Selvudvikling
4. maj 2021

Ekspert: Sådan manipulerer en sociopat med dig

Har du selv oplevet at blive manipuleret af en, du elsker? Eller går du rundt med en ubehagelig fornemmelse af, at du er midt i det lige nu? Ph.D. i socialpsykologi, Jytte Vikkelsøe, stiller her skarpt på, hvordan en sociopat påvirker dig.
Af: af Christina Bølling og Karoline Mathilde Rasmussen
Sociopat: Sådan manipulerer en sociopat med dig

Udgivet første gang d. 4. januar 2018. Foto: Shutterstock

Du har været i et forhold med en psykopat, og du er endelig nået så langt som til at få ham ud af dit liv. Men på en måde er han der stadig.

Følelsen af skam sidder fast i dig, og du bebrejder dig selv – fordi du blev, fordi det gik galt, og for alt det, du gerne ville gøre anderledes.

Men hvorfor egentlig give dig selv skylden? Blandt andet på grund af gaslighting, som er en udspekuleret form for manipulation, forklarer Jytte Vikkelsøe, Ph.D. i socialpsykologi, parterapeut og coach. Forfatter til bogen ”Derfor forelsker du dig aldrig i den forkerte”.

– Gaslighting går ud på, at man overtager en andens virkelighed og vender den på hovedet. Man får den anden til at tro, at det, vedkommende gør, er grunden til, at det går dem ulykkeligt i parforholdet.

– Det forvrænger et menneskes selvforståelse, og alt bliver vendt til, at det er deres egen skyld – og i hvert fald aldrig sociopatens.

Tiden, som er gået forud, har ofte været fantastisk mellem de to parter, og sociopaten har ophøjet og behandlet kvinden, som om hun var noget helt unikt.

– Sociopater og psykopater har en radar, som er gearet til at finde kvinder med lavt selvværd. I forholdets begyndelse føler kvinderne sig set på en måde, som de aldrig før er blevet set.

– De føler sig eleverede. De føler sig som dronningen i hans liv. Det er en voldsomt euforisk følelse. Og så begynder nedbrydningen langsomt, siger Jytte Vikkelsøe.

Sådan fører en sociopat dig til selvbebrejdelse

– Gaslightingen sætter lige så stille ind, og fordi man er så usikker med sit lave selvværd, bliver man der også længere.

– For offeret er smerten stor og ulykkelig, men man bliver, fordi man længes tilbage til den positive oplevelse og tror, at hvis man bare prøver lidt hårdere, lidt længere, kan man komme op på piedestalen igen, siger hun.

– Det ”fantastiske” ved gaslighting er, at selv når sociopaten er ude af éns liv, fortsætter man med at gaslighte sig selv. Man godtager, at det hele er éns egen skyld.

– Det er svært at komme sig over, og det kræver, at man skal have en forståelse for, hvad der ligger til grund for éns lave selvværd.

Så det giver god mening, at mange føler skam?

– Ja, men ofrene er helt uden skyld. Ingen kan bebrejdes for at have lavt selvværd. Sociopaten bruger offerets dårlige selvværd til at opnå det, han selv har brug for, og afstraffer, når det ikke lykkes. Senere fortsætter offeret med at gaslighte og bebrejde sig selv.

– Når en sociopat er kommet under huden på én og har overtaget og fordrejet éns virkelighed, har man brug for hjælp til at komme tilbage til éns egen virkelighed igen.

– Hjælp til at finde kærligheden til sig selv og hjælp til at lære, at det langtfra var éns egen skyld.

Læs også