Det gør ondt at miste et venskab, men du kan få det godt igen
Selvudvikling

Er venskabet slut? Sådan kommer du (godt) videre

8. februar 2017
af Christina Forsberg
Det kan gøre pokker ondt at miste en veninde. Men du kan selv gøre meget for at få det godt igen oven på tabet af et venskab.

Det sker oftere, end vi tror. At venskaber slutter. Men hvad de færreste måske ved, er, at det kan være mere smertefuldt, end når et romantisk forhold slutter. For vores venner deler vi – særligt kvinder – nærmest alt med, og det kan være sværere at gennemskue, hvornår det er ved at gå i den forkerte retning end i et forhold med en partner, hvor det er ret åbenlyst, når man er kommet på gal kurs.

Det kan være et chok og en stor smerte at miste et tæt venskab, men ifølge Elite Daily er der flere ting, du kan gøre for at komme videre på en sund måde.

Læs også: 10 tegn på at I er venner for livet

5 GODE RÅD: NÅR ET VENSKAB ER SLUT

1) Giv dig selv tid til at reflektere

Hvad gik galt? Voksede I fra hinanden, eller havde I et kæmpe skænderi, der fik jer begge til at såre hinandens følelser uigenkaldeligt? Hvad der end skete, kan du kun komme videre, når du har indset, hvad der forårsagede bruddet. Denne indsigt vil få dig til at kunne tackle dine følelser på en sund måde, når smerten over det forliste venskab har lagt sig.

 

2) Prioriter dig selv

Måske mangler du netop denne veninde, for at kunne gøre ting, du plejede at gøre, som f.eks. gå i byen eller dyrke en sport. Men du skal prioritere at foretage dig ting, der giver dig energi, sundhed og velvære –  også selvom din veninde ikke er der til at gøre det med dig.    

Læs også: Trænger du til nye venner? 

3) Sig farvel

Hvis det endte grimt, har det måske ikke været muligt at sige farvel, men det er altså nødvendigt for at få lukket venskabet ordentligt. Du kan f.eks. skrive et brev til den mistede veninde – du behøver ikke at sende det, bare anerkend dine følelser, dit ansvar (hvis du har et) eller din undren, hvis ikke du ved, hvad der egentlig fik jer til at skilles.

 

4) Bevar et socialt liv

Det kan være hårdt at se jeres andre fælles venner, når der er uvenskab i gruppen, men forsøg at holde jeres fælles venner ude af det. Vær sammen med dem, du elsker – og bring ikke emnet op for at prøve at få dem til at vælge side. Husk, at selvom du har mistet én ven, betyder det ikke, at du har mistet hele dit sociale netværk, eller at der ikke er personer, du elsker og som elsker dig.

Læs også: Kan mænd og kvinder være venner?

5) Evaluer dine nuværende venskaber

Tanken om at miste flere venner, kan være ubærlig, men du bliver nødt til også at kigge grundigt på dine andre venskaber. Måske har du en giftig veninde, der konstant forsøger at pille dig ned - eller måske indser du, at du selv gjorde ting i dit tidligere venskab, der drev den anden person væk. Det er vigtigt, at spotte alle usunde mønstre, så dine fremtidige venskaber ikke bliver påvirket. Du skal være sikker på, at du er omgivet af mennesker, der lader dig være den, du er - uden at dømme. Det er dem, der skal støtte dig, når livet gør ondt – derfor skal de vælges med omhu.  

Læs også: Er du tiltrukket af din mandeven?