https://imgix.femina.dk/media/article/1416_derfor_har_du_konflikter_med_dine_veninder_1.jpg
Selvudvikling

Derfor har du konflikter med dine veninder

23. april 2014
af Dorthe J. Thorsen, redigeret af redaktionen
Selvom de fleste af os fungerer bedst i grupper, er konflikter med veninderne også en helt normal del af et kvindeliv, siger en psykolog

Veninder betyder meget for de fleste kvinder. Det er dem, vi betror os til, griner sammen med og fortæller alle de skøre historier og små detaljer, som mændene ikke orker at høre på. Og det er der en helt naturlig grund til, siger psykolog Rebecca Philipp Burr fra Psykologerne Ved Kongens Nytorv til femina.

- Både mænd og kvinder er flokdyr, der trives bedst i grupper, og sådan har det været siden dengang, mændene var ude at jage, mens kvinderne passede bål, børn og samlede bær og alt muligt andet. For kvinderne er limen i venskabet derfor også nærvær og kommunikation. For kun ved at være sammen og tale med hinanden kan vi få hverdagen til at hænge sammen. Som kvinder er vi derfor nødt til at tilhøre en gruppe, der vil høre på os, hjælpe os og give os den sociale anerkendelse, som vi er afhængige af. Det er også derfor, Facebook og de andre sociale medier er en stor succes. For nu kan vi igen – efter mange års isolering i hverdagen fra andre kvinder – dele stort og småt med vores veninder, selvom vi ikke har tid til at mødes fysisk, forklarer hun.

Konflikter kan være gode

Men med til venskaber hører også konflikter – og det er de færreste af os, der helt kan undgå dem. Men det skal vi heller ikke, for uenighederne vil også kunne føre til berigelse i venskabet, hvis vi tør være åbne og ærlige omkring, hvad vi mener. Men to veninder kan også være så forskellige steder, at det ikke giver mening at fortsætte venskabet.

- Nogle holder fast i en veninde ud fra devisen: ”Jamen, jeg har jo kendt hende altid”, men hvis begge lider i relationen, er det bedre at give slip. Vi skal i stedet omringe os med mennesker, der ”ser os” – dvs. er ærlige, men som også synes om os som de mennesker, vi i bund og grund er. Mennesker, som vi kan tale med og dele vores liv med, uanset om vi har succes eller fiasko. Mennesker, som vi kan være os selv sammen med, uanset om vi er enige med hinanden eller ej, siger Rebecca Philipp Burr.

LÆS OGSÅ: Tv-værten Mikkel Kryger fra Go’ Morgen Danmark og børneværten Sofie Linde kunne ikke fordrage hinanden, da de først begyndte at arbejde sammen. Men i dag er de bedste venner. Læs om deres venskab her

5 typer veninde-konflikter:

I har forskellige behov

En har f.eks. behov for at ses oftere end den anden. En har behov for at ”læsse af” i venskabet, mens den anden søger let og underholdende samvær.

I har forskellige værdier

En synes f.eks., det er vigtigt at komme til tiden, mens den anden synes, det er ok at komme tyve minutter for sent. En opdrager sine børn på én måde: Børnene skal hilse pænt, sidde stille ved bordet, hvorimod den anden synes, børn skal være frie og gerne må larme.

I har forskellige personligheder

Den er f.eks. meget larmende og dominerende, mens den anden er mere stille og ikke får sagt fra.

I har forskellige forventninger til venskabet

En har behov for, at venskabet skal være dybt, mens den anden ønsker et mindre forpligtende og mere overfladisk forhold.

I har forskellige niveauer af overskud

Når den ene veninde har overskud til at give mere end den anden. F.eks. lave treretters middag, hjælpe med flytning, børnepasning osv., og den anden bare ikke har energien til at give det samme tilbage.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også