Fransk lov
Selvudvikling

Fransk lov forbyder brug af undervægtige modeller

29. maj 2017
af Charlotte Kobberøe Fink
En ny fransk lov har gjort det forbudt at bruge modeller i modebranchen, hvis BMI ikke svarer til deres højde. Og straffen er hård, hvis loven brydes!

I Frankrig har man fået nok af ultratynde modeller i en modeindustri, som man mener er med til at skabe et urealistisk skønhedsideal. Derfor er en ny lov netop trådt i kraft, som siger, at alle modeller skal have en lægeerklæring på, at de er sunde og raske, inden de må arbejde.

Ny fransk lov skal ændre skønhedsidealerne

I den forbindelse er det specielt BMI (Body Mass Index), som angiver forholdet mellem højde og vægt, som man kigger på for at sikre sig, at modellerne ikke er underernærede.

I Frankrig lider mellem 30.000 og 40.000 mennesker nemlig af anoreksi, hvor ni ud af 10 er kvinder. Og det er en af grundene til, at loven nu er blevet indført. Målet er, at den skal være med til at bekæmpe spiseforstyrrelser og gøre op med urealistiske skønhedsidealer.

Læs også: Plus size model viser sin nøgne krop: Min appelsinhud definerer ikke mit værd

Kan udløse fængselsstraf

Loven er inspireret af andre lande som Spanien, Italien og Israel, som har lignende love, og den blev allerede vedtaget tilbage i 2015, men er altså først trådt i kraft nu. Og hvis loven ikke overholdes, er straffen hård.

Alle i modeindustrien som for eksempel designere og medier, der booker modeller, kan straffes med en bøde på op til 75.000 euro, som svarer til over en halv million danske kroner, hvis de ignorerer det nye påbud. Ovenikøbet risikerer de at blive straffet med op til seks måneders fængsel!

Læs også: Blev beskyldt for at have gjort sin plus size veninde større

Fra 1. oktober træder anden del af loven også i kraft, som foreskriver, at alle billeder i blade, magasiner og online, der på den ene eller anden måde er blevet redigeret, skal markeres med ordet ”Retouchering”. På den måde vil man være med til at sætte fokus på, at de kvindeidealer, vi ser i blade, ofte er en redigeret version af virkeligheden.

Læs også