Ditte Vallø: Klummeskribent i Q - Kvinder med kurver
Selvudvikling

Blog: Nytårskur eller nytårstortur?

30. december 2015
af Ditte Vallø
Problemet med nytårsforsæt er ikke, at du ønsker at ændre X, men at du sætter urealistiske mål eller formulerer dit nytårsforsæt, så det ikke kan andet end at blive endnu et nederlag. Er det virkelig den start, du ønsker, på det nye år?

Der er intet galt i at sætte sig et mål, men måden du vil nå det mål på, kan du med fordel tænke nærmere over. For hvis du sætter negative mål for dig selv, får du heller ikke andet end negativt tilbage. Derfor handler det om at sætte nogle realistiske og positive mål for dig selv.

Hvis du f.eks. beslutter dig for at løbe fem kilometer tre gange om ugen, så opdager du hurtigt, at du ikke kan løbe, men kun kan lunte den første kilometer. Så bliver du sur på dig selv og tænker: ”Det kommer aldrig til at ske, det hele kan være lige meget, jeg kan jo ikke!”

Du har formuleret et negativt mål, der er alt eller intet. Ved første fejl har du brudt dit løfte til dig selv, og motivationen daler, mens din selvbebrejdelse stiger. Hvis du derimod siger ”i 2016 vil jeg begynde at løbe,” så er en kilometers lunten jo et godt trin på vejen. Her får du altså en positiv oplevelse og føler, at du er på rette spor.

Læs også: Klumme: Sådan undgår du at blive julefrokostens Bridget Jones

Selv om slutmålet måske ender med at være det samme, vil det gøre en stor forskel for dig, hvis du sætter et positivt eller negativt mål. Et andet mål kunne være: ”I 2016 må jeg ikke spise usundt, slik, fedt eller hvidt brød.” Din hjerne forstår ikke ”jeg må IKKE!” Derfor kommer dine tanker til at kredse om alle de ting, du ikke må, indtil det næsten bliver uudholdeligt, og du falder i. Og hvad sker der så med dit mål? Du tænker: ”Ej, nu er det hele ødelagt! Jeg har ingen rygrad, jeg kan lige så godt opgive.” Hvis du i stedet siger ”i 2016 vil jeg spise ting, der er gode for min krop,” så har du et positivt fokus, og skulle du falde i (for det skal der være plads til), så er dit forsæt jo ikke brudt.

>> Start året med at booste din selvtillid og selvværd - læs mere her!

Dit HVORFOR og HVORDAN

Et nytårsforsæt kommer aldrig til at lykkes, hvis du ikke er motiveret, og et negativt formuleret mål er næsten aldrig motiverende. En slankekur er næsten altid et negativt mål, fordi du ikke kan lade være med at fokusere på alle de ting, du ikke må og har gjort forkert. Derfor skal du hellere fokusere på de ting, du GODT må, på, hvad du KAN gøre, og hvilken positiv effekt det vil give dig.

Læs også: Klumme: Sådan lokker du din indre diva frem

Et positivt formuleret mål udarbejdes ud fra disse tre ting. Vil du meget gerne finde din motivation, skal du finde dit ”hvorfor.” For når du finder dit ”hvorfor,” finder du også dit ”hvordan.” Så spørg dig selv, hvad grunden er til, at du vil nå målet, og hvad det vil give dig, når du når det. Og ved du, hvorfor du gør det, er det meget nemmere at finde en positiv vej til at opnå det. Når dit ”hvorfor” er et altoverskyggende mål, bliver de ting, du skal gøre for at nå derhen, bare et skridt på vejen.

Guleroden og pisken

Nogle mennesker motiveres af et drømmemål, andre af pisken. Pisken: Du kan finde dit ”hvorfor” ved at tænke på, hvad sker der, hvis du bliver ved med at gentage de samme negative mønstre? Hvor er jeg så om fem, 10 eller 20 år? Hvilket liv lever jeg? Hvilket menneske er jeg så? Hvilken rollemodel er jeg? Hvad sker der med mine drømme og mål?

Guleroden: Du kan også finde dit ultimative drømmemål. Sæt dig ned, og tænk på dit mål, som om du allerede har opnået det. Forestil dig, hvordan du udlever din drøm, og tænk på det, som NÅR det sker. Den følelse kan du bruge som dit drive, for når du begynder at tro på, at det kan lade sig gøre, er det ikke længere bare en drøm, men et mål.

Læs også: Elsk dig ud af vintermørket

Og din fortid har intet at gøre med din fremtid. Det, der er sket før, sker kun igen, hvis du gentager dine gamle mønstre. Dine negative oplevelser behøver ikke at stå i vejen for din fremtidige succes. Se det derimod, som om du har en hel enorm stor viden om, hvad der ikke virker! Den kan du jo udnytte som noget positivt og prøve at tænke ud af boksen. For hvordan kan du gøre, hvad du plejer, og forvente nye resultater? Hvad betyder virkelig noget?

Derfor vil jeg i år fokusere på de ting, jeg vil have mere af i livet, i stedet for at prøve at ændre ting, jeg gør forkert! Jeg vil have mere sjov, mere kærlighed og mere nærvær ind i dagligdagen. Hvorfor spilde éns energi på et forsæt, der omhandler overfladiske ting som udseende, når du kan bruge den på de ting, der virkeligt betyder noget. Her tænker jeg på de ting, der virkelig har værdi i éns liv. Når du skraber alt glasuren af og kommer ind til det, der virkelig betyder noget for dig. For mig er det min lille familie samt at skabe mig et liv, jeg ønsker at leve, et liv, hvor jeg følger mine drømme. Hvilken start på året vil du give dig selv? Og hvordan vil du bruge dette år til at skabe dét, der for dig er det gode liv?

Læs også: Lær at lytte til din mavefornemmelse

Der er forskel på at være i live og leve livet! Lad ikke livet glide dig forbi, men grib det, hold det fast, og sving det rundt i en dans ... Livet har kun én 100 procent garanti, og det er døden! Vi har ikke så mange år at gøre godt med, og derfor må vi få dem alle til at tælle. Så hvad vil du bruge 2016 til at opnå?

Året ligger for dine fødder, og du skal bare bukke dig ned og samle det op.

Læs flere af Ditte Valløs klummer i Q - lige nu kan du få Q i tre måneder for kun 99 kroner

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_-_nye_2015.jpg

Læs også