kvinde kigger ud over vej
Selvudvikling

Berit Marker: Hokus pokus, DIG i fokus...

8. august 2018
af Berit Marker
Foto: Panthermedia og privat
”Hvor pokker er den kærlige omsorg, næstekærlighed, og oprigtige interesse for andre mennesker?”, skriver Berit Marker, der faldt på gaden – uden at nogen tog sig af det.

Der kom jeg gående. Bum. Pludselig lå jeg dér med rumpetten i vejret midt på torvet i København i myldretiden. Umiddelbart tror jeg godt, at jeg kunne finde mere flatterende vinkler af mig selv. Men lad nu det ligge. Det gjorde jeg ikke. Tværtimod. Jeg havde mere end travlt med at få rejst mig op, og få sendt dræberblik til de jernkæder, som har hængt der i de sidste tyve år, men som mine lange, knap så koordinerede stænger, tydeligvis ikke havde lært at gå udenom endnu. De var i øvrigt ligeglade, fuldstændigt stålsatte. Altså jernkæderne.

Men det, som slog mig, var, at ingen, som i INGEN, kom og spurgte: ”er du okay?” Ikke så meget som en måge gad at flyve forbi med en brødkrumme, for at hjælpe det sørgelige væsen, der lå på jorden, og rodede rundt.

Hvor er omsorgen for andre?

”Er du okay?” Prøv lige at tygge på det. Nej, det kræver ikke meget, vel? Her mener jeg generelt. Både når fremmede mennesker bogstaveligt talt falder foran dig, men også bare i den sure og travle hverdag.

Hvor pokker er den kærlige omsorg, næstekærlighed, og oprigtige interesse for andre mennesker? Det er nærmest en kliché at sige, at vi lever i en travl hverdag. Men husk lige at stoppe op indimellem.

Ja, jeg ved det – der er mange, rigtig mange, der gør det allerede, og tak for det, fortsæt det gode arbejde, men en lille reminder tager ingen skade af.

Husk, når du spørger folk, om de er okay – er det selvfølgelig fordi, du rent faktisk gerne vil høre og kan tåle, det ærlige, oprigtige svar. Selvfølgelig kan du det. Ellers vil du jo ikke spørge til det, vel?

Et oprigtigt og kærligt ” Er du okay”? Eller ” hvordan har du det?” Altså ”Hvordan har du det, sådan rigtigt, helt inderst inde?” kan vi aldrig få nok af i hverdagen. Det kan alle forstå, og forholde sig til. Vi ved alle sammen, hvor meget det giver, og gør i hverdagen, når folk viser bare en lille smule oprigtig interesse – og det er uanset, om du er spejderleder, kasseekspedient, direktør – eller bare typen, der falder på fortovet.

LÆS OGSÅ: Line Munk: Jeg har ladet min mave genvinde pusten - bogstaveligt talt

Endnu engang kan jeg kun understrege, at der findes mange mennesker, der allerede er vidunderlige forbilleder på dette punkt. Tak for det! Også tak fordi du gad at læse med på denne lille reminder, som er til alle, inklusive mig selv. Hermed er starten gået.

Jeg vil slå lyttelapperne ud, og finde tryllestaven frem: Hokus pokus – DIG i fokus. Og så vil jeg spørge: ”Er DU okay? Sådan oprigtigt, helt inderst inde?”

https://imgix.femina.dk/berit-marker-fra-en-laeser_0.jpg

Berit Marker er 39 år, bor på Østerbro i København og er freelancefotograf/skribent.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også