beslutning
Selvudvikling

10 tips: Sådan træffer du en god beslutning (også når du er i tvivl)

4. april 2018
Udgivet første gang søndag d. 5. marts 2017 - af Annette Aggerbeck (redigeret til web af redaktionen)
Skal/skal ikke? Har du sommetider svært ved at tage større beslutninger af frygt for at vælge forkert eller gå glip af noget? Så læs med her, og få hjælp til at træffe den rigtige beslutning

Hvis du ønsker at skabe en positiv forandring i dit liv og udvikle dig som menneske, er opskriften dog klar: Du er nødt til at træffe valg.

Gitte Langkjær Lund er erhvervs- og stresscoach og har igennem sit arbejde hjulpet masser af mennesker til at finde frem til den beslutning, der er bedst for dem. Hun mener, at der er flere grunde til, at vi kan have svært ved at beslutte os.

- Ubeslutsomhed skyldes ofte, at vi ved, hvad vi har, men vi ved ikke, hvad vi får. Så det handler om frygten for det ukendte. Vi foretrækker derfor at blive i det velkendte, der føles trygt – også selv om det ikke nødvendigvis er det bedste for os. Mange af os er også bange for at vælge forkert. Vi vil så nødig gå glip af noget, som vi jo risikerer at gøre, fordi ethvert valg også betyder et fravalg af noget andet, siger Gitte Langkjær Lund.

LÆS OGSÅ: Lær at lytte til din mavefornemmelse

Vi træffer mange beslutninger hver dag

Når vi ikke tør træffe en beslutning, overlader vi det dermed til omstændighederne eller andre mennesker. Det gør os ikke kun utilfredse, men risikerer også at gå ud over selvværdet. Vi kan nemlig let få følelsen af, at ingenting lykkes for os, og at livet bare kører af sted med os, når vi ikke tager ansvar for vores eget liv og træffer bevidste og gode valg.

Det gør det ikke ligefrem lettere for os, at vi ifølge Gitte Langkjær Lund lever i en tid med flere muligheder og valg end nogensinde før. Og vi skal træffe mange beslutninger hver eneste dag, både når det handler om arbejde, familie, venner og os selv.

- Hvis du har indrettet dit liv ud fra hensynet til alle andre, kan det være svært at træffe beslutninger, hvor du prioriterer dig selv. Hvis du igen og igen kun tager hensyn til andre i dine beslutninger, tager du måske ikke dig selv så alvorligt, og så er det i virkeligheden svært at være den gode mor, kæreste og kollega, du gerne vil være, fordi det tærer på kræfterne ikke at tage hensyn til dig selv, siger hun og opfordrer til, at man tænker over, hvordan man træffer sine valg og beslutninger, og hvem man tager hensyn til i beslutningsprocessen. Det kan man blandt andet gøre ved at begynde at lytte til, hvad det egentlig er, man siger til sig selv. Måske fortæller du dig selv, at du ikke kan tillade dig at bruge tid på at gå i fitnesscenter, fordi du hellere burde bruge den tid på at hjælpe andre i familien. Finder du ud af, at hensynet til andre fylder for meget, og at det er svært at ændre på egen hånd, kan du med fordel søge hjælp hos en coach eller en terapeut for at ændre dette mønster, siger hun.

10 veje til en god og holdbar beslutning:

1. Dilemmaer handler om værdier, der er i konflikt. Så find ud af, hvad dine værdier er.

2. Når du skal beslutte dig, så tænk over følgende: Hvad ønsker jeg at opnå? Hvorfor? Hvad vil det give mig af tanker og følelser?

3. Er det en væk-fra-beslutning eller en henimod-beslutning? Hvis det er en væk-frabeslutning, så find ud af, hvad du gerne vil, i stedet for, hvad du ikke vil. Sig til dig selv, at du ønsker mere ro i hverdagen, frem for at sige, at du ikke orker al den stress og jag. Det er mere motiverende.

4. Afvej for og imod. Begræns dine valgmuligheder ved at afgøre, hvor meget tid og energi du vil bruge på din beslutning.

5. Har du svært ved at beslutte dig, så gør det nemmere for dig selv ved at tænke over, hvad der er allervigtigst i den helt store sammenhæng.

6. Er du bange for at vælge forkert eller gå glip af noget? Så spørg dig selv: Hvad er det værste, der kan ske, hvis jeg vælger forkert? Vid, at du altid kan træffe en ny beslutning, hvis den ikke viser sig at være hensigtsmæssig for dig. Husk også, at fravalg er en del af livet. Det vigtigste er at tage ansvar for dig selv og træffe en bevidst beslutning, så du ikke lader dit liv styre af andre eller af omstændighederne.

7. Hvis du træffer en beslutning, der handler om at nå et mål, så sørg for, at det er realistisk og attraktivt. Lav en strategi og en tidsplan med delmål, så du kan fejre dig selv, hver gang du når et af målene.

8. Acceptér konsekvenserne af din beslutning. Hvis du vil i form, så acceptér, at regnvejr vil være en del af løbetræningen, og ønsker du mere ro i hverdagen, så acceptér, at der fremover er ting, du siger nej til, eller at du lader andre om det huslige.

9. Gennemtænk, hvad du vil gøre, hvis du kommer ud for forhindringer undervejs, så du er forberedt på alle mulige scenarier, og lad det indgå i din plan.

10. Husk at bringe nydelse ind hver dag, når du har iværksat din beslutning – det vil fremme en god følelse.

LÆS OGSÅ: Er du hård ved dig selv? Sådan dæmper du din indre kritiker

https://imgix.femina.dk/call_to_action/curvy_kandi_cta2.png

Læs også