Ligestillingsminister: De mange kvinder, der er stået frem om seksuel chikane, skal ikke have gjort det forgæves
Katrine Rosenbæk. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Den nye ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) har indkaldt til trepartsforhandlinger om seksuel chikane på arbejdspladserne.
- De mange kvinder, der er stået frem og har fortalt om seksuel chikane, skal ikke have gjort det forgæves. Det er nu, vi skal handle, bryde tabuet og ændre kulturen på arbejdspladserne. Seksuel chikane skal ikke være acceptabelt i Danmark, siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard i en pressemeddelelse.
Sammen med invitationen til trepartsforhandlinger har regeringen også formuleret 13 andre initiativer, som skal bidrage til at forebygge seksuel chikane og skabe grobund for, at sager ikke længere ties ihjel, men ”kommer frem i lyset og bliver håndteret rigtigt”.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra beskæftigelsesministeriet, som ved sidste uges regeringsrokade blev udvidet til også at huse ligestillingsministeriet, da Mogens Jensen måtte gå af som ligestillingsminister på grund af mink-sagen.
Efterårets MeToo-debat fremhæves som katalysator for de tiltag, regeringen nu gør sig, hvor den seksuelle chikane altså hives op på højeste politiske niveau.
- Debatten og undersøgelser viser, at seksuel chikane findes i alle brancher og på mange arbejdspladser. Derfor er der behov for, at alle arbejdspladser ser på sig selv og deres kultur, siger ministeren.
De unge skal lære mere om seksuel chikane
Han fremhæver også en overset stemme i debatten: De lavtlønnede, som undersøgelser ellers viser bliver udsat for langt mere chikane og flere krænkelser end højtlønnede.
- Ingen skal udsættes for seksuel chikane eller føle sig krænket på deres arbejdsplads. Arbejdsgiverne bærer ansvaret for, at arbejdsmiljøet er i orden, men vi kan jo desværre med al tydelighed konstatere, at der er behov for, at vi fra politisk hold sætter flere ting i gang for at komme problemet til livs og sørge for, at der bliver grebet ind, når der opstår sager – og allerhelst inden de opstår, siger ministeren.
Invitationen til trepartsforhandlinger, hvor regeringen sammen med arbejdsgivere og fagbevægelsen skal forhandle, bliver taget godt imod hos Fagbevægelsens Hovedorganisation. Næstformand Majbrit Berlau skriver: ”7 dage på posten og der er indkaldt til trepart om #metoo” på Twitter.
Udover trepartsforhandlinger handler et andet initiativ om at indføre en whistleblowerlov, som skal give de ansatte på arbejdsmarkedet mulighed for at gå til en whisteblower, hvis de oplever seksuel chikane. Det skal også undersøges, om den godtgørelse, der i dag gives til den krænkede part, skal ændres.
Derudover handler en del af de andre initiativer om at sætte ind, allerede før arbejdslivet begyndes – nemlig på uddannelsesinstitutionerne.
For eksempel skal elever på landets erhvervsuddannelser og på de gymnasiale uddannelser lære mere om seksuel chikane og deres rettigheder.
I spørgeskemaet ”Uddannelseszoom”, som bruges til at få greb om, hvordan det står til med kvaliteten af og trivslen på de videregående uddannelser, vil man også tilføje spørgsmål om sexisme og seksuel chikane for bedre at kunne afdække problemets omfang.