Anne Skare Nielsen, fremtidsforsker
Selvudvikling

Hvis du er ensom, er du ikke alene

24. april 2017
af Gitte Jørgensen. Redigeret af Sofie Twisttmann
I fremtiden vil flere føle sig ensomme og mangle ”liv i livet”. Men vi har mere indflydelse på vores hverdag, end vi tror.

Vi har magt over vores hverdag. Det siger en af Danmarks mest benyttede fremtidsforskere Anne Skare Nielsen når det handler om at sætte mere liv i livet.

En af de store, “hårde” trends i fremtiden er, at vi vil komme til at føle os ensomme og mangle “liv i livet”.

Årsagen er, at mange mennesker lever alene, har ensomme arbejdsprocesser på deres computere og også derhjemme kan ordne mange ærinder, hvor man førhen gik ned i banken, købmanden eller på posthuset og fik en sludder med en ansat.

Nu sidder vi derhjemme og kan både købe mad, tøj, rejser, betale regninger mm. på internettet. Vi har vores smartphones, iPads, computere og tv – alt det, der kan fjerne os fra hinanden.

Elektronik stjæler nærvær

– Problemet med alle de ting, der bim­ler og bamler, er, at det er en stor nydelse at forsvinde ind i dem. Men det er også ligesom at spise en flødeskumskage, hvor man bagefter tænker, at man hellere skulle have spist noget sundt. Måske er det bedre at tage et spil Trivial Pursuit frem i stedet for sin mobil, siger Anne og fortsætter.

- Jeg tror, det er vigtigt, at vi finder nogle smarte løsninger, så vi kan holde pause fra den elektroniske verden og forpligte os til at være sammen. Vi må tage nogle valg, der gør, at vi giver hinanden vores nærvær. Ellers vil ensomheden vokse.

Her kan du læse flere gode råd til at finde vej ud af ensomheden.

Gode mennesker gør ingenting

Indenfor fremtidsforskningen taler man nemlig om, at årsagen til, at ensomhed og andre dårlige ting i verden eksisterer, er, at gode mennesker ingenting gør. Men Anne Skare Nielsen tror, at der er en forandring på vej:

- Det lyder måske mærkeligt, men jeg synes, vi skal være glade for en præsident som Donald Trump, for han gør, at gode mennesker vågner og siger: ”Hmm, måske skal jeg selv få fingeren ud og lade være med at bekymre mig. Måske jeg i stedet skal sige, at verden er det mest utrolige, fantastiske og magiske sted, og jeg kan være med til at påvirke den positivt.” Donald Trump har meget magt, men han kan ikke åbne sine egne sikrede vinduer i Det hvide Hus eller rulle vinduerne ned i sin præsidentbil. Han er spærret inde i sin verden.

Selv åbne vinduer

- Vi kan i overført betydning åbne vinduerne i vores eget liv. Vi har mere magt og indflydelse på vores hverdag, end vi tror. Det er bare den lille magt, men den lille magt kan, hvis vi fletter den sammen, blive til et stort netværk af mennesker, som gerne vil gøre gode ting og f.eks. hjælpe hinanden med at komme igennem ensomme perioder, siger Anne Skare Nielsen.

I galleriet kan du læse gode råd fra fremtidsforskeren og to kvinder, der har taget sagen i egen hånd og er begyndt at sætte mere liv i livet.

Læs også