https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/december/overlap-p.jpg
Selvudvikling

Derfor springer mænd fra det ene forhold til det næste

12. december 2013
af Marie Varming
foto: Shutterstock
Q har talt med en ekspert om det famøse ’overlap’, der kan fortælle, hvorfor en kæreste kan være så vigtig, at mange mænd vil bedrage for ikke at skulle være alene.

Du har hørt historien flere gange: En mand forlader sin kæreste og springer direkte videre til den næste. Han helgarderer sig for ikke at skulle opleve et eneste sekund i sit eget selskab. Q har talt med parterapeut Martin Østergård om hvorfor.

> Se top 10 over det værste du kan byde dit parforhold

"MÆND VIL BEKRÆFTES"

At have en ny kvinde i baghånden, når man er ved at forlade sin kæreste, er meget almindeligt ifølge parterapeut Martin Østergaard:

"Mange mænd håndterer de følelsesmæssige udfordringer, som alle parforhold byder på, ved at finde en anden kvinde. Det skyldes langt hen ad vejen, at de savner den nærhed, som de ikke længere oplever i så høj grad med deres kæreste. Så løser de problemet for sig selv ved at finde nærheden hos en anden kvinde, og med tiden knytter de sig så til hende i stedet for."

Med andre ord lukker manden ned for følelserne,og når den yndige kollega så står og blinker med sine lange øjenvipper og siger, at han er lækker og dygtig, så er han solgt. Det er hæsligt, men sandt,lyder det fra parterapeuten.

Mænd er ikke så gode til at klare tingene verbalt. Kvinder har derimod brug for længere tid til at håndtere et brud eller en udfordring i parforholdet, så de går og hader mænd i en periode eller går i cølibat. Men sådan er det ikke for mænd. "Mænd har ikke behov for at gå og lide. De harmere lyst til at komme ud og blive bekræftet igen. Jo mindre de bliver bekræftet derhjemme, desto større sandsynlighed er der for, at de finder den andetsteds," siger Martin Østergaard.

> Gæt hvilke kvinder der er mest utro til julefrokosten

MED BIND FOR ØJNENE

At en mand finder en ny kæreste, inden han har gjort det forbi med den gamle, skal dog ikke ses som en overlagt plan fra hans side.

"Man skal ikke tro, at mændene har lagt en strategi for det her. Mænd handler intuitivt og ubevidst. Jeg har tit haft dem siddende i min konsultation, hvor jeg spørger, om det hænger sådan og sådan sammen, og hver gang siger de: 'Ja, det er sådan jeg har det, men jeg har aldrig tænkt over det.' Mænd handler nærmest med bind for øjnene, og de kan ikke forklare hvorfor. Når en kvinde så sidder og spørger, hvordan de kunne gøre det, så aner de det ikke," siger Martin Østergaard.

For kvinder er det uforståeligt, at manden ikke har sagt til i tide, men mænd har generelt svært ved at tale om det, der gør ondt. De er bange for konflikterne. "I de fleste tilfælde er det sundt nok, men der er selvfølgelig også en gruppe mænd, som er notoriske bedragere. De skifter konstant kæreste, fordi de har svært ved at binde sig til en enkelt kvinde, og det giver dem et kæmpe forbrug af kvinder, som nogle gange medfører et overlap," siger terapeuten.

> 9 hyppige grunde til at vi er utro

Læs også