Dovenskab
Selvudvikling

Dette kan dovenskab være et udtryk for

8. maj 2017
af Charlotte Kobberøe Fink
foto: Panthermedia
Det med at vælge sofaen frem for løbeskoene er ikke så dumt endda.

Dovenskab er ikkenødvendigvis en dårlig ting

Det er ikke velanset at være fysisk doven. Vi skal leve et aktivt liv, hvor vi cykler til og fra arbejde, tager trappen i stedet for elevatoren og hopper i træningstøjet flere gange om ugen. Og det er selvfølgelig både sundt og godt at integrere motion i vores hverdag. Men for dem af os, der ikke gør, er der godt nyt på den mentale front: Det kan nemlig bare betyde, at vi i højere grad har brug for kognitiv stimulans og fordybelse, end dem der er meget aktive i hverdagen!

Højt aktivitetsniveau, mindre behov for tænkning

En undersøgelse, som blev foretaget blandt 60 universitetsstuderende og offentliggjort i Journal of Health Psychology, viser nemlig, at der er en sammenhæng mellem fysisk aktivitet og begejstringen for fordybelse og kognitiv udfordring.

De medvirkende i forsøget blev delt i to grupper, alt efter hvor højt deres behov for kognition var. Derefter blev de alle udstyret med en måler, som i løbet af en uge hvert halve minut målte deres aktivitetsniveau. Og resultatet var klart: Dem, med det højeste aktivitetsniveau, var den gruppe, hvis behov for at blive mentalt udfordret var lavest.

LÆS OGSÅ: Vær doven og bliv lykkeligere

Ikke nødvendigvis lig med intelligens

Det er dog vigtigt at slå fast, at ens behov for tænkning og hjerne-stimulans ikke nødvendigvis afspejler ens intelligens. For eksempel kan mennesker med en lav IQ sagtens synes, at det er fedt at få hjernen udfordret, og folk med en høj IQ kan omvendt også have et udtalt behov for ikke at bruge deres hjerne på udfordrende måder.

Resultatet er heller ikke endegyldigt: Nogle mennesker kombinerer også fysisk aktivitet og mental tænkning – og omvendt, men det korte af det lange er, at når folk betegner en person som doven, så bruger han eller hun måske faktisk bare tiden på sofaen til reflektion og udfordrende tænkning.

Kilde: Journal of Health Psychology

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også