https://imgix.femina.dk/media/article/sara_grunewald_0375.png
Selvudvikling

Sarah Grünewald: "Jeg har været ude i nogle ekstremer, hvor jeg ikke har passet på mig selv"

1. december 2020
af Tine Bendixen
Foto: Ulrik Jantzen
Sarah Grünewald har søgt ekstremerne i sit liv, hun har gået i en hård livsskole, men hun har SELV valgt det, og hun er glad for det. Nu træder hun ind på scenen som skuespiller, hvilket hun har været rædselsslagen for.

Sarah Grünewald var ude og ride en tur i Dyrehaven. Med sig havde hun en lille bekymring i baghovedet. Efter skilsmissen fra 4-årige Luis far, Rasmus Backhaus, var først han og siden hun flyttet fra lejligheden i Tordenskjoldsgade. Hun havde haft lidt trang til at ”komme lidt ud af byen”, i det hele taget bare starte på et nyt livskapitel, så hun var rykket i hus i Valby, men nu var der mindre end et år tilbage af lejeperioden. Det strammede til. Hvor skulle hun og Luis så bo? – Så mødte jeg min gamle udlejer fra Tordenskjoldsgade i Dyrehaven på min ridetur. Han spurgte: ”Hvordan er Valby? Vil du tilbage til byen? Jeg har fjerdesalen ledig 1. august 2021”. Det er den dag, jeg skal være ude af mit hus. Hvor heldig kan man være …– Fuldstændig. Jeg ringede til min mor. Hun sagde: ”Det er utroligt med dig, Kylling, du tager ud og rider en tur, og så skaffer du en lejlighed.” Og jeg havde nok i virkeligheden lidt mere ondt i maven, end jeg havde indrømmet for mig selv over ikke at vide, hvor vi skulle flytte hen. Jeg kan sagtens sofasurfe alene, men jeg har en lille dreng, ikke? Sarahs mor har altid kaldt hende Kylling, men hun har ikke været nogen hønemor.

– Da jeg blev model og rejste rundt i verden, sagde min mor aldrig ”ej, pas nu på.” Hun sagde ”hvor er du HELDIG, Kylling, tænk at du kan komme ud og se alle de steder, og du får penge for det!”. Vi planter ting i vores børn med det sprog, vi bruger over for dem. Jeg tror, min måde at leve mit liv på meget handler om det sprog, jeg har med mig, fra jeg var lille.

https://imgix.femina.dk/2020_10_22_femina_sara_grunewald_0167.jpg

Bange

Så muligvis kan man lære at føle sig heldig og dermed blive det. Sarah har ingen uddannelse. Men det er gået ret godt alligevel.

Modelkarrieren blev afløst af deltagelse i celebrity-programmet ”Kvægræs”. Det førte til en lille værtstjans på et Zulu-program. Et halvt år senere ringede de fra ”Vild med dans”.

Otte år senere går hun igen på opdagelse i nyt land: Sarah spiller Maja i Søren Kragh-Jacobsens ”Lille sommerfugl”.

Hun har tidligere optrådt i små roller i ”Dirch” og ”Det andet liv”. Maja er hendes første lidt større.

Filmen handler om landboparret Ernst og Louise (Jesper Christensen og Karen-Lise Mynster), der holder stort guldbryllup, men festen i forsamlingshuset udvikler sig til en nedsmeltning – Ernst har ”glemt” at fortælle Louise, at banken har erklæret dem konkurs.

Og Maja, som skal servere ved guldbrylluppet, har en hemmelig affære med deres søn. Hans kone har opdaget, at han er hende utro med Maja, og har bevidst bedt hende hjælpe til festen.

– Det var … puh … lidt spændende at spille Maja. Jeg var ny skuespiller og i forvejen nervøs for at tage på en filmoptagelse med Søren Kragh-Jacobsen. Et kæmpestort setup og fandeme med gode folk! Min mor har altid lært mig: Hvis du SELV tror på det, tror andre også på det. Okay så. Den havde jeg lidt i baghovedet. Men jeg var så bange for den film.

Hun havde øvet alle sine replikker og intenst arbejdet med karakteren Maja forinden.

– Så kom jeg derhen om aftenen til min allerførste optagelse og så alt lyset og Søren, der sad med sine høretelefoner på og sagde ”VI TAGER DEN LIGE IGEN.” Altså jeg BAKKEDE, jeg kom til at bakke ind i en garagedør og blev pisseforskrækket. Det var ren refleks, min krop bakkede bare.

- Jeg havde følelsen: Nu skal jeg ind på det her filmset, og lige om lidt kommer de og siger: ”Det var sgu en fejlcasting. Du kan ikke finde ud af det, vi bliver nødt til at ringe til en anden.” Jeg havde lyst til at sige ”jeg kan ikke være her, fordi jeg er for bange.” Men heldigvis … efter den første scene, vi lavede, hørte jeg Søren råbe ”du er en KÆMPE stjerne.” Jeg blev simpelt hen så glad. Oprigtigt stolt.

Hvorfor sagde du oprindeligt ja?

– Hmmm … fordi jeg alligevel tror nok på, at jeg brænder så meget for det, at jeg godt kan finde ud af det. Så længe jeg har det drive i mig, må jeg ikke lade være med at rykke på det. Men det er knald eller fald, for jeg har ikke rigtig nogen selvindsigt i det, jeg laver. Jeg kan ikke mærke det.

- Jeg havde det på samme måde de første år på ”Vild med dans”. Når jeg gik ud derfra, havde jeg skuldrene helt oppe. Folk kunne enten komme og sige ”fuck, hvor var du god” eller ”vi har fundet en anden.” Jeg havde ingen fornemmelse af det. Altså jeg GØR det bare.

Sarah Grünwald

36 år, opvokset på Falster, tv-vært og skuespiller, mor til Luis på 4, som hun har sammen med eks-manden Rasmus Backhaus, kæreste med musikproducer Benjamin Kaniewski. Sarah spiller Maja i Søren Kragh-Jacobsens nye film ”Lille Sommerfugl”.

Og det er de autodidaktes udfordring. Uanset hvor heldig man så er.

– Dét er det. Jeg har ikke noget fagligt med mig. Jeg er ikke uddannet skuespiller, jeg har kun en intuition, der fortæller mig, at nu prøver jeg bare at gøre det så godt, som jeg overhovedet kan. Til gengæld er det enormt fedt at komme over på den anden side.

- Når folk efter en omgang ”Vild med dans” nu siger ”hvor er du god”, er det en fed fornemmelse at kunne sige ”ja, det er jeg. Jeg ER en god vært.” Men det tog fire år. Og det er ikke sådan nu, at jeg glæder mig til at komme derhen, hvor jeg får at vide, at jeg er en sindssygt dygtig skuespiller, men jeg glæder mig til, at jeg med helt ro i maven kan sige: ”Dér gjorde jeg et godt stykke arbejde.

"Jeg var ikke sammen med den rigtige mand længere"

Det gør hun faktisk allerede som Maja. Ubehaget ved at havne i klemmen mellem sin elsker og hans kone lyser ud af hende i ”Lille Sommerfugl”.

– Det er ikke en vildt behagelig tjans, hun har til det guldbryllup, og jeg havde det ikke vildt behageligt i rollen. Men det var også de følelser, mine egne følelser, jeg skulle bruge til noget. Hvordan ville jeg have det, hvis jeg var et sted, hvor jeg egentlig ikke brød mig så meget om at være, men der var en fyr, som smilede til mig og gjorde mig glad, men jeg samtidig vidste, at det, han gjorde sammen med mig, ikke på nogen måde var acceptabelt over for hans egen familie?

LÆS OGSÅ: Sanne Søndergaard: "Jeg har egentlig været ret god til at sige nej"

- Hvis det havde været mig selv, havde jeg bedt ham tage en beslutning. Men det er egentlig ikke Maja, der gør særlig meget forkert. Hun har bare endelig mødt en fyr, som er rigtig glad for hende.

https://imgix.femina.dk/2020_10_22_femina_sara_grunewald_0420.jpg

Hvordan har du det med utroskab?

– Blandet. Selvfølgelig har jeg det ikke godt med det, men HVIS jeg har haft en kæreste, der har været mig utro, eller hvis jeg selv har haft lyst til at gå ud og kysse en anden mand, har jeg også altid været ret god til at se objektivt på hvorfor. Utroskab som en mulighed opstår for eksempel, når vi glemmer at arbejde på vores forhold, siger Sarah.

– Jeg har selv kunnet mærke det på egen krop nogle gange. Også dengang, jeg var sammen med Rasmus. Jeg havde ikke lyst til at være ham utro, men vores forhold endte med at være enormt venskabeligt, i stedet for at vi var ægtefæller.

- Vi var sammen i otte år, og i hvert fald i seks af de år har jeg aldrig haft lyst til at sætte mine læber på noget andet menneske. Det er kærlighed for mig. Men lige pludselig havde jeg lyst til at få opmærksomhed andre steder fra end fra ham. Det var en klar indikator for mig på, at jeg ikke var sammen med den rigtige mand længere.

– Heldigvis kunne jeg tale med Rasmus om det. Vi havde en meget åben kommunikation. Jeg er bare meget ærlig over for mig selv og mærker efter. Jeg tror, mange ignorerer de følelser og i stedet går ud og laver noget skidt i hjørnerne ved siden af, men det ender i noget værre altså … Vi er for dårlige til at sige ”jamen så er det ikke det forhold, jeg skal være i.” Vi holder nogle gange ud i for lang tid.

– Så jeg tog den store beslutning om ikke længere at være i et ægteskab, der ikke gjorde mig helt lykkelig og ikke gjorde Rasmus lykkelig. Jeg begyndte simpelt hen at tage nogle aktive valg. Jeg nægter at ”nøjes med” i mit liv.

Sarah er nu kæreste med den franske musikproducer Benjamin Kaniewski, som hun mødte sidste år.

Du er et nu-menneske?

Selvkærlighed

Hvad er egentlig at være et rart menneske?
https://imgix.femina.dk/2020_10_22_femina_sara_grunewald_0237.jpg
https://imgix.femina.dk/2020_10_22_femina_sara_grunewald_0279.jpg
Hvad var det for noget lort? Men ufortroligheden ødelægger et parforhold?Hella Joof: "Man må IKKE tale grimt om sin krop - mens ens lille datter lytter"

Skilsmissebarn

Fokus

Læs også