https://imgix.femina.dk/media/article/anne_linnet.png
Selvudvikling

Anne Linnet: "Julen er en tid, hvor vi strækker os så langt vi kan"

14. december 2020
af Line Felholt
Foto: Robin Skjoldborg
"Vi vil gerne have en familie, der ikke skændes. Vi vil gerne have julefred inden i os selv, når træet bliver tændt," siger Anne Linnet, der er aktuel med fire nye julesange. Vi har mødt hende til en snak om jul med syv børn, otte børnebørn og en ny kone.

Hvis den ideelle jul er noget med glade voksne, kærlige familieforbindelser og en hel masse højlydte børn, så passer det nok meget godt på Anne Linnets jul.

Hun har efterhånden sat syv børn i verden, som tilsammen har fået otte børnebørn, så i Anne Linnets univers er JUL skrevet med stort og har sne på toppen.

– Julen er altid foregået hos mig, siger hun, da vi møder hende og beder om et smugkig ind gennem nøglehullet i hendes store, renoverede flådehus på Holmen i København.

– Det har altid været noget med, at alle børn var samlet hos mig med juletræ og gaver. Meget traditionelt, megahyggeligt og noget, alle glæder sig til, fortæller hun.

Nogle gange har der foruden den lille storfamilie også været kammerater med eller en kærestes mor, der ikke vidste, hvor hun ellers skulle være.

– De har også altid være velkomne hos os, fortæller hun, så man næsten kan se sig selv sidde derinde på den lune side af nøglehullet. Sidste år skulle man dog til Falster, hvis man ville kigge med. For det var det første år, hvor Anne Linnet med egne ord ”holdt fri”. Altså fra at holde julen.

– Da holdt vi den hos min datter på Falster. Det var meget rart ikke at ”være den”. At nogle andre nu ”er den”, siger Anne Linnet, så hun forvandler sig fra den ikoniske sangerinde iført tjekkede, sorte bukser og en hvid skjorte, til en hvilken som helst anden mor- eller farmor i dette land, der har udtjent sin sprødsværs-tjans og nu kan nyde laurbærrene som gæst.

Men det var sidste år.

Anne Linnet har indspillet nye sange nærmest indtil den dag i november, hvor vi møder hende.

Så hvad sker der i år til jul? Tjah ...

– Hvad vi lige gør i år, er vi ikke klar over endnu, siger hun med ophøjet ro.

Kan det have noget at gøre med, at hun er nygift?

– Jeg holder jul med Kathrine. Men i år bliver jo på grund af coronarestriktionerne lidt anderledes. Vi holder jul i mindre grupper hen over juledagene. Det vigtigste er, at vi har tid til hinanden. Hvad vi allerede ved, er, at denne jul kan få et nyt soundtrack.

https://imgix.femina.dk/dsc_8497.jpg

LÆS OGSÅ:Sarah Grünewald: "Jeg har været ude i nogle ekstremer, hvor jeg ikke har passet på mig selv"

Anne Linnet har i hvert fald gjort sit, for at du kan udvide din juleplayliste med nye sange. Fire nye numre har hun skrevet, der alle handler om julen. På hver sin forskellige måde. Det hører man i teksterne.

Men sangene lyder også meget forskelligt. På den nye EP bevæger hun sig fra det stille til det poppede til det næsten klubagtige. Alt sammen med vanlig ørehængerflair.

En bredde, der handler om, at julen er en tid på året, som er mere nuanceret, end vi har for vane at tale om.

– Det er meget forskelligt, hvordan mennesker oplever julen. Jeg er vokset op med, at vi holdt jul på amtssygehuset i Aarhus, hvor min far var læge. Så jeg er vant til en fællesskabsstemning i julen, som ikke kun var med min egen familie, men også med de syge børn, der var indlagt i julen.

- Jeg er vokset op med, at julen er en tid, hvor man gør noget for andre. Mig og mine brødre rendte rundt på afdelingen og havde det sjovt og fortalte historier og gik amok i slik på sygeplejerskernes kontor. Julen var en rigtig dejlig tid for os, husker hun.

Men som hun siger: Julen er ikke endimensionel.

Hun er udmærket klar over, at julen ikke er sådan for alle. Der er også mennesker, der bliver usikre op til jul, fordi det er en tid, hvor de føler sig ensomme.

– Der er simpelthen så mange indgangsvinkler til julen, siger Anne Linnet.

I den nye sang ”Alle vender glade hjem” synger hun for eksempel om at vende hjem til dem, man holder af og savner, men samtidig mærke, at ”der ikke er noget sted i verden, jeg har hjemme”.

– Julen er jo en tid, hvor vi ”vender hjem”. Hvad enten man lige er flyttet hjemmefra eller vender hjem til familien, som man ikke ser så tit. Måske har man mistet en nær i løbet af året. Eller for længe siden.

- Den sang handler om, at hjem ikke kun er et sted, men måske mere en følelse. Hvor føler man sig hjemme? Hvem føler man sig hjemme med, hvis den halvdel, man føler sig hjemme med, ikke længere er her? Eller hvis man føler sig fremmed i verden, forklarer Anne Linnet.

Julefred

Helt så galt behøver det ikke at være, for at julen stadig kan føles som en svær tid.

Mange familier kender, at juleaften er en aften, som vi gerne vil have til at lykkes. Som Anne Linnet siger:

– Julen er en tid, hvor vi strækker os, så langt vi kan. Vi vil gerne have en familie, der ikke skændes. Vi vil gerne have julefred inden i os selv, når træet bliver tændt. Jeg tror, der er et stort ønske om: ”Kan vi ikke bare holde fred.” Være sammen på de præmisser, der nu engang er, siger hun med henvisning til den nye sang ”Vi vil ha’ julen tilbag’”, der næsten minder om en protestsang:

Julefred, vi vil have julefred. Og familier, der ikke skændes. Som i gamle dag’. Vi vil have julen tilbag’. Mærke freden, når træet tændes.

Lykkes vi med det, vil vi egentlig også gerne tro på julemanden – bare lige den ene aften om året. Deraf sangen ”Julemanden”, der med sine mundrette vers lyder, som om den burde være en af de sange, som alle danskere synger med på i december, når de populære tv-julekalendere toner frem på skærmen.

– Haha, griner Anne Linnet.

– Det kunne da være sjovt at få den bestillingsopgave en dag. Det kunne jeg sagtens forestille mig, siger hun.

Der kan godt være brug for en naiv tro på en hyggelig julemand i en tid med pandemi, en amerikansk præsident, der ikke vil gå af, og en MeToo-bølge, der skyller ind over Danmark med stor kraft. Det sidste er hun stor tilhænger af.

– Det er rigtig vigtigt, det, der sker nu. At vi nu endelig kan få gjort op med de der kønsspecifikke måder at opleve hinanden på. Jeg synes, det er så sejt gået. Og på tide også. Det er helt klart en generationsting og rigtig vigtigt for vores ligestilling på alle områder.

- Magtstrukturer er noget mærkeligt noget. Der er nogle personer, der har brug for at benytte sig af deres magt. Jeg har altid syntes, at det var fedt, når man kunne mærke, at folk med magt hvilede i den.

- MeToo er et stort skridt i den retning. Nu er det forhåbentlig slut med magtmisbrug kønnene imellem. Når man har magt, har man ansvaret for at være et ordentligt menneske og behandle andre mennesker godt, siger hun.

Har hun selv oplevet sexisme og chikane i løbet af sine årtier som kvindelig kunstner i musikverden med mange mænd?

– Der er også kvindelige ledere, der bruger deres magt dårligt. Det har bare traditionelt været mændene, der har haft den magt. For mit eget vedkommende ligger mit største virke i at være komponist, som er et meget ensomt erhverv. Jeg er meget bare min egen. Det er nok mere på større arbejdspladser, man oplever den slags, vurderer hun.

https://imgix.femina.dk/dsc_8435_0.jpg

Mister en hel generation

2020 har været et hårdt år for verden på grund af corona-epidemien.

Anne Linnet har selv måttet aflyse en turné tilbage i maj på grund af nedlukningen af Danmark. Da skulle hun have rejst landet rundt for at spille numrene fra albummet ”Kvindesind”, som er fortolkninger af Tove Ditlevsens digte. Et album, der udkom i 1978.

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt: Det er på tide, at den ældre generation bakker op om de unge kvinders MeToo-opgør

Men fordi Anne Linnets far døde, kom hun aldrig på turné med numrene.

– Jeg har ikke rørt sangene siden. Det havde jeg lyst til at gøre nu. Men jeg kom slet ikke ud at spille i år. Overhovedet. Først nu til julekoncerterne, fortæller hun.

Hun er dog langt mere bekymret for alle de nye unge musikere, der er blevet ramt hårdt af 2020, end hun er for sig selv. De unge er hun til gengæld vel nærmest vred på vegne af.

– Det er trist at se, at soloartister slet ikke bliver kompenseret på nogen måde. Mine musikere bliver heldigvis kompenseret, men der er ingen hjælpepakker til soloartister. Vi er ramt på levebrødet. Kulturen har det skidt lige nu. Den er slet ikke håndteret ordentligt i den her krise. Det kan vi roligt blive enige om, siger Anne Linnet med tydelig underdrivelse i ordvalg og lyn i øjnene.

– Unge iværksættere inden for kulturen er ikke så stærkt organiseret, som man er i industrien og erhvervslivet. Derfor er posten som kulturminister så sindssygt vigtig i dette land. Meget vigtigere, end man tror.

- Lige nu er vi ved at miste en hel generation af musikere, fordi de ikke kan få mad på bordet. Det betyder, at de vil tage andre og mere sikre jobs. Det vil få betydning for kulturen de næste 10 år, hvor vi må læne os op ad den kultur, der kommer fra USA, i stedet for den danske, advarer Anne Linnet.

https://imgix.femina.dk/anne_linnet_061.jpg

Tid til fordybelse

Hun lægger ikke skjul på, at hun godt kunne ønske sig en anden kulturminister på pinden end den nuværende.

Til gengæld er hun meget tilfreds med en anden vigtig person i Danmark.

– Jeg er meget glad for, at vi i Mette Frederiksen har en så handlekraftig og rolig statsminister. Den ro betyder utroligt meget nu, mener hun.

Er den 67-årige Anne Linnet selv nervøs for at blive smittet med corona?

– Jeg er ikke selv bange eller nervøs. Kathrine og jeg passer rigtig meget på derhjemme. Det gør de øvrige medlemmer af familien også. Vi følger de anbefalinger og regler, der er. Det er en betingelse for vores liv, som vi må acceptere for en periode, indtil vi har en vaccine, mener hun.

Corona-månederne har hun brugt på at skrive nye sange. Både til den salmebog, som hun har arbejdet på i 12 år, og til hendes næste soloalbum.

Det har hun gjort i isolation i et sommerhus. Sammen med konen, den 28-årige jurastuderende Kathrine Kjær Linnet, som hun blev gift med i december 2019.

Mens Anne Linnet har skrevet nye sange, har Kathrine skrevet på en roman.

– Det har været sundt at fordybe sig lidt mere. Og det har i hvert fald været rart for Kathrine og mig at have en periode, hvor man får diskuteret og talt og været rigtig meget sammen. Det er en anden måde at opleve hinanden på, som har været rigtig dejlig, fortæller hun.

Corona-epidemien har dog ikke sat en stopper for Anne Linnets traditionsrige juleturné rundt i landets kirker. Sådan en turné har hun haft i mange år, men i år bliver anderledes.

– Det bliver meget anderledes. Der bliver meget færre koncerter, og ved dem, der er, følger vi restriktionerne. Så kirkerne bliver ikke engang halvt fyldte. Folk skal sidde med afstand. Måske skal de have mundbind på. Det bliver også anderledes for mig. Normalt printer vi nogle af teksterne ud, så folk kan synge med. Det får de ikke lov til i år, siger hun.

https://imgix.femina.dk/dsc_8475.jpg

Samhørighed og varme

– Men jeg lover at synge uden mundbind, tilføjer hun grinende. For så er det heller ikke værre med de corona-restriktioner.

Dertil har Anne Linnet været med i gamet længe nok.

– Vi skal nok få stemningen til at stige i rummet alligevel. Det er jeg aldrig nervøs for. Når folk kommer til en julekoncert i en kirke, forventer de samhørighed og varme, og derfor kommer stemningen også helt af sig selv.

- Nogle gange har det været helt magisk på juleturnéen. Der er en tydelig fællesskabsfølelse, som jeg mærker med det samme i kirkerummet. Det er rart og nok noget af det, folk mangler i denne tid. Jeg glæder mig helt vildt til det i år, siger hun.

LÆS OGSÅ: Oliver Bjerrehus om sin barndom: "Min mor gav mig plads til at være en vildbasse"

Julen er hun heller ikke bange for. Coronavirus til trods.

– Jeg er meget fortrøstningsfuld. Vi skal nok komme ordentligt ud på den anden side allesammen. Den her jul bliver anderledes for alle. Det skal vi være indstillet på. Men vi er i samme båd. Det hjælper på det.

Brug tiden på at dyrke de helt nære relationer. Dyk ned i parforholdet. Hav nogle gode samtaler med hinanden. Prøv at se det positive i det, opfordrer hun til.

Ud over at dykke længere ned i sit eget parforhold og nylige ægteskab har Anne Linnet også brugt de nye julesange til at give sine egne børn en oplevelse a la den, hendes lægefar gav hende, når de holdt jul på hospitalet.

Hun har haft sine to yngste børn, Isolde og Nemo, med i studiet under indspilningen af sangene. Isolde på 10 år synger endda kor på et af numrene.

Og Anne Linnets sange. De er faktisk også en slags børn for hende.

– Jeg har det altid sådan, når jeg laver nye sange, at jeg glæder mig til at følge deres liv. Mange af mine sange har heldigvis et langt og godt liv og bliver sunget og spillet mange forskellige steder og lavet i nye versioner. Nogle af dem kommer med i salmebogen eller Højskolesangbogen.

- De er helt sikkert som børn for mig. Det glæder mig meget, når det går dem godt. Det håber jeg også, det gør for de her fire julesange. Måske kan nogle af dem endda blive fællessange. Det liv håber jeg for dem.

Læs også