Klummeskribent for Q - Kvinder med kurver: Ditte Vallø
Selvudvikling

5 fornærmelser forklædt som komplimenter

16. april 2018
af Ditte Vallø
Du behøver ikke modtage dem - og du skal ikke give dem til andre!

Når det kommer til at komplimentere plus size-kvinder, giver en masse mennesker såkaldte baghåndskomplimenter (et baghåndskompliment er et kompliment med en tvivlsom eller dobbelt betydning, der kan opfattes både rosende og som en fornær­melse).

Kropsskam som kompliment

Jeg har helt fra barndommen fået utallige baghåndskomplimenter fra min familie, mine skolekammerater, kolleger og endda gode venner, som aldrig opdagede, at deres velmenende kommentarer var fulde af sårende stereotyper og krops-skammeri. Selv min nærmeste familie og gode venner ville sige uvenlige ting om min krop, fordi det er så almindeligt accepteret, at man skal skamme sig over at være overvægtig, at de ikke engang tænkte over, at det var en sårende bemærkning. Det var ikke, før jeg selv accepterede min størrelse og stødte på begrebet kropsskam, at jeg blev opmærksom på, at de fleste af de ”komplimenter”, jeg har modtaget i mit liv (og til dels stadig gør), faktisk har til hensigt at gøre mig ked af mig selv.

Læs også: Dét betyder din kropsopfattelse for dine børn

Et bagholdsangreb

Problemet er, at disse kropsskammende kommentarer er blevet så normaliserede, at folk ikke engang tænker to gange over at sige dem eller endda modtage dem. Det, der gør baghåndskomplimenter til lidt af et bagholdsangreb, er, at fordi de er pakket ind som et kompliment, så rammer de ofte én helt uforberedt, faktisk bliver man tit så befippet over denne slet tilslørede fornærmelse, at man ender med at smile eller endda takke for ”komplimentet” (hvis man da kan kalde det det). Og det eneste man kan tænke på resten af dagen er, hvordan man burde have reageret, eller hvilket modsvar man kunne have givet, så de var blevet opmærksomme på, at et baghåndskompliment – uanset at det bliver givet i god mening – stadig er lige det modsatte af et kompliment.

Her er de fem mest brugte baghåndkomplimenter, når det kommer til kurvede kvinder, samt en lille oversættelse af hvad der i virkeligheden bliver sagt:

1. Men du har sådan et pænt ansigt!

Du mener det sikkert godt, men helt ærligt ...

Det, du får sagt mellem linjerne er, at du kan lide 10 procent af mit udseende, men de resterende 90 procent ødelægger det. Jeg elsker personligt helt at overhøre den slet skjulte fornærmelse og modtage den negative kommentar som det komplet modsatte. Når jeg får den med ansigtet, udbryder jeg energisk og glad: ”hvis du er vild med mit fjæs, så kan du godt begynde at glæde dig. Det er nemlig bare toppen af isbjerget. Vent, til du ser mig nøgen!” Så er det pludselig dem, der bliver lidt pinligt berørt.

2. Du er så modig, jeg kunne aldrig gå i det der!

Fordi enhver normal person ville være flov over at vise en krop som min frem? Hvordan kan det at være kurvet og tage noget tøj på, der for alle andre kvinder er helt almindeligt hverdagstøj, gøre mig modig? Den bemærkning siger mere negativt om den, der siger, den og om samfundet, end om din krop.

3. Du ser godt ud, har du tabt dig?

At se godt ud har intet at gøre med størrelse eller vægt, så lad være med at gå ud fra, at jeg har tabt mig, fordi jeg ser godt ud! Din bemærkning gør, at jeg nu skal tænke over, om jeg vejer mere eller mindre, end sidst vi så hinanden. Måske havde jeg slet ikke skænket en slankekur en tanke, men nu har du lige fortalt mig, at det burde jeg. Så nøjes nu bare med at sige, at jeg ser godt ud. Det bliver så meget mindre akavet for os begge.

4. Nej, du er da ikke tyk, du er smuk!

Det ene udelukker ikke det andet. Man kan godt være både tyk og smuk. Lad være med at lade, som om du ikke kan se, at jeg er tyk, jeg har også spejle derhjemme. At lade som om jeg ikke er tyk, fordi du ikke vil gøre mig ked af det, understreger jo bare, at du synes, man bør være ked af at være tyk. At være tyk gør mig ikke til et dårligt menneske, det er bare et neutralt ord, der beskriver mit udseende, som f.eks. høj, rødhåret, højrehåndet eller slank – det er ikke et skældsord, bare en beskrivelse.

5. Det outfit/den kjole er virkelig slankende

Hør her, jeg vejer det samme, uanset hvad jeg har på. Jeg bliver provokeret af, at der altid snakkes om slankende effekt, når det kommer til kurvede kvinder og tøj. Det understreger jo den underliggende opfattelse: at slank er bedst og derfor noget, alle kurvede kvinder bør forsøge at efterstræbe. Jeg er ikke forkert, så lad være med at tale til mig, som om jeg er.

Næste gang du skal til at give et baghåndskompliment eller modtage et med et smil, så lad være. Giv hellere et rigtigt kompliment fra hjertet, der både er rart at give og få.

Læs også: Sascha Dupont: "Jeg vil hellere veje for meget end for lidt"

Vil du læse mere?

På pling.dk får du fri adgang til de nyeste udgaver af Q og et væld af andre blade og magasiner for kun 99 kr. om måneden - den første måned er gratis. Klik her, så er bladet dit om to minutter.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også