https://imgix.femina.dk/media/article/kvinder_maend_soevn.png
Liv

Kvinder er ofte A-mennesker, og mænd er natteravne

17. januar 2021
af Aller Sund
Foto: Shutterstock
Der er forskel på kvinder og mænds døgnrytme, konkluderer en gruppe amerikanske forskere. Kvinder går i højere grad tidligere i seng og står tidligere op end mænd.

Er du kvinde og går tidligere i seng end din mandlige partner? Og er du hurtigere ude af fjerene om morgenen?

Så er det næppe tilfældigt.

Der er nemlig forskel på kvinder og mænds døgnrytme, er konklusionen fra et hold amerikanske forskere, der har analyseret flere forskellige søvnstudier af i alt 53.000 menneskers døgnrytme.

Og den samlede konklusion fra forskerne er altså, at kvinder generelt oftere er morgenmennesker, og mænd oftere er natteravne.

Desuden er kvinder mere modstandsdygtige over for afbrydelser i deres døgnrytme end mænd, og så er de mere aktive i løbet af dagen.

LÆS OGSÅ: De mest almindelige drømme:Det betyder de

Mænd derimod har lettere ved at holde sig vågne og er generelt mere energiske end kvinder om aftenen. Det har måske noget at gøre med en anden ting, som forskerne fandt ud af: Nemlig at mænd oftere end kvinder tager en lille eftermiddagsskraber på sofaen efter arbejde.

Forskerne ved ikke, hvorfor søvnrytmerne er forskellige hos mænd og kvinder, men et bud er, at der er en sammenhæng mellem mødre og deres børns rutiner.

En anden mulig forklaring, som forskerne også nævner, er, at kvinders søvnmønstre kan hænge sammen med deres cyklus.

Læs også