Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen
Selvudvikling

Anne Dorte Michelsen & Maria Bramsen: Man kan sagtens komme igen i vores alder

af Af Birgitte Bartholdy, redigeret til web af Charlotte Kobberøe Fink 4. februar 2019
Foto: Heidi Maxmiling Makeup: Ann Lykke
Maria Bramsen var i begyndelsen stærkt modvillig, da Anne Dorte Michelsen spurgte, om de skulle optræde med de gamle sange fra dengang, de var i Tøsedrengene. Men til sidst lod Maria sig overtale, og nu udgiver de sammen et album med spritnye sange.

Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen er tilbage med ny musik

Man mærker med det samme den helt særlige lethed og humor mellem Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen, der kommer af at have kendt hinanden længe. Og det er jo også 38 år siden, de begge var med til at gøre bandet Tøsedrengene berømt i hele kongeriget og fik danskerne til at danse rundt til deres koncerter. I dag, næsten fire årtier efter deres første møde, er de igen klar med ny musik. Anne Dorte og Maria er nemlig aktuelle med albummet Michelsen & Bramsen, som de også tager ud på en stor Danmarksturné med fra marts til august i år.

Første gang de to kvinder mødtes, var Maria kun 18 år og lige blevet student, og hun var til audition i den fem år ældre Anne Dortes lejlighed. Maria kom igennem nåleøjet og blev det syvende medlem af Tøsedrengene, der efterfølgende blev mere og mere populære.

I første halvdel af 1980’erne ville alle høre det reggaeinspirerede band med sangene, som benene ikke kunne stå stille til. I løbet af bare fem år udgav de fem plader og sang sig ind på hitlisterne med landeplager som "Indianer", "Sig du kan li’ mig", "Vi var engang så tæt" og "Ud under åben himmel".

Var ikke veninder

Men selv om Maria og Anne Dorte tilbragte oceaner af tid sammen og kom godt ud af det med hinanden, blev de ikke nære veninder.

Maria: – Aldersforskellen var for stor. Anne Dorte var jo fem år ældre, og det føltes dengang som en evighed. Jeg så hende som en erfaren kvinde. Hun var flyttet hjemmefra og virkede til at have fuldstændig styr på karrieren, mens jeg selv stadig boede hjemme.

Livet som bandmedlem lagde nu heller ikke op til at hænge ud sammen, forklarer Anne Dorte. Bandets stigende popularitet gav dem en følelse af at stige op i en raket, der fløj af sted i en vældig fart. Tiden skulle udnyttes optimalt og blev enten brugt i en tourbus, i studiet, i et øvelokale eller på en scene. De var unge og havde kræfterne til det, så det er ikke ment som klynk, bare som en forklaring på, at de næsten ingen fritid havde, og at alt det sjove måtte vente.

Anne Dorte: – For at det ikke skal være løgn, gik jeg samtidig på Journalisthøjskolen i Aarhus. Det var ret vildt. Jeg havde gang i så meget, at jeg ikke havde tid til at have venner.

 

LÆS OGSÅ: Anne Dorte Michelsen: Livet er for kort til at gå og bekymre sig 

Andre veje

I 1986 blev Tøsedrengene opløst. Der var for mange konger og for mange uoverensstemmelser, siger de to kvinder. Bagefter skiltes deres veje. Anne Dorte tog fat på sin succesfulde solokarriere, og Maria fortsatte over i gruppen The Lejrbåls og siden videre til popbandet Ray Dee Ohh, hvor hun igen blev popstjerne og sang store hits som "Jeg vil La’ Lyset brænde".

Anne Dorte: – Maria sang kor på et par af mine soloplader, men derefter mistede vi kontakten og sås kun nu og da i den børnehave, vores døtre begge gik i.

Undervejs gik både Anne Dorte og Maria også andre veje end musikkens: Maria uddannede sig blandt andet til grafiker og illustrator, fik to børn mere og havde primært fokus på familieliv og arbejde, og Anne Dorte kom ind på manuskriptlinjen på Filmskolen. Men også for hende endte det med at være familielivet, der fik størst opmærksomhed, da hun mødte sin nuværende mand og blev gravid igen. 

Anne Dorte vendte dog snart tilbage til musikbranchen igen i modsætning til Maria, der helt gled ud af musikmiljøet.

Et glædeligt gensyn

Vi skal helt frem til 2008, før Anne Dortes og Marias veje krydsedes igen.

Det skete, da Anne Dorte blev 50 år og besluttede at fejre det med en stor fest, hvor hun inviterede mange af dem, hun havde samarbejdet med i årenes løb. En af dem var Maria, som kom med sin mand og sine børn. Der var masser af musik, og folk dansede. Ikke mindst Maria.

Anne Dorte: – Hun dansede hele natten. Og så var det, som om jeg opdagede Maria for anden gang. Hvor energisk hun er, når musikken tager hende, hendes karisma og livsglæde. Samtidig havde jeg lagt mærke til, hvor tit folk sang vores sange fra dagene med Tøsedrengene. "Indianer" hørte jeg for eksempel nogle unger synge en dag, jeg gik forbi mine børns skole. Det var på en måde dumt, at alle mulige andre havde taget dem til sig undtagen os selv. Det gav mig idéen til, at Maria og jeg kunne optræde med dem igen. Det tyggede jeg på i nogle år. Jeg har altid været lidt langsom, idéerne skal have tid til at folde sig ud. Men til sidst tog jeg mod til mig og kontaktede Maria for at høre, hvad hun syntes.

Maria: – Og jeg kunne slet ikke forestille mig at synge igen. Jeg havde jo ikke åbnet min mund og sunget i årevis og var sikker på, at jeg lød forfærdeligt. Den side af min tilværelse var jeg bare færdig med. Men så insisterede Anne Dorte, og jeg summede alligevel over det. Der gik nok et år. Jeg sagde til hende: ”Jeg stiller mig ikke op på en scene igen, før jeg har fundet ud af, om jeg har stemme til det.” Vi gik til en ekspert, og jeg fik at vide, at min stemme var fin, af sted med mig. Så gik vi i træning.

 

LÆS OGSÅ: Vi mødte Anne Dorte tilbage i 2013, da hende og Maria optrådte med deres gamle sange 

Alder ingen hindring

I 2013 tog de så på landevejen første gang sammen igen efter 27 års pause for at optræde med deres gamle hit.

Maria: – I begyndelsen var det overraskende at kigge ud over publikum og opdage, at nogle af dem var blevet gråhårede. Jeg havde helt glemt, at jeg også selv var det. De stod også meget stilfærdigt med deres fadøl og kiggede på os. Men det forandrede sig, efterhånden som aftenen skred frem. Det er sjovt at opleve, hvordan musikken trykker på nogle knapper, der kan sende os direkte tilbage til ungdommens energi.

Et sted undervejs fik de så endnu en idé. Nemlig den, at de kunne skabe nogle nye sange sammen. Det har de nu arbejdet på i tre år. Det er Anne Dorte, der har skrevet i samarbejde med sin bror Mads Michelsen og producerne Fresh-I og Pharfar, mens Maria har været med til at give sangene den endelige form i studiet.

Det nye album hedder Michelsen & Bramsen.

Anne Dorte: – Dengang i Tøsedrengene blev vi kaldt Pos og Bimse, den slags barnlige øgenavne, man tit giver kvinder. Ved at kalde albummet vores efternavne vil vi gerne markere, at vi er voksne, professionelle kvinder, der selv bestemmer, hvordan vi vil lyde, og hvordan musikken skal sælges.

I dag vil de også gerne kalde sig veninder.

Anne Dorte: – Da vi var unge i Tøsedrengene, handlede alting om at komme fremad og positionere sig. Når vi var ude at spille, var jeg sindssygt bange for at blive syg og gik altid direkte hjem i seng med en kop kamillete efter koncerterne og havde næsten ikke noget socialt liv. Med alderen er jeg blevet mere og mere taknemmelig for, at jeg spiller musik, det giver mig meget glæde, men musikken kan ikke på samme måde okkupere det hele. Der er meget andet, der også giver mit liv mening. Ligesom jeg har lært at kæmpe for mit kærlighedsforhold, har jeg også lært at sætte pris på venner som Maria, der virkelig er noget særligt og aldrig skuffer. Den slags kommer ikke i stimer, dem skal man værne om.

Maria nikker.

– Ja, vi er blevet nære venner, der taler sammen om alt mellem himmel og jord, og vi nyder at have hinanden at støtte os til i et projekt som det her. Vi er et eksempel på, at man sagtens kan komme igen i vores alder. Det må da inspirere vores publikum. Man kan både gøre comeback som sangerinde, som jeg har gjort, og genoptage og videreudvikle gamle bekendtskaber.

Kort om duoen Anne Dorte & Maria

  • Anne Dorte Michelsen og Maria Bramsen har optrådt sammen med Tøsedrengene-hits siden 2013.
  • Sammen står de bag det nye album MICHELSEN & BRAMSEN med ni helt nye popsange.
  • Anne Dorte er 60 år og slog igennem i gruppen Tøsedrengene, siden skabte hun gruppen Venter på Far og har også indspillet talrige soloalbums både med egne sange og fortolkninger af danske sange og salmer. Hun er mor til tre børn og har også et barnebarn.
  • Maria Bramsen er 55 år og slog ligeledes igennem som medlem af Tøsedrengene. Bagefter fortsatte hun som sangerinde i grupperne The Lejrbåls og Ray Dee Ohh. Senere forlod hun musikmiljøet og koncentrerede sig om sin karriere som grafisk designer og illustrator, indtil hun for fem år siden på deltidsbasis genoptog sangkarrieren i duoen med Anne Dorte. Hun er mor til tre børn og har to børnebørn.