https://imgix.femina.dk/media/3f5b464135cc4c64ab7e00deb2307697.jpg
Selvudvikling

10 tips til at gøre dit liv lettere

6. juli 2011
af Lene Rode
Illustration: Jacobina
Det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen og nå alt det, man gerne vil. Kig dit tidsforbrug igennem, lug ud i tidsrøverne – og nå mere!

1) Få et overblik
Lav et Excel-ark over alt det, I bruger tid på i familien. Vurdér, hvor mange timer I bruger om ugen på hver aktivitet. Du kan have mange tidsrøvere i din hverdag. Hvor kan du springe over, hvor gærdet er lavest? Find Excelregnearket her!

2) Fordel ansvaret

Tag listen over opgaver i punkt 1, og fordel dem mellem jer. I kan begynde med at fordele dem efter lystprincippet, og resten efter rimelighedsprincippet. De tunge punkter kan I eventuelt skiftes til at tage en uge ad gangen, så I begge har plads og luft.

3) Indkøb én gang om ugen
De fleste af os køber ind næsten hver eller hver anden dag, fordi vi lige mangler et par småting. Som regel går der mindst 45 minutter, fra vi kører hjemmefra, til vi er tilbage. Derfor kan du spare flere timer om ugen ved at planlægge dine indkøb og klare dem alle samlet en dag om ugen.

4) Lav ekstra mad
Når du alligevel er i gang, kan du lige så godt lave ekstra mad, så der er til to dage, til fryseren eller til madpakkerne.

5) Let mad én eller flere gange om ugen
I dag er der flere muligheder for let og sund aftensmad med f.eks. RetNemt eller Aarstidernes måltidskasser. Retten koster typisk mellem 169 og 229 kroner for mad til fire personer, og det er naturligvis lidt dyrere, end hvis du selv køber ind - men oftest billigere end takeaway.

5 Madplaner
Du kan sammensætte dem selv efter familiens favoritter, eller du kan hente inspiration på nettet ud fra, hvilken type kost du er til. Prøv evt. disse hjemmesider for inspiration.
Femina.dk
Magasinetmad.dk
Fairfood.dk
Arla.dk
Madplaner.dk
Madopskrifter.dk
Diabetes.dk
Kernesundfamilie.dk

6) Takeaway kan redde din dag
Lette løsninger er ikke nødvendigvis dårlige. Der er masser af alternativer til pizza. Prøv at google "Sund takeaway" og se, hvad der findes i din by. Der er jo ingen grund til at gøre livet mere besværligt for dig selv end højst nødvendigt.

7) Lej en handyman
Flyder dit hjem over med frustrerende småreparationer i huset? Lister, der trænger til at blive malet, ledninger, der ligger og flyder, løse håndtag og vandlåse, der trænger til at blive skiftet. Heldigvis findes der professionelle handymænd, som gerne fikser den slags for dig - og til en væsentlig lavere timepris end en håndværker. Se f.eks.
Ateamservice.dk
Handy-mand.dk
Thehandymanvan.dk

8) Sæt ungerne i sving
Hvis du har større børn (fra skolealderen og op) kan de sagtens bidrage til, at hverdagen kommer til at hænge sammen for hele familien. Børnene kan så selv vælge, hvad de har mest lyst til eller skiftes, som det nu fungerer bedst. Børn, der selv støvsuger, husker lettere at tage skoene af, før de går ind.

9) Store vaskedag
Jo mere du kan samle opgaverne, jo bedre. Og du har garanteret tøj nok til at klare dig en hel uge uden at vaske. Så sæt en dag af til at ekspedere hele baduljen. Lav eventuelt en begivenhed ud af at samle både det rene tøj og familien i stuen til fælles hygge og tøjfoldning.

10) Sluk fjernsynet - eller sælg det!
De virkelig effektive vælger simpelt hen at skille sig af med fjernsynsapparatet. Den gennemsnitlige voksne dansker ser tre en halv times fjernsyn om dagen. Det er en halv arbejdsdag! Hvis bare du skærer en time af om dagen, frigiver du syv timer om ugen.

RELATEREDE ARTIKLER:

https://imgix.femina.dk/legacy/media/88e7c461a9264b79a75fc9439d06610a.jpg

Lykkelig model

https://imgix.femina.dk/legacy/media/3445cf2e6bf24c9392e57eae7dc5b437.jpg

Læs også