Liv
24. juli 2025

Majbritt blev misbrugt på børnehjem: "Jeg troede, vi var kærester"

Som 14-årig kom Majbritt på en døgninstitution, hvor hun var "kæreste" med en pædagog. Indtil det gik op for hende, at hun var et barn, der blev manipuleret.
Af: Vibeke C. Larsen
Majbritt Uhre blev som ung anbragt på en institution, hvor hun blev udsat for overgreb af en pædagog.

Majbritt Uhre blev som ung anbragt på en institution, hvor hun blev udsat for overgreb af en pædagog.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Pædagogen sagde godnat til de andre børn på afdelingen, før han kom ind på Majbritts værelse.

Han tog alt sit tøj af og satte sig nøgen i hendes fodende og talte om løst og fast, som om det var det naturligste i verden, at en voksen mand satte sig nøgen i en 14-årig piges seng.

Sådan begyndte det, der udviklede sig til fire års seksuelle overgreb mod Majbritt, som i 1983 blev anbragt på børnehjemmet Bøgholt i Viby ved Aarhus.

– Jeg var rædselsslagen, for jeg havde aldrig set en nøgen mand før, ikke engang min far. Jeg tror, at han ville teste mig for at se, om jeg sladrede, men det gjorde jeg ikke, fortæller Majbritt Uhre.

I dag er hun 57 år og en af de fire kvinder, som har fået erstatning af Aarhus Kommune på grund af de seksuelle overgreb, de blev udsat for af tre mandlige pædagoger på Bøgholt igennem tre årtier.

Majbritt er blevet tilkendt 300.000 kroner, men hun ville hellere have, at nogen blev stillet til ansvar.

– Pengene er da rare, men de kan aldrig gøre det op for det, vi har været igennem. Jeg ville ønske, at den daværende leder sagde undskyld og erkendte, at vi blev svigtet, siger Majbritt.

Hun sidder ved spisebordet i sit hjem i Kolt uden for Aarhus, som hun deler med sin mand, Kennet, og hunden Liam.

Hun arbejder som gartner og er glad for sin tilværelse, men vejen til et godt liv har været lang.

Majbritt blev anbragt på Bøgholt i 1983, da hun var 14 år, og boede der i fire år.

Majbritt blev anbragt på Bøgholt i 1983, da hun var 14 år, og boede der i fire år.

Foto: Privat

Klods om benet

Majbritt boede hos sin mor efter forældrenes skilsmisse, hendes storebror hos deres far.

Som 4-årig flyttede Majbritt også over til sin far og stedmor, fordi moren ’havde svært ved at finde ud af sit liv’, som Majbritt siger.

– Jeg kommer fra et almindeligt hjem uden misbrug eller vold, men da min far og stedmor fik et fælles barn, blev min bror og jeg en klods om benet. Jeg var lidt oprørsk og passede ikke ind, fortæller Majbritt.

Majbritt var 14 år, da hun blev anbragt på Bøgholt, der husede børn med tunge, sociale problemer som incest, vold og misbrug.

Hun stak af flere gange.

En aften huggede hun og nogle andre anbragte en bil, kørte ned i et kolonihavekvarter, brød ind i et hus og stjal sprut, før de blev opdaget.

– Jeg var lidt af en flab og syntes, det var spændende at være på springtur, husker hun.

Næste dag blev hun flyttet til en anden afdeling på institutionen, og selvsamme aften satte pædagogen sig nøgen i hendes fodende.

Majbritts mand, Kennet, har en pædagogisk baggrund og åbnede Majbritts øjne for, at forholdet til pædagogen var seksuelt misbrug.

Majbritts mand, Kennet, har en pædagogisk baggrund og åbnede Majbritts øjne for, at forholdet til pædagogen var seksuelt misbrug.

Foto: Lars Horn / Baghuset

Fik øl og cigaretter

Der gik mange år, før Majbritt forstod, hvad hun havde været udsat for.

Pædagogen havde ikke været voldelig eller truet hende.

I stedet opbyggede han langsomt et tillidsforhold og en fortrolighed til hende, som han misbrugte. Det kaldes grooming.

– Det var hans mission, og den lykkedes, for jeg havde kun et barns hjerne. På den måde var det hverken grimt eller noget, som gjorde ondt. I stedet gav forholdet mig en masse fordele. Jeg fik ikke skæld ud, men derimod en masse informationer om stedet og de andre elever. Jeg følte mig som noget særligt, men det var manipulation, siger Majbritt.

Når pædagogen havde nattevagt, inviterede han Majbritt ned i opholdsstuen, mens de andre børn sov.

Her gav han hende cigaretter og øl, og de snakkede.

Fra øl og cigaretter udviklede forholdet sig til seksuelle overgreb, der fandt sted både på opholdsstedet og i hans private hjem, hvor den cirka 30-årige pædagog boede med sin kone og to mindre børn.

– Han gjorde det ved mig, som han plejede at gøre i deres ægteseng. Dagen efter madede jeg hans barn og slog græsplænen, som om vi var en lille familie, fortæller Majbritt og ryster på hovedet.

Hun fortalte ingen om forholdet, men andre elever opfattede, hvad der forgik.

En dreng på Majbritts afdeling fortalte forstanderen, at han var ret sikker på, at pædagogen besøgte Majbritt hver nat, men hans ord blev affejet som en drøm eller fantasi.

Majbritt opdagede også, at andre piger havde forhold til to andre pædagoger, og hun så, hvordan volden gennemsyrede bostedet.

– Den pædagog, som misbrugte mig, kunne blive fysisk meget voldsom over for eleverne, fortæller hun.

Da Majbritt fyldte 18 år, flyttede hun fra Bøgholt og ind på udslusningshjemmet Skansen, men pædagogens overgreb fortsatte.

Da hun var kommet væk fra børnehjemmet, blev det tydeligt for hende, at der var noget forkert og bizart ved deres relation, og hun fandt styrken til at bryde ud.

– Jeg sagde til ham, at han ikke skulle komme mere. Han græd, men respekterede min beslutning. Jeg så ham først igen i retten, fortæller Majbritt.

Hun fandt ud af, at hun ikke var den eneste pige, pædagogen havde misbrugt.

– Det gjorde faktisk ondt, for jeg havde i alle årene troet, at han var vild med mig, men jeg havde bare været en del af hans spil, konstaterer hun.

Bøgholt lukket

Bøgholt var gennem tre årtier et behandlingshjem for børn med særlige udfordringer. Stedet blev lukket i 2014.

I TV 2-dokumentaren ’Bøgholts misbrugte børn’ står 16 tidligere anbragte, herunder Majbritt, frem og fortæller om vold og seksuelle overgreb begået af syv pædagoger i periode 1983-2000.

Dokumentaren blev fulgt op af en artikelserie i Politiken, hvor flere fortalte deres historie.

Afsløret på tv

I dag ved Majbritt, at pædagogen misbrugte to andre piger i samme periode – og flere andre gennem årene.

Rækken af børn, som blev seksuelt misbrugt og udsat for vold på Bøgholt, er lang, og mange har fortalt deres historier i TV 2-dokumentaren ’Bøgholts misbrugte børn’ og i en artikelserie i Politiken.

Den daværende forstander har flere gange nægtet at kende til volden og de seksuelle krænkelser på Bøgholt, men den forklaring køber Majbritt ikke.

– Ham, der misbrugte mig, blev flyttet rundt på afdelingerne, indtil det ikke kunne skjules længere, at han misbrugte eleverne, understreger Majbritt.

Ifølge hende blev pædagogen afsløret, da en sagsbehandler slog alarm i 1987, og manden blev anholdt.

I 1988 blev han idømt otte måneders betinget fængsel for overgreb og frakendt retten til at arbejde med børn i 12 år. Majbritt var vidne i sagen.

– Det var forfærdeligt at se ham igen. Han så så forhutlet ud, at jeg fik ondt af ham, mindes hun.

Det var sidste gang, hun så sin tidligere pædagog.

Opholdsstedet Bøgholt lå i Viby ved Aarhus.

Opholdsstedet Bøgholt lå i Viby ved Aarhus.

Foto: TV 2

Indså overgrebet

Oplevelserne på Bøgholt har fulgt Majbritt i hendes voksne liv i form af angst og et stort behov for kontrol.

Flere gange har hun været sygemeldt på grund af stress og angst, og hun har i en sen alder fået konstateret adhd.

– Jeg har haft overdrevent brug for at kontrollere ting omkring mig, ellers blev jeg utryg, fortæller hun.

For 10 år siden mødte hun Kennet, som hun blev gift med i 2016, og først da hun fortalte ham, at hun var ’kæreste med en pædagog’ under sit ophold på Bøgholt, faldt brikkerne på plads.

– Jeg har en pædagogisk uddannelse og var lærer på det tidspunkt og sagde til Majbritt, at det ikke var et forhold, men et seksuelt misbrug, siger Kennet Kristensen.

Tilkendt erstatning

Majbritt er en af fire kvinder, som hver har fået 300.000 i erstatning af Aarhus Kommune på grund af de seksuelle overgreb, de blev udsat for af tre mandlige pædagoger på Bøgholt i perioden fra 1983-2000.

Bøgholt hørte dengang ind under Århus Amt. Det blev i 2007 overtaget af Århus Kommune.

– Jeg kunne godt se, at han havde ret. Det var psykisk voldtægt og overgreb, fastslår hun.

Majbritt er selv mor til to voksne børn på 33 og 27 år, og hun er bedstemor til et barn på 10 år, som har cerebral parese.

– Min største frygt er, at mit barnebarn skal ende på en institution. Derfor ønsker jeg mere fokus på, hvad der sker på de institutioner, der skal tage sig af dem i vores samfund, som ikke kan klare sig selv.

Ved at fortælle sin historie håber Majbritt, at ingen børn skal opleve det, hun gjorde, da hun blev sat i statens varetægt.

Til pædagogen, som misbrugte hende, har hun ikke noget at sige.

– Han kunne tydeligvis ikke se, at han havde gjort noget forkert. Der findes ingen ord, som kan ramme ham hårdt nok, understreger hun.

Denne artikel blev først bragt hos Ude og Hjemme, som også ejes af Aller Media. Dette er en redigeret version.

Lyt til 'Bachelorette'-podcasten ‘EJ EJ EJ!’ der, hvor du normalt finder dine podcasts - eller herunder.

Læs mere om:

Læs også

Bliv medlem af femina+

Du skal være medlem for at gemme denne artikel. Medlemskabet giver dig ubegrænset adgang til alt indhold.