? Jeg ER jo ikke en ung pige mere! Og så lod jeg det vokse ud.

Ukendt kvinde blev mit forbillede

– Jeg kan ligeså tydeligt huske, hvordan det i virkeligheden skete. Jeg var på ferie med min mand i Frankrig, og vi sad på et meget smart sted med masser af modeller og smukke piger i lækkert tøj. Og dér ved et bord i lokalet sad også en dame med en stor, flot næse og helt hvidt hår omgivet af sin familie.

- Hun var ældre end jeg, men hun var den eneste på det smarte sted med alle de smarte mennesker, man kiggede på. Hun havde bare en fantastisk udstråling.Og tanken fløj bare igennem mit hoved: ”Hun skal være mit forbillede”. Jeg kendte hende ikke. Jeg kom aldrig til at snakke med hende. Men jeg sagde til Torben: ”Hvis jeg lader mit hår gro ud, kommer det til at se lige sådan ud”. Og så lød det retur fra ham: ”Så synes jeg bare, du skal se at komme i gang!”

Og nej, hun har ikke fortrudt. Ikke en eneste gang, siger hun.

Caroline Henderson: Det er gået op for mig, at livet har en udløbsdato

Gråt klæder ikke alle

Sin egen rolle som rollemodel for andre smyger hun sig behændigt uden om at kommentere på, men siger dog:

– Jeg tror godt, jeg kan stå ved, at jeg i hvert fald har været medvirkende til, at kvinder i dag tør have gråt hår. Den tager jeg på mig. Men jeg vil også sige, at gråt hår klæder ikke alle. Det skal man lige huske. - Det afhænger meget af ens egne farver. Der er mange ting, der skal falme på samme tid, for at det er smukt. Mens gråt hår vil gøre nogen yngre, vil det få andre til at se ældre ud. Det er det, man skal have blik for. Og det er det, jeg har!

Nej til ansigtsløftninger

Ansigtsløftninger, Botox, Restylane, det er formentlig noget, man taler om i de kredse, hun kommer i, og hun bliver sikkert også spurgt til råds. Men hvordan har hun det selv med dét?

– Personligt har jeg den holdning, at jeg har besluttet ikke at få gjort noget. Nu har jeg kæmpet hele mit liv for at komme til at se ud, som jeg gør, og det gælder også mine rynker, så det ville føles forert at få dem fjernet. Ansigtet har jo en historie, og den synes jeg, man tager væk, uden at give noget tilbage.

Jeg har stor respekt for dem, der vælger noget andet. Det skal jeg ikke blande mig i. Det eneste, jeg vil give som råd, er, at hvis man vælger at få løftet sit ansigt, skal man i hvert fald sikre sig, at det sker hos en, der har god smag og kan sit håndværk. Akkurat, som når man vælger frisør. For ellers, uha!

Eks-modeller siger også nej til plastikoperationer

Løbet er kørt for mig

I øvrigt, tilføjer hun smilende, - så er det løb også kørt for mit vedkommende. Som Uffe Buchard så dejligt direkte sagde engang: ”Gun-Britt, hvis du skulle have lavet noget ved dit ansigt, skulle du have begyndt for 20 år siden!” Og for 20 år siden, da tænkte man slet ikke i de baner. Så vi blev hurtigt enige om, at det nok var den helt rigtige beslutning, jeg har taget om bare at lade være.

Vi skal være stolte af vores alder

Jeg synes i virkeligheden også, at vi skal ranke ryggen og være stolte af den alder, vi har. Og i øvrigt glæde os over, at vi er nået at blive så gamle, som vi er. Tænk på, hvor mange der ikke får lov at nå så langt.

Og for lige at understrege Gun-Britts pointer om alder, så siger hun altså også sådan her:

- Jeg længes på ingen måde efter at være ung igen. Jeg er lykkelig for, at jeg ikke er 25. Men jeg er også en sjov én, for jeg har altid gerne villet være ældre. Sådan har jeg haft det, lige siden jeg var ung. Jeg trivedes ikke specielt godt med at være ung. For mig har det bare været rart at blive ældre.

Læs hele det store interview med Gun-Britt i SØNDAG uge 24.

Læs også