https://imgix.femina.dk/media/article/dodo.jpg
Selvudvikling

Dodo: Jeg er et enten-eller-menneske

13. maj 2015
af SØNDAG, redigeret af Louise Aarkrog, webredaktionen
Og det er ligegyldigt, om det handler om noget med træning eller noget kreativt med Dodo & The Dodos. Når jeg siger til mig selv: »Nu gør jeg sådan og sådan«, og jeg så gør det, dét føles godt!

Charlotte Fich har aldrig været på slankekur – læs hvorfor her på søndag.dk

Ved alt om sundhed

Når det handler om sundhed, er Dodo altså lidt af en ekspert.

– Du kan spørge mig om alt, siger hun.

– Jeg ved alt om motion, kost, slankekure, andre kure. Spørg løs. Jeg praktiserer det bare ikke så meget...

Og her breder sig så et stort smil på hendes ansigt, inden hun forklarer videre:

– Hvad jeg ikke har læst af bøger, blade og artikler om kost, helse og motion! Jeg går vildt op i det. Og noget har trods alt hængt ved. Men indrømmet, når det kommer til motion, har det for mig været én lang rejse henimod: Hvad er det så, jeg kan holde fast i, når nu det her heller ikke lige var sagen?

Trænger du til at tabe dig? Prøv vores effektive kur og tab et kilo om ugen

Elektroder til maven

– Hele min rejse henimod at finde noget, jeg så havde lyst til at lave, har til gengæld været båret oppe af en ukuelig tro på, at der da må være en måde at slippe nemt om ved det på. Og jeg har prøvet alt. Tro mig. Det gælder også diverse apparater fra TV-Shoppen. Kondimaskiner, romaskiner.

– Vi har været helt derude, min mand og jeg, at vi købte en slags elektroder til at sætte på maven, og de skulle så virke slankende. Hold da kæft, så lå vi dér begge to med dippedutter på kroppen og kiggede på hinanden og blev enige om, at det her fik vi vist ikke flade maver af. Men vi vil jo gerne være sunde.

Sonja Oppenhagen om sin balletbarndom: Vi fik en citron til morgenmad!

Aldrig hellig

Hjemme hos Dodo er der bevidst fokus på sund kost. Men »hellig« bliver hun aldrig, pointerer hun. Og når hun er ude på turne med Dodo & The Dodos, spiser hun, hvad arrangørerne nu engang serverer.

– Også hvis det er aspargessuppe med kødboller, som hun siger.

Yoga for stemmen

Dodo har aldrig taget særlige sundhedsmæssige hensyn til sin stemme, siger hun. Ikke udover at hun i dag godt ved, at hun skal spare lidt på den, inden hun skal ud og synge, og at hun lige skal passe på med ikke at lægge flere jobs lige umiddelbart efter hinanden.

– Stemmen er jo et organ, som har nogle bestemte muskler, og de muskler har jeg åbenbart altid fået rørt rigtigt godt, eller også er jeg bare genetisk udstyret med nogle særligt stærke muskler lige dér.

Og nej, hun træner ikke sin stemme på specielle måder, men holder den i gang, som hun siger, ved simpelthen at gå rundt og synge herhjemme, synge med på melodierne i radioen eller bare synge frit ud i luften. Forleden læste (læste igen, ha!) hun i øvrigt om »yoga for stemmen«, fortæller hun, og fik straks den tanke, at det måske kunne være noget for hende.

Sund i malerbukser

Når hun står dér i fotostudiet i malerbukser, er det også for at gøre opmærksom på, at vi altså ikke behøver at blive stressede af dårlig samvittighed over, at vi ikke får løbet eller trænet eller gjort dit eller dat.

– Det må jo da også give noget, alt det, man bevæger sig i sin dagligdag. Jeg har jo kravlet rundt og malet paneler og strakt mig op og ordnet lofter. Jeg har faktisk også læst (igen!) om et begreb, der hedder »NEAT«, som handler om, hvor mange kalorier vi forbruger alene gennem alle de små bevægelser, vi går og gør i vores dagligdag, og hvad det betyder for vores sundhed.

Enten sved eller laver ingenting

– Skal man ikke give sig selv den ros? Der er jo virkelig gang i den, når jeg f.eks. gør rent. Jeg sveder da, når jeg er færdig. Men jeg er også et udpræget enten-eller-menneske. Enten gør jeg rent, så sveden springer, eller også ligger jeg på min sofa og ser fjernsyn og laver absolut ingenting, siger Dodo til SØNDAG.

Vær gode venner med dig selv og verden

Lige til sidst synes Dodo også, at det skal med, at sundhed også handler om mental sundhed. Og på spørgsmålet om, hvad mental sundhed er for hende, lyder hendes ultrakorte svar:

– Dybest set handler dét vel om at finde den balance, der gør, at man kan være gode venner med verden og gode venner med sig selv. Om jeg har den? Ja, et langt stykke hen ad vejen har jeg, siger hun til SØNDAG.

Læs også