https://imgix.femina.dk/media/article/charlotte_fich_1.jpg
Selvudvikling

Charlotte Fich: Jeg sætter mig selv på spil

15. august 2016
af Anne Mette Futtrup
foto: Heidi Maxmiling
Når man når min alder, ved man, at livet er forgængeligt. Derfor tager jeg mig bedre tid til at finde ud af, hvad jeg har lyst til, siger skuespilleren Charlotte Fich, der i en alder af 54 har taget fat i sin musikalske lyst og snart debuterer med et album.

Er det sent at debutere som sangskriver, musiker og producent, eller i det hele taget debutere med noget, når man er over 50?

Næh, vel?! Charlotte Fich kan heller ikke se problemet. Tværtimod faktisk.

Læs også Ulla Terkelsen: Jeg forstår ikke kvinder, der lyver om deres alder

Den 54-årige skuespiller udsender til september cd’en "Svæv”, som er hendes debut som sangskriver, musiker og producent. Og netop nu er et perfekt tidspunkt med erfaring, tro på egen dømmekraft og masser af overskud til at fylde mere i livet, mener hun.

– Mine børn har deres egne lidenskaber nu. Vores ældste søn, Anton på 22, er flyttet hjemmefra, og selv om den yngste, Aksel på 17, stadig bor hjemme, har han sit eget liv og sørger for alting selv. De er på vej videre, og det betyder, at jeg også er på vej videre og kigger ind i den tid, hvor Per (filminstruktør Per Fly, red.) og jeg ikke er en familie i det daglige. Det har givet mig et stort tids- og energimæssigt overskud, siger hun og fortsætter:
– Når man når min alder, ved man, at livet er forgængeligt. Derfor tager jeg mig bedre tid til at finde ud af, hvad jeg har lyst til. Jeg lytter mere til min egen lidenskab.

Mit personlige projekt

Det betyder dog ikke, at skuespilleren, der fik sit store gennembrud i den meget populære tv-serie ”Rejseholdet”, har sagt farvel til skuespillet.

– Nej, for pokker, siger hun, – skuespil er mit fag. Her er jeg på hjemmebane. Jeg er fantastisk glad for det. Faktisk bliver jeg mere og mere glad for det, fordi jeg bliver bedre og bedre til at tro på det, jeg mærker. Men hele livet handler om at lære sig selv at kende, og det er det, jeg er i gang med. Det her er mit helt personlige projekt.

Hvornår er man egentlig midaldrende:

Var meget i tvivl

Musikken er langtfra en ny passion i Charlotte Fichs liv – hverken privat eller professionelt. Hun har spillet med i musicals, sunget i bands og var desuden tæt på at vælge musikken som levevej, da hun i midtfirserne funderede over retningen i livet.

- Jeg var meget i tvivl, om jeg skulle vælge musikken eller skuespillet. Jeg traf valget ud fra adgangskravene. På skuespilskolen var der ganske enkelt ikke så høje boglige krav som på musikkonservatoriet. Derfor valgte jeg skuespilskolen. Min musiklærer fra Vestbirk Musikhøjskole fortalte mig siden, at han blev så skuffet over mit valg. Jeg skulle have valgt musikvejen, sagde han. Men jeg har aldrig fortrudt.

Læg makeup efter din alder:

Det, jeg har på hjerte

Som skuespiller har Charlotte Fich altid udfyldt andres rammer. Selv om skuespillere og instruktører arbejder i et fællesskab, er det overordnede ansvar instruktørens, forklarer hun videre.

- Derfor har jeg i lang tid i mit liv været i tvivl om, hvorvidt jeg kan stole på min egen intuition – på det, jeg selv mærker. Jeg har altid haft masser af holdninger, men jeg har holdt dem lidt tilbage for ikke være til besvær og komme til at skabe dårlig stemning. Tidligere så jeg ikke, at min mening var en gave. Nu oplever jeg, at jeg godt kan tage den plads. Jeg kan godt lade folk høre det, som Charlotte Fich har på hjerte.

Så hvis folk tror...

Og det er netop, hvad hun gør i musikken. Her tager hun udgangspunkt i sit eget liv, når hun synger om kærlighed, om parforhold, om sårbarhed og lidenskab. Om de drømme, der er maskinen i hendes liv – hvad enten det er drømmen om en overbygget terrasse eller om at ommøblere i livet.

– Ja, jeg sætter mig selv på spil i musikken ved at lægge mine personlige erfaringer ind i det fællesskab, som bliver skabt mellem mig og publikum. Men jeg vælger jo selv, hvad jeg vil dele. Så hvis folk tror, at det hele er en direkte fortælling om Per og mig, så tager de fejl, siger hun med et grin.

Cd’en ”Svæv” udkommer 9. september. Skuespilleren Charlotte Fich er med i en ny serie "Mercur” – om radiostationen Mercur - der laves af SAM Productions for TV 2. Serien er endnu ikke programsat.

LÆS hele interviewet med Charlotte Fich i SØNDAG uge 33!

Læs også