https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/november/2013-44-utroskab-p.jpg
Kærlighed og sex

Vi tænder ikke på utroskab

4. november 2013
af Gitte Holm, Tidens Kvinder
foto: Shutterstock
Endnu et datingsite for gifte mennesker er gået i luften, men de færreste af os kaster os ud i utroskab. Monogami er stadig populært.

Endnu et utroskabssite er kommet til Danmark, og det betyder endnu flere platforme at søge utroskab på. For nogle vækker det glæde, men mange føler sig også uforstående over for tendensen med utroskab, som synes at sprede sig som ringe i vandet. Sexolog og parterapeut Maj Wismann tror nu ikke, at danskerne sådan lige hopper med på tendensen, blot fordi muligheden for at dyrke utroskab byder sig.

- Faktisk oplever jeg, at alle de ting, der bliver skrevet om i tide og utide omkring utroskab, netop får folk op af stolene og får dem til at tage stilling til utroskab. Jeg hører forskellige steder fra, at mange par faktisk får gang i dialogen derhjemme og får defineret, hvad utroskab betyder i netop deres parforhold, og det er en vigtig dialog at få på banen, siger Maj Wismann, parterapeut og sexolog.

> Få sexologernes bedste råd til et fantastisk sexliv her

Online platforme eller ej, så vil der altid være nogen, der fristes til utroskab, og utroskabssites kan være det, der gør fantasi til handling.

- Jeg tror, at sites som VictoriaMilan og AshleyMadison kan få fat i dem, som alligevel går og overvejer det eller som i forvejen dyrker utroskab, for de holder jo i princippet en gevaldig gulerod op for næsen af dem. Nu skal man ikke nødvendigvis længere være bortrejst på konference for at være utro. Helt lavpraktisk gør disse sites utroskab lidt nemmere, siger Maj Wismann.

> Læs også: Utroskab er helt naturligt!

Utroskab kan undgås

Mange mennesker vil i løbet af deres liv opleve at føle sig tiltrukket af en anden end deres partner, og det er helt naturligt, mener Maj Wismann. Men hvor der er vilje, er der vej, og Det behøver ikke nødvendigvis ende i utroskab, blot fordi noget virker tillokkende.

- Det er utopi at tro, at man kan gå igennem livet med en fast partner uden på noget tidspunkt at blive tiltrukket eller fascineret af andre, men man skal gøre sig bevidst om, at utroskab ikke er et menneskeligt behov. Utroskab er et bevidst valg. Er du alligevel så fokuseret på det andet menneske, at du ikke kan tænke på andet, er der flere ting, du kan gøre. Overvej, om du overhovedet skal være i dit parforhold, før du laver et svigt, eller tal med din partner om din tiltrækning til det andet menneske. Ofte handler det om, at man skal arbejde lidt ekstra på forholdet og skrue op for tosomheden i en periode for at undgå utroskab. I visse tilfælde kræver det dog, at du får professionel hjælp til at klare situationen og styre uden om utroskab, siger Maj Wismann.

Åbenhed eller utroskab

Med al den fokus på utroskab kunne man formode, at vores opfattelse af kærligheden og parforholdet er ved at ændre sig, men Maj Wismann mener ikke, at vi skal frygte at monogamien bliver udryddet.

- Jeg oplever, at al den snak om utroskab får folk til at passe bedre på deres forhold, og det er positivt, at vi får snakket om utroskab. Jeg tror også, at vi i den nærmeste årrække vil opleve, at det bliver mere legitimt at tale om utroskab, og vi vil sikkert også se et skred i f.eks. åbne parforhold, som ikke skal forveksles med utroskab, hvor der er tale om et svigt. Et åbent parforhold, hvor begge parter er enige om at man ser andre, kan være en god løsning for dem, som elsker sin partner, men alligevel fristes af andre, siger Maj Wismann.

Læs mere om Maj på www.websexolog.dk

Læs også