Ensomhed
Selvudvikling

Få psykologens bedste råd til at komme ud af din ensomhed

22. februar 2019
af Hanne Vinther Mikkelsen. Redigeret til web
Foto: Panthermedia (modelfoto)
Over 100.000 voksne mellem 30 og 60 år kæmper med ensomhed, viser en dansk rapport. Få Ditte Charles', chefpsykolog i psykiatrifonden, råd til at bryde ensomheden, og læs, hvor du møde andre i samme situation.

7 råd til dig, der oplever ensomhed

  • Ensomhed kan være en smertelig følelse, og derfor kan man være hurtig til at fortrænge den. Det første skridt er derfor at anerkende følelsen. Det er vigtigt for at kunne overvinde ensomheden. For du er ikke alene. Ensomhed er dog stadig tabubelagt, og det får mange til at føle sig flove og forkerte. Men det er en helt naturlig følelse, der fortæller om et savn, vi alle kan komme til at opleve.

 

  • Når du skal tage de første skridt ud af ensomheden, skal du give dig selv plads og tid. Det kræver mod at række hånden ud til andre. Husk på, at hver ny sten, du betræder, er del af en ”øve-bane”, der på et tidspunkt kan vise sig at være en vej ud af din ensomhed.

 

  • Der kan være flere veje ud af ensomheden. Det kan være  at opsøge andre i samme situation som dig eller at lede efter nye fællesskaber.

 

LÆS OGSÅ: Hanne og Maria har oplevet, hvor svært ensomhed er: Hør deres erfaringer 

 

  • Meld dig til et kursus, en fritidsinteresse eller højskole. Nogle gange er det nemmere at skabe kontakt til andre, hvis venskab ikke er det primære mål. Hvis målet er at lære at danse eller tale et nyt sprog, flyttes fokus fra relationerne. Det gør det mindre sårbart at tage initiativ til en samtale.

 

  • Lav frivilligt arbejde. Det gavner både dig selv og andre.

 

  • Få et kæledyr, du kan give omsorg og have som selskab.

 

 

  • Opsøg hjælp. Hvis det er for svært at handle på følelsen af ensomhed på egen hånd, kan du opsøge hjælp via telefonrådgivninger, hos din læge, en præst, en psykolog eller Psykiatrifonden.

Kilde: Chefpsykolog Ditte Charles, Psykiatrifonden

Her kan du møde andre:

Der er flere virtuelle netværk, hvor medlemmer også arrangerer at mødes i den virkelige verden – eksempelvis

Det er alle gratis portaler, hvor du kan søge nye veninder, en reservefamilie, rejsefæller, nogle at dele din interesse med, eller du kan finde sociale arrangementer i dit område.

Folkebevægelsen mod Ensomhed arrangerer to gange om året ”Danmark Spiser Sammen”, som er fællesspisninger landet over. Læs mere på danmarkspisersammen.dk

 

LÆS OGSÅ: Hvis du er ensom, er du ikke alene

Ensom midt i livet

Omkring 100.000 voksne mellem 30 og 60 år kæmper med ensomhed, viser en dansk rapport*. Ensomheden udspringer ofte af skilsmisse, fysisk og psykisk sygdom, dødsfald, flytning eller fyring.

Ensomme voksne har hidtil været en overset gruppe. Derfor har Røde Kors og Mary Fonden startet Værket, som har grupper for ensomme mellem 30 og 60 år. Der er netværksgrupper i 18 byer.

Læs mere på rodekors.dk

* Swane, CE, Hedelund M, Nikolajsen A. ”Jeg er ikke den eneste”. Evaluering af Værket – netværk for voksne. Ensomme Gamles Værn 2015. Udarbejdet for Mary Fonden.

 

Læs også