Selvudvikling
20. april 2019

Fremtidsforskeren: Vi gider ikke længere slide os selv til døde.

Efter finanskrisen blev der vendt op og ned på definitionen på succes, og nye undersøgelser viser, at mange af os har lyst til at ændre vores arbejdsliv. I stedet for en lang fastansættelse er der i dag langt mere prestige i livskvalitet og i friheden til at strukturere sin egen tilværelse.
Af: af Josefine Gammelgaard
Fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen om danskernes arbejdsliv

Foto: Claus Boesen

Vi drømmer om selvrealisering og det gode liv, og artikler om iværksætteri og store drømme pryder avisforsiderne, mener fremtidsforsker Louise Fredbo-Nielsen. I en undersøgelse, Kantar Gallup har lavet for Berlingske, svarer hver femte dansker, at de drømmer om at ændre deres arbejdsliv. Ifølge Louise Fredbo-Nielsen er succes i dag ikke længere at have råd til store biler og alskens ting, men i stedet om frihed, livskvalitet og om at være leder i sit eget liv.
Hvordan prioriterer vi familie- og arbejdsliv i dag? – Vi gider ikke længere slide os selv til døde. Mange børnefamilier mener ikke, det kan være rigtigt, at de skal aflevere deres børn så tidligt og hente dem så sent, som de gør. Vi ved, at vi skal være på arbejdsmarkedet i mange år endnu. Pensionsalderen bliver hele tiden rykket, så hvorfor skal vi gå rundt og vente på pensionen som den hellige gral, hvor vi skal ud og leve vores liv? I dag bruger vi arbejdslivet på at realisere os selv og udleve vores drømme. Det kunne vi ikke på samme måde tidligere, for da havde vi hverken teknologien eller accepten fra samfundet. I dag er tendensen, at vi bryder arbejdslivet op. Hvorfor ikke tage en pause, mens børnene er små, og det hele er hårdt? Og hvorfor ikke tage en pause på Bali med veninder og drinks, når man rammer 40’erne, og manden er pissetræls? Jeg tror, vi vil se, at flere indlægger pauser i løbet af arbejdslivet til at tænke over, hvad de egentlig har lyst til. Gør præcis, som du vil Frigør vi os mere eller mindre fra den sikre fastansættelse? – Det er min opfattelse, at vi er blevet lidt mere løsslupne. Det hænger sammen med det, at prestige og succes ikke længere er det trygge faste job. Vi ved nemlig godt, at det er lidt af en illusion i dag, fordi det er så let at blive fyret. Samtidig har du mulighed for at leve præcis, ligesom du vil – du kan vælge det køn, du har lyst til, du kan vælge mellem de 37 familiekonstellationer, der nu findes, og så videre. Du kan gøre præcis, som du vil, og det gør alt, hvad vi foretager os, mere fragmenteret. LÆS OGSÅ: Sådan slipper du arbejdet når du har fri Vi elsker programmer som ”Løvens hule” og ”Alene i vildmarken”. Men vi kaster os trods alt ikke alle ud i det. Hvorfor ikke? – Det handler om tryghed og angsten for at fejle. For mange er det også lidt pinligt, hvis det ikke går. I USA er mentaliteten en helt anden – hvis du går konkurs med din første virksomhed, så er det bare en god læring at have med til næste forsøg. Vi er også børn af den generation, der ser fast arbejde som den ultimative sikkerhed, og lykken som hus, have, bil og pensionsopsparing. Vi læner os op ad det, vi er vokset op med. Der er en grund til, at vi ser de programmer. Vi drømmer om og længes efter noget andet, men det føles godt, når vi sidder derhjemme i sofaen og ser ”Nybyggerne” – vi behøver ikke at gøre det selv.
Hvordan kommer vores arbejdsliv til at se ud i fremtiden? – Jeg kan ikke forestille mig, at min generation, der er født mellem 1980 og 2000, bliver ved med at arbejde som præcis det, vi er uddannet til. Det hænger sammen med, at vi tænker det gode liv helt anderledes. I dag vil vi gerne have kontrol over vores arbejdsliv og trives i det. Vi vil gerne have de gode, vellønnede jobs, men ikke for enhver pris. Men det handler også om de krav, der bliver stillet. London Business School har undersøgt forskellige generationer på arbejdsmarkedet og fundet ud af, at efterkrigsgenerationen havde ca. fire arbejdsgivere i løbet af et liv, mens den næste generation har otte. Sådan fordobles antallet af arbejdsgivere for hver generation. Min søn vil komme til at have 32 arbejdsgivere. Det kommer virkelig til at stille krav til, at vi formår at udvikle nye egenskaber og genopfinde os selv igen og igen. Danskernes tanker om tilværelsen 27 % drømmer om en radikal ændring af tilværelsen i 2019 21 % overvejer at ændre deres arbejdsliv i 2019 Blandt dem, der overvejer eller måske overvejer at ændre deres arbejdsliv i 2019, svarer: 26 %, at det er, fordi de skal videre i karrieren 25 %, at de søger ny inspiration 21 %, at de søger noget mere meningsfuldt 17 %, at de er stressede i deres nuværende job Kilde: Kantar Gallup for Berlingske

LÆS OGSÅ: Gør noget ved dine drømme - I DAG!

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs mere om:

Læs også