https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/oktober/2013-42-sexliv-p.jpg
Kærlighed og sex

Få sex-eksperternes råd til at få et bedre sexliv

19. oktober 2013
af Pernille Lewinsky Kofoed, redigeret af Maria Bebe for Tidens Kvinder
Har du heller ikke det sexliv, du egentlig gerne vil have? Så få er tre eksperters råd til, hvordan I får Jeres sexliv på agendaen – også selvom det er svært for Jer at tale om sex og lyster.

Tidens Kvinder har spurgt tre af landets bedste sex og samlivseksperter om, hvordan vi danskere kan få sat gang i det gode sexliv trods en travl hverdag og blufærdighed. For det kan være svært at tale om lyster - og i det hele taget mærke efter, hvad man har lyst til at afprøve og udleve.

Så mange mænd faker i virkeligheden deres orgasmer - se det overraskende svar

Sæt et lystmål

Jesper Bay-Hansen, der er speciallæge, og har specialefelt i sexologi foreslår, at man sætter sig et 'lystmål'.
- Øv dig i at mærke dine lyster og lade dig forføre af dem, men vær samtidig tro mod dine lystfølelser. Sørg også for at sætte dig nogle lystmål. Et lystmål kan f.eks. være at give sex en chance, også selv om lysten ikke er stor eller måske slet ikke er der fra starten af, for mange kvinder opbygger først lyst undervejs, efter at de er begyndt at være intime eller have sex. Og husk på, at hvis du mærker ulyst undervejs, kan du altid trække i nødbremsen og sige fra.

Pornofilm for kvinder og par - se her de bedste sites til et lidenskabeligt forspil

Gør Jer umage

En af landets mest kendte sexologer, Vivi Hollænder, opfordrer til, at vi gør os umage i parforholdet, så rutinen og 'hyggen' ikke dræber den seksuelle spænding, der naturligt ligger kønnene imellem. Hun kalder det for 'magelighed' og forklarer:
- Mange par ender med at blive det, som jeg kalder "hyggetøjsbodies". Der går simpelthen for meget sofahygge, popcorn og venskab i forholdet. De griner, hygger og prutter sammen, men glemmer simpelthen at betragte hinanden som mand og kvinde, der skal forføres. Hvis man begynder at tage hinanden for givet og glemmer at være erotiske, lire hinanden op og forføre, så risikerer man, at forholdet går hen og bliver aseksuelt. Det mister simpelthen lidenskaben og gnisten.

I stedet foreslår hun, at man udfordrer egne grænser og kommer ud af komfortzonen:

- Smid hæmningerne overbord og vær modig. Mange kvinder har svært ved at give sig hen til deres lyster, men er tilbøjelige til at lytte til den indre stemme, der fortæller dem, hvordan de skal se ud og opføre sig. Gør op med stemmen og med, hvad der er "normalt" og "unormalt". Hvis du har lyst, så tag små skridt og udfordr dig selv, men sørg for, at du hele tiden har dig selv med.

Gør sex til en leg

Emilie Bjørlow Møller, der er certificeret sexolog og psykoterapeut mener, at hemmeligheden til et bedre sexliv ligger i at kende sin egen krop - og ikke at være bange for at udforske den:
- For at blive fortrolig med dine lyster er det vigtigt, at du tager dig selv alvorligt og indimellem sætter tid af til at udforske dig selv og din krop.

Hendes oplevelse er, at mange par slet ikke tør at være tydelige omkring, hvad de egentlig ønsker seksuelt:

- Mange tør ikke sætte ord på deres lyster og fantasier, fordi de føler, det er pinligt eller skamfuldt at tale om. De tør heller ikke indrømme, hvis de ikke har lyst og bruger undskyldninger som træthed eller hovedpine for at slippe for at have sex.

Hun foreslår i stedet, for at afbløde det tabuiserede i en sexsnak, at man i stedet gør det til en slags legeprojekt:

- Når vi leger, slipper vi nemlig kontrollen. Vi kommer ud af hovedet og ned i kroppen. Leg får simpelthen liderligheden til at flyde, fordi vi giver os hen og føler os mere frie. For at booste passionen kan I f.eks. prøve at spille rollespil. Leg, at din partner er en massør, der skal massere dig over hele kroppen, eller at han er en fremmed elsker, som du er din partner utro med. I kan også sætte jer ned sammen og hver især skrive fem ting ned, som I tænder på eller fantaserer om. Læg så sedlerne i en lille æske, og herefter skiftes I til at trække en seddel og indfri den andens ønske.

Læs også