selvværd,selvtillid,kropsidealer
Selvudvikling

Derfor skal du elske din krop som den er

15. juni 2015
af Camilla Wass, webversioneret af redaktionen
foto: Panthermedia
Skammer du dig også? Så er du langt fra den eneste. Vores forestillinger om det perfekte, lykkelige liv har gjort skammen til livsledsager for rigtig mange kvinder, og det kan spænde ben for intimiteten med vores partner

Du har lige mødt en ny, lækker fyr. I har dyrket sex under dunkel belysning, og du har hele tiden sørget for at dreje din krop i de mest fotogene vinkler. Men nu skal du tisse. Du springer op som en fjeder, griber det krøllede lagen – og vikler det febrilsk om din nøgne krop. Pyha – han opdagede ikke din store numse og appelsinhuden på lårene.

- Hvad er det for nogle krumspring, vi laver? Mændene har jo for længst gennemskuet os – men skammen over vores krop er destruktiv, fordi den umuliggør ægte intimitet. Åh nej, nu har vi sex, og jeg tør ikke vende mig om, for så ser min mave mærkelig ud. Når vi skammer os, så gemmer vi os. Jeg talte for nylig med en kvinde, der ikke har smilet på billeder i 15 år, fordi hun skammer sig over sine tænder. Men det er hårdt at gå ud i livet og have en masse ting, vi ikke vil have, folk opdager, siger coach med speciale i skyggefølelser, Pernille Melsted, til FEMINA.

Få styr på dine skyggesider – prøv skyggeskolen her

Hun arbejder blandt andet med kvinder, der skammer sig over deres egen krop.

- Vi har nogle forventninger til, hvordan vores krop BURDE se ud, og derfor vi bliver vi let enormt skuffede. Jeg har for nylig lavet en guidet visualisering for en gruppe kvinder, hvor jeg tog dem igennem hele kroppen, fra negle til strækmærker, fra albuer til storetæer – hele tiden med fokus på to ting: Hvilke forventninger har du til din krop, og hvordan er virkeligheden? Det er enormt konfronterende, siger Pernille Melsted.

Skam tåler ikke dagslys

Øvelsen handler om at sætte fokus på de steder på vores krop, vi skammer os mest over.

- Hvor er mit ømme punkt, hvor gemmer jeg mig, og hvor dækker jeg mig til? Her er der noget, der skal løsnes op for at du bliver et mere frit og autentisk menneske. Den eneste måde, vi kan komme skammen til livs, er ved at tale om den, siger Pernille.

-Det handler ikke om, at du skal tage ind på arbejde i morgen og sige: ”Nu skal I høre alle sammen, mit ene bryst er større end det andet!”, Find et trygt rum, for eksempel sammen med veninderne. Jeg var til en pigemiddag for nylig, hvor vi kom til at tale om, hvordan man fjerner de sorte hår ved brystvorterne. Det var ekstremt befriende – for så var dét tabu ude af skabet. Og efter det kunne vi tale om alt muligt.

Og så handler det i høj grad om at få sluttet fred med sin krop.

3 eksperter: Sådan får du styr på dit selvværd

- Hvis du har arvet din mors små tykke ben, må du acceptere det som et livsvilkår. Tough luck – mine ben BLIVER bare ikke længere! Men måske er det på tide, du giver nogle dele af din krop rigtig meget kærlighed. Kan jeg elske mine små bryster, som de er – hvis jeg for eksempel køber noget lækkert undertøj?

Pernille Melsted understreger, at det også handler om at vise sin sårbarhed.

- Vores dybeste længsel er at blive elsket, som vi er – med alle vores ar og mærkelige knopper. Tænk, hvis vi kunne sige til vores kæreste: ”Jeg skammer mig over mit ar efter kejsersnittet.” Sådan noget fordrer en høj grad af sårbarhed. Den eneste grund til, at vi har hemmeligheder, er, at vi er bange for, at hvis folk kendte til vores hemmeligheder, så ville de elske os mindre, siger Pernille Melsted til FEMINA.

Se, hvorfor du skal blive bedre til at prale af dig selv

Læs også