Selvudvikling
7. oktober 2014

Bliv klogere på hemmeligheder her

En affære, en drøm eller en last. Alle har hemmeligheder. Dem har vi nemlig brug for, for ikke at blive vanvittige, siger en filosof.
Af: af Sigrid Kvam Østmark
https://imgix.femina.dk/media/7e6c4715b9d646198f916947b8331315.jpg

Foto: Cathrine Louise Finstad og Elise Sofie Østby fra bogen ”Norske hemmeligheter”, CappelenDamm 2011

Skam, drømme, længsler og håb. Hemmeligheder i alle indpakninger, fra småflove, halvkomiske betroelser til følelser af at være anderledes eller eksistentielle grublerier. Det er ikke småting, man bliver mødt af på det amerikanske site www.Postsecret.com, hvor anonyme menneskers hemmeligheder, skrevet på et kort og sendt til sitets indehavere, vises frem til hele verden. Et slags skriftsted på nettet, kunne man kalde det. Og sitet har fået pendanter i flere dele af verden - nu også hos vores naboer i Norge.

Bogen "Norske hemmeligheter", som udkom i slutningen af sidste år, præsenterer omkring 200 af de norske hemmeligheder, hver illustreret som et lille kunstværk. Hemmeligheder om alt fra onani til kønsrollemønstre er hentet fra www.Norskehemmeligheter.no, som to kvinder, Cathrine Finstad og Elise Østby, lancerede i 2009, inspireret af det amerikanske eksempel.


Men hvorfor elsker vi hemmeligheder?
"Mennesket er nødt til at have hemmeligheder. Og alle har hemmeligheder. Det er der to årsager til. Den ene er, at vi er relationelle væsner, det vil sige, vi forstår os selv i lyset af andre. Man kan sige, at andres hemmeligheder gør os nysgerrige, fordi vi vil forstå mere om os selv. For det andet er det sådan, at man ved at dele sine hemmeligheder med andre, knytter sig til dem. Det virker bekræftende på venskab, og på den måde åbner vi os for dem, vi gerne vil være nær, siger Einer Øverenget, filosof, forfatter og foredragsholder..


Hvornår opstår trangen til at have eller dele hemmeligheder?
"Børn fødes uden hemmeligheder, og i dets første år findes derikke nogen hemmeligheder mellem forældre og børn. Men i takt med barnets sprogudvikling kommer muligheden for at fortælle - og også evnen til at sætte grænser for sig selv og andre ved at vælge, hvad man holder for sig selv. Og det er vigtigt: Hemmeligheder giver os mulighed for at tage ejerskab i vores eget liv. Ved selv at bestemme, hvem der skal slippe ind og være os nær, får vi magt og autoritet over vores indre. Uden hemmeligheder var vi alle blevet vanvittige, siger Einer Øverenget.

Anonyme hemmeligheder, som dem vi kan læse på nettet og her
på siderne, er ikke ordentlige hemmeligheder, mener Øverenget: "Når du ikke ved, hvem hemmeligheden tilhører, kan det egentlig være ligegyldigt, men for mange har det sikkert en terapeutisk virkning at dele ting med andre - det bliver næsten som en katolsk skriftestol på nettet. Det positive er, at normalitetsbegrebet udvides. Man ser, at der findes andre mennesker, som også tænker og føler en masse forskellige ting.


Har hemmelighederne forandret sig gennem tiderne?
"Før handlede de fleste hemmeligheder om sex. Sådan er det ikke længere. Sex er blevet en ufarlig del af samfundet, og det er ikke længere spændende. I dag er det måske mere vores egne svagheder, der er hemmelige. I det hele taget kan man sammenligne hemmeligheder med en pejs. De kan varme huset op - men de kan også brænde det ned."

Du kunne også være interesseret i at læse

De 10 mest almindelige drømme
Kvinders 5 mest almindelige løgne
Sådan tænker din mand om dig

Læs mere om:

Læs også