Hvad betyder cølibat? Regler for cølibat
Selvudvikling

Cølibat, der batter?

30. juli 2021
af Lonnie Kjer og Redaktionen
Udgivet første gang 30. maj 2012. Foto: Unsplash
Der er intet som helst i vejen med at have et sexliv, men der kan også være fordele ved at prøve at leve i cølibat: Frigivelse af energi, fornyet fokus og styrkede relationer. Værd at overveje?

Cølibat bliver ofte forbundet med religion, kyskhedsbælte og en hengivenhed til Gud. Men der er flere og flere der afprøver frivilligt cølibat i perioder, hvor de prøver at rette energien mod andre ting.

Der er intet i vejen med at have et sexliv, men der er heller ikke noget i vejen med at tage en pause på det område i dit liv, hvis du trænger til det.

Læs meget mere om, hvad cølibat betyder, hvilke regler der er, frivilligt cølibat og fordelene ved det her.

Hvad betyder cølibat?

Cølibat betyder egentlig "ugift" og kommer af det latinske ord "coelebs". I vores del af verden betyder at være ugift dog ikke, at man ikke kan have et aktivt sexliv. Men skal du følge reglerne for et cølibat, skal du ikke blot være ugift, men "leve i kønslig afholdenhed".

Regler for cølibat

Reglerne for cølibat er meget enkle, da cølibat er afholdenhed fra sex. De forskellige religioner har dog forskellige regler og syn derpå.

I hinduismen er cølibat en fast del af forskellige stadier i livet, mens cølibat i buddhismen bliver opfattet som nødvendigt for sjælens frigørelse.

I islam er cølibat ikke fremherskende, da ægteskabet mellem mand og kvinde blive betragtet som en gave fra Gud. Cølibat er desuden forventet, indtil man bliver gift, et krav under ramadanen og under pilgrimsfærd. Krav, som bliver efterlevet af nogle troende.

I jødedommen er cølibat stort set fraværende og bruges kun i forbindelse med nogle ritualer og helligdage. I jødedommen er det desuden også forventet at vente med sex til ægteskabet.

Kristendommen har heller ingen krav om cølibat, men det har i gammel tid været en tradition, at kvinder ikke måtte have sex før ægteskabet. I den tidlige kristendom blev cølibat dog praktiseret, og sex indenfor ægteskabet blev udelukkende set som et redskab til at få børn.

Kilde: religion.dk

Cølibat i dag

Cølibat har altid eksisteret som en del af visse kulturer og religiøse samfund. Det nye er årsagerne til, at kvinder og mænd tilvælger det, har Yazmin Katarina Fox Eisen forklaret til femina. Hun er sexolog og ejer af Sexologiskolen i København og Odense.

Hvor man tidligere afstod fra sex for at bevare sin uskyld eller komme tættere på Gud, handler moderne cølibat om at komme tættere på sig selv og være tro mod sine følelser.

Efter sexologens mening er der mange udløsende faktorer til moderne cølibat – fra samfundets hyperseksualitet til frustration over, at sex ikke giver én den glæde og tilfredsstillelse, man ønsker, samt at en del kvinder savner følelsesmæssig respekt.

Frivilligt cølibat

Der er en del, der gør det. Frivilligt cølibat. Vi kender måske bedst begrebet fra den katolske kirke, hvor alle præster oprindeligt skulle leve i cølibat, og samme afholdenhed kender vi også fra Østens hinduisme og buddhisme. Ofte som tegn på hengivenhed og stort fokus på religion fremfor alt muligt andet.

Og så er der alle dem, der selv vælger - måske bare en periode - at leve i cølibat. Der kan nemlig også være nogle fordele ved at prøve at leve i cølibat.

3 fordele ved moderne cølibat

Læs mere om 3 fordele ved cølibat nedenfor. Måske er det værd at overveje?

Frigiv energi et andet sted

I nyere tid har det nærmest været småtrendy at springe ud som cølibatist. I hvert fald i USA, hvor man i en periode virkelig gik foran, hvis man, af andre grunde end de religiøse kastede sig ud i afholdenheden.

Måske er man uden kæreste, måske er man syg, måske afholder et handikap en fra at have et almindeligt sexliv. Eller måske vil man simpelthen bare bruge sin energi til noget andet. Cølibat kan nemlig være godt, hvis du vil frigive din energi et andet sted og fokusere på noget andet.

Cølibat i sportsverden

Der er delte meninger om, hvorvidt action i sengen også skruer op for tempo og scoringer på fodboldbanen, eller om vejen frem mod guldmedaljer og fokus faktisk opnås gennem cølibat.

Sikkert er det, at en del sportsfolk lever i noget, der minder om cølibat op til vigtige turneringer eller løb. Man kender det i fodboldverden, men også i cykelsport er det velkendt, at sex - ligesom alkohol, fest osv. - må vente til, at sejren er hevet i land.

Restart dit sexliv

Sexolog Yazmin Katarina Fox Eisen anbefaler blandt andet også cølibat til kvinder, der har haft dårlige seksuelle oplevelser, og til par, der er gået i stå seksuelt. Faktisk kan ingen sex være med til at styrke relationen på de andre områder i forholdet.

– På samme måde som alle andre former for fravalg eller afholdenhed er det med til at opøve éns viljestyrke og øge fokus. Det kan for eksempel være i et parforhold, hvor man vælger at aftale, at man ikke har sex i en måned for netop at styrke og fokusere på de andre broer, der går imellem én og éns partner.

- Det at fjerne fokus fra sex kan øge lysten og skabe bedre kommunikation både verbalt og nonverbalt, siger hun.

Læs også