alkoholiker
Selvudvikling

Blev alkoholiker efter fødsel

10. september 2010
af Lene Outzen Foghsgaard
Foto: Claus Boesen, Imageselect og Privat
Alkoholiker efter fødsel: Helle Fristed fødte firlinger i 1992, og efter to dages lykkerus på Ketogan var Helle blevet afhængig. Det blev til i alt ni år med alkoholen som daglig følgesvend

Blev alkoholiker efter fødsel

- Da mine nyfødte babyer var kun to døgn gamle, lod jeg mine kolleger på Rigshospitalet passe deres kuvøser, mens jeg med et nyopereret kejsersnit i maven gik over i Netto og købte papvin. Jeg måtte have mit stof! Jeg var blevet alkoholiker, fortæller Helle Fristed, sygeplejerske og mor til firlinger på 18 år.

Flyvende på Ketogan
I 1992, bliver Helle mor til firlinger.

- Efter kejsersnittet havde jeg store smerter, og jeg fik en sprøjte Ketogan som smertestillende stof. Og det var her, det hele startede! Stoffet tændte mig fuldstændig. I to døgn var jeg flyvende på Ketogan, men da jeg ikke længere måtte få det, var der heldigvis andre stimuli at ty til.

Dengang i 1992 hed det sig, at øl fik mælken til bedre at løbe til, og rødvin fik blodprocenten i vejret. Samtidig flød champagnen for at fejre vores fire skønne små, siger hun. Helles trang til alkohol er arvelig. Det er hun slet ikke i tvivl om, for da hun først blev trigget af Ketoganen, føltes det umuligt at holde behovet tilbage.

Læs også: Gift med en alkoholiker

Skjuler det i over to år
Helle er sammenlagt hjemme i fire år med firlingerne.

- Selv om det var hårdt arbejde at passe fire børn, magtede jeg det. Jeg lærte mig at drikke, så jeg hele tiden lå lige på vippen og f.eks. kunne sove sammen med børnene, når de sov i løbet af dagen. Det bliver efterhånden også til spiritus fra barskabet.

Helle fylder vand i whiskyflasken og frugtfarve i sherryflasken, så hendes mand ikke opdager noget, og der går faktisk to et halvt år, før han fatter reel mistanke, fordi han kommer uventet hjem og finder sin kone temmelig beruset. Han reagerer med vrede og afmagt og går straks i gang med at tømme huset for spiritus. Helle må love at gå på antabus, hvilket hun gør - on and off i løbet af de næste seks år.

Test dig selv: Drikker du for meget

Endte med skilsmisse
Helle fortæller, at hun i alle årene som alkoholiker føler sig som en dårlig mor og hustru, en kvinde, der har en hemmelighed, som for enhver pris må skjules. Hun er klar over, at hun, både for sin egen, for ægteskabets og især for børnenes skyld, MÅ stoppe med at drikke. Hver eneste børnefødselsdag lover, lover, lover hun sig selv at blive ædru.

Det sker dog først, da børnene fylder ni år. - Jeg forsøgte gentagne gange at begrænse mit indtag af alkohol. Holdt alkoholfri dage eller uger, drak kun øl og vin, tog antabus i perioder, men lige meget hjalp det. Jeg begyndte altid igen, fortæller hun. Helles mand forlanger skilsmisse, parret bliver skilt og deler børnene.

Kan kun tage beslutningen selv
Det hele kulminerer den dag, Helle vil køre en af døtrene over til en veninde. Bilen slingrer så voldsomt, at en medtrafikant ringer til politiet. Hun må med på stationen og bringes til Skansegården, et afrusningssted.

- Jeg var dybt ulykkelig og endte på den lukkede afdeling på Hillerød Hospital.

Helle ved, at det udelukkende er hende selv, der kan tage den endelige beslutning. Hun tænker sig om og siger ja til en syv ugers Minnesota-model på Majorgården i Nordsjælland. Undervejs i forløbet genvinder Helle livsgejsten, langsomt dag for dag, men helt op til et halvt år efter har hun abstinenser.

- Min faste beslutning om ikke at ville drikke igen er et livslangt løfte, jeg giver mig selv hver eneste morgen, om at leve endnu 24 ædru timer, siger Helle.

Find hjælp her

Hope Informationer om alt vedrørende misbrug. Hope Linjen, gratis hjælpelinje, tlf. 80 33 06 10.
• AA, Anonyme Alkoholikere Tlf. 70 10 12 12
DCAA Gratis anonym rådgivning om afhængighed. Tlf. 33 23 33 03 eller 33 23 31 03 på hverdage kl. 10-16
TUBA Anonym rådgivning og terapi for unge og børn af alkoholikere. Tlf. 43 96 20 80

Læs også