https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_309937685.jpg
Selvudvikling

Sådan dæmper du din indre kritiker

27. august 2015
af Annette Aggerbeck (Redigeret af Marie Krakau)
Mange af os kender den lille stemme inde i hovedet, der siger: Du er ikke god nok, ikke slank nok, ikke lækker nok, ikke dygtig nok... Gælder det også dig? Hindrer din indre kritiske stemme dig i at være tilfreds og leve livet fuldt ud? Så får du her et bud på, hvordan du kan dæmpe selvkritikken og blive gladere for at være den, du er.

Mange af os kvinder har en indre stemme, som hele tiden påpeger, at vi ikke er slanke nok, dygtige nok eller i det hele taget gode nok.

Hyppig selvkritik har ifølge psykoterapeut Katrine Boeck stor betydning for vores livskvalitet: ”Når vi ofte er kritiske over for os selv, begrænser vi vores livsudfoldelse. Når vi ikke føler os gode nok, skammer vi os over at være forkerte og forsøger ihærdigt at skjule det både over for os selv og andre. Så selvkritik bliver til selvcensur, hvor vi skjuler dele af os selv for at blive accepteret af andre,” fortæller Katrine Boeck.

Men det er ikke godt for os, at tænke sådanne tanker, og Katrine Boeck fortsætter: ”Vi er nødt til at bryde dette mønster og turde mærke angsten for ikke at være god nok i kroppen. Det kræver, at vi tør være mere stille med os selv”.

Katrine Boecks 10 gode råd til, hvordan du ændre de indre kritiske stemmer:

  • Erkend at der ikke er en objektiv virkelighed. Din negative indre stemme fortæller dig ikke sandheden om dig selv. Den selvkritiske røst handler om følelser, du ikke tør konfrontere.
  • Indse at du har kæmpet en kamp, der ikke kan vindes ved at gøre en masse.
  • Forsøg at rumme følelsen af ikke at være god nok.
  • Målet er ikke at have et statisk godt selvværd, for det har ingen. Din følelse af at have værdi afhænger af den kontekst, du befinder dig i, og om du har gode eller dårlige dage. Så indstil dig på, at dit selvværd vil svinge.
  • Hvis du tør rumme dine følelser, vil du blive bedre til at klare de dårlige dage.
  • Begynd at sige noget andet og mere positivt til dig selv. Klap dig selv på skulderen, hvis du har blot 10 sekunders positiv selvtale, for så er du i gang.
  • Det kræver kontrol hele tiden at skulle undgå at mærke følelsen af at være forkert. Så når du et øjeblik kan slippe kontrollen og bare være dig, så anerkend dig selv for det.
  • Har du ikke modet til at mærke dig selv eller dine følelser, eller synes du, det er for svært, så lad være med at klandre dig selv – du er helt normal. Måske kan du få en terapeut til at hjælpe dig.
  • Giv dig selv anerkendelse for både det, du er pt. og dine længsler om at være noget andet. Vær ærlig og brug nuets korte varighed til at være positiv (det smitter ind i det næste nu).
  • Arbejd med dit mod, eller find nogen der ved noget om at samle mod og om de følelser, der står i vejen.

FÅ DE NÆSTE TRE NUMRE AF Q TIL KUN 99 KR.

https://imgix.femina.dk/abbo_til_web_6.jpg

Læs også