https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/egangsbilleder-2013/september/2013-39-sms-p.jpg
Kærlighed og sex

Sms'er ødelægger parforholdet

27. september 2013
af Gitte Holm
Foto: Shutterstock
Mangel på smiley, upersonlige tekster og overfortolkninger af sms’er kan ødelægge en flirt og ikke mindst et parforhold. Så vær opmærksom på, hvad du skriver – eller ikke skriver.

Siden 1990'erne, hvor mobiltelefonen kom ind på markedet og gjorde sms'erne til vores foretrukne kommunikationsmiddel, har en del mennesker nok oplevet, at der er gået koks i kommunikationen. For selv om sms'erne er praktiske og i mange tilfælde også en hyggelig form for kommunikation, når man er i tidspres, kan de alligevel resultere i misforståelser. Det gælder ikke mindst, når det handler om kærlighed.

- Sms'er kan virke hårde, fordi formen er kort og du går desuden glip af mimik og tonefald, og derfor er det ikke altid til præcis at forstå, hvad afsenderen mener. Er relationen mellem to mennesker ny og stadig usikker, så kan den part, der leder forgæves efter tegn på romantisk interesse i en sms, helt tabe modet. Det kan ske, at vedkommende afskriver den anden som partner på basis af tolkninger, som kun findes inde i vedkommendes eget hoved," siger cand.comm og sexolog Sara Skaarup.

> Sms flirteri er også utroskab

Når Mars skriver til Venus

Også når det kommer til sms-kommunikationen er der ofte forskel på mænd og kvinder.

- Nogle kvinder kan gå og føle sig overset eller ikke værdsat, fordi sms'erne ikke har været fyldige eller bekræftende nok. Mange kvinder skriver og forventer ofte selv en meget kreativ og varm kommunikation, mens mange mænd blot udveksler informationer. En del kvinder har også tendens til at tolke og læse mellem linjerne, og nogle gange tolker de helt ud i skoven, og det kan koste forhold eller skabe drama. I virkeligheden handler det måske bare om, at manden er mere kontant og mindre følelsesladet i sin skrivestil, siger Sara Skaarup.

> Mænd er bedre end deres rygte - Læs her hvad kvinder har lært om mænd

Den skrøbelige start

Det er især i datingprocessen eller i starten af et forhold, man skal være ekstra opmærksom på ikke at lægge for meget i sms'erne.

- Jo mindre man kender hinanden, jo farligere. Ofte er det lidt en gåde at regne ud, hvad den anden egentlig vil med en i starten af en relation, og derfor er det ekstremt vigtigt, at man er præcis og tydelig, hvis man sender sms'er. Faktisk er det ofte bedre at ringe, da man i samtaler meget nemmere kan mærke den anden. Når der er krise i forholdet er sms også ofte en forkert kommunikationsform, da de er dømt til at blive læst med det sårede og vrede øje, siger Sara Skaarup.

Er du i tvivl om, hvad sms'en i virkeligheden betyder?

- Som grundregel må man tage en sms' ordlyd for pålydende. Er du i tvivl, så spørg afsenderen uden at anklage. Lad være med at lade andre tyde sms'en, da de ikke kender den præcise stemning mellem jer og afsenderens normale skrivestil, siger Sara Skaarup.

Læs også