https://imgix.femina.dk/media/websites/qmag-dot-dk/website/engangsbilleder-2012/september/201239underlivsmerterp.jpg
Kærlighed og sex

Smerter ved sex

15. september 2011
af Rikke Kokholm
Vulvodyni, vaginisme og myoser i underlivet er nogle af de ting der kan give smerter ved sex, men hvordan slipper man af med smerterne? Læs hvordan her.

Mere end 60.000 danske kvinder har så voldsomme smerter ved sex, at det ikke alene går ud over sexlivet, men også påvirker deres parforhold, deres kvindelighed og ikke mindst deres selvfølelse.

Der kan være flere årsager til, at det gør ondt, når det nu ellers skulle gøre godt. Nogle af de mest udbredte er vulvodyni, vaginisme og myoser i underlivet. Men hvad er hvad? Hvad er forskellen? Og er der overhovedet noget at gøre ved disse smerter? Ja, heldigvis.

Smerter ved sex kan afhjælpes

"I langt de fleste tilfælde er det faktisk muligt at slippe helt af med smerterne, hvis man vel at mærke behandler problemet korrekt og forsøger at få et mere balanceret sexliv og en harmonisk livsstil." Det siger sexolog, ayurvedisk behandler og tantrayogalærer Yazmin Katarina Fox Andersen, der i mere end 14 år har hjulpet kvinder til et langt bedre sexliv - uden smerter.

Vaginal terapi

Metoden, Yazmin benytter sig af, er Vaginal terapi, som hun har valgt at kalde det, efter episoden med Søren Ventegodt i 2005. Det skabte en del forvirring omkring begrebet og behandlingen og gjorde en del mennesker lidt utrygge ved det hele.

Men som hun pointerer: "Vi har intet med hinanden at gøre, og den behandling, han gav sine patienter, har intet at gøre med min måde at behandle på. Ordet terapi betyder at hele, og der er brug for, at kvinderne lærer at hele deres seksualitet og vagina. Det er jeg glad for at kunne hjælpe med - og det er en stor ære at kunne hjælpe den moderne kvinde med at få hoved, følelser og krop til at fungere sammen og samtidigt at integrere underlivet som en naturlig del af livet."

Læs også : Undgå livmoderhalskræft

Kvinder i alle aldre får vaginal terapi

Kvinderne, der kommer hos Yazmin, er typisk mellem 25 og 40 år, men det hænder også, at både unge piger på 18 og mere modne kvinder over 60 lægger vejen forbi. De har ofte været vidt omkring i sundhedssystemet - desværre ikke altid med lige stort held. En af årsagerne til dette kan være, at det danske sundhedsvæsen i mange tilfælde ikke tager disse kvinder alvorligt, simpelthen fordi de ikke ved nok om problemet og derfor mangler de nødvendige behandlingstilbud til kvinder med "ondt i sexlivet".
Fra at være et tilgængeligt sundhedsvæsen bliver det i stedet pludselig til et utilnærmeligt uvæsen.

Hvad er vaginal terapi?

Vaginal-terapi var tidligere kendt som vaginal-akupressur og kan bedst sammenlignes med zoneterapi. Men hvor man ved zoneterapi trykker på bestemte punkter under fødderne, arbejder man ved vaginal terapi med tryk på bestemte zoner inde i skeden. Derved løsnes op for spændinger og ubalancer, og det hjælper med til at afstresse og give et mere harmonisk forhold til sig selv, sin krop og sin seksualitet. Undervejs tales der meget om, hvad kvindelighed og seksualitet er, og hvor kvinden befinder sig lige nu i sit liv. Efter hver session får kvinden øvelser, som hun kan lave derhjemme. Ud over at afhjælpe smerter og problemer med at gennemføre samleje kan det også anvendes, hvis man har svært ved at få orgasme, ved manglende følsomhed i vagina og som genoptræning efter en fødsel. Men vaginal-terapi har også vist sig at være gavnligt ved f.eks. blærebetændelse og ufrivillig barnløshed.

Sådan foregår vaginal terapi

Hos Yazmin får man omkring 10 behandlinger over en forholdsvis kort periode på 2-5 uger. Den første konsultation består udelukkende af samtale. Hvad er det for en kvinde, hvordan er hendes seksualitet, og hvilke problemer oplever hun? Hvornår havde hun sin seksuelle debut, og hvordan forløb den? Alt sammen for at Yazmin kan danne sig et indtryk og spore sig ind på, hvilken behandling, der skal til.

Samtidig kan kvinden spørge om alt det hun ønsker. Anden konsultation varer ½ time og her udføres den første vaginale terapi, der varer 2-3 minutter. Den består af tryk med to fingre inden i vagina og udføres med handsker og aloevera-gel. Yazmin fortæller under hele forløbet, hvad hun gør, og hvor hun trykker, så klienten kan føle sig afslappet og tryg. Ud over de vaginale tryk består behandlingen af samtale, forslag til hjemmeøvelser og terapi omkring seksualitet og kvindelighed. Den sidste vaginale terapi varer 1 time, og her kan klientens partner deltage og evt. lære at udføre dele af teknikkerne. Det kan have en god indflydelse på forholdet og på deres fremtidige fælles seksualitet. Du kan læse mere på Yazmins hjemmeside www.mercyryuniflow.dk



Læs også : Q udfolder mysteriet om DIT underliv

Årsager til smerter i underlivet og/eller ved sex

Årsag nr. 1 - Volvodyni

Mange af patienterne er yngre kvinder med vulvodyni. Det er kvinder mellem 16 og 32 år, som ofte også er særligt sensitive, og for hvem tingene ofte ændrer sig hurtigt både fysisk, psykisk og følelsesmæssigt. Nogle af dem har muligvis også haft sex, selvom de reelt ikke havde lyst til det, fordi de ganske enkelt ikke har sagt fra i tide.

Når disse kvinder kommer til Yazmin udsteder hun ofte direkte samlejeforbud i en periode og forsøger at afdække, hvordan kvinden og hendes partner har sex - og hvorfor hun siger ja, når hun i virkeligheden mener nej. "For en mand er det jo heller ikke værdigt at have sex med en kvinde, der i virkeligheden ikke har lyst. Hvilken idé eller nydelse er der i det?" som hun siger.

"Det gælder om at lære at sige ja og nej på de rigtige tidspunkter. Mændene gider jo heller ikke være sammen med os, hvis vi har sex uden egentlig at have lyst."

Læs mere om volvodyni.

Årsag nr. 2 - Kontrolfreaks

En anden gruppe kvinder, Yazmin ofte oplever i sin konsultation, er, kærligt sagt, "kontrolfreaks". Kvinder, der er vant til at have styr på deres liv og deres følelser. De kaster sig ikke bare ud i tingene og har derfor ofte svært ved at overgive sig helt og give slip. Og da sex jo handler om at slappe af og give sig hen, kan det give en del problemer. Den manglende følelse af kontrol kan nemlig give manglende evne til at have sex. Og det ser mange som et nederlag. Derfor kan det også være en ond cirkel, der er svær at bryde.

Årsag nr. 3 - Angst

Og så er der en ny gruppe, der også er begyndt at dukke frem: Nemlig de muslimske kvinder.

Veluddannede og velintegrerede kvinder, der oplever enorme problemer med deres seksualitet - ikke mindst på grund af deres kultur, religion og de kønsrollemønstre, mange af dem er vokset op med. De har simpelthen fået at vide et helt liv igennem, hvor ondt det gør "den første nat", som jo for de muslimske kvinder ofte er deres bryllupsnat i en alder af 20 år eller derover.

"For to år siden blev jeg kontaktet af en muslimsk kvinde, der var blevet skilt fra sin første mand og nu var ved at miste sin anden mand, fordi hun ikke var i stand til at gennemføre et samleje," fortæller Yazmin.

"Hun var i slutningen af 20'erne og stadig jomfru, fordi hun ikke var i stand til at gennemføre et samleje med sin mand. Efter at have snakket med hende kom forklaringen. Årsagen var, at hun havde fået at vide af sin mor, sine søstre, kusiner og veninder, at det gjorde vanvittigt ondt den første gang, man var i seng med en mand. Det var nok til, at hun ikke var i stand til at åbne sig det mindste for sin mand, når de forsøgte at have sex. Tanken om, at det kunne gøre ondt, var simpelthen nok til at gøre det umuligt! Hun var lukket totalt til - men efter blot få behandlinger begyndte hun at åbne sig mere og mere, og det lykkedes faktisk for hende og hendes mand at gennemføre et samleje, inden der var gået lang tid. Kvinden venter i dag sit første barn," fortæller Yazmin.

Kroppen husker smerter ved sex

Det er altså et alvorligt problem, der rammer mange, mange kvinder. Og rent faktisk skal der ikke så meget til, før man kan få problemer ved samleje. "Har man blot nogle få gange haft sex uden rigtig at have haft lyst til det, og det måske har gjort lidt ondt, så husker kroppen det. Og uanset hvor meget man de efterfølgende gange synes, at man har lyst, så kan kroppen i nogle tilfælde nægte adgang. Tilliden og kommunikationen mellem hoved og underliv er brudt," forklarer hun.


Spiser du de dødbringende P-Piller? Se oversigten af farlige P-Piller her.

Årsag nr. 4 - Underlivsmyoser

Heldigvis er der flere og flere, der gør en aktiv indsats for at komme problemet til livs, men på trods af et utal af konsultationer hos læger, gynækologer og andre eksperter går mange kvinder stadig rundt med smerter - og mindst lige så slemt: Med følelsen af ikke at blive taget alvorligt. Nogle får at vide, at der ikke er noget at gøre, andre at de nok er lidt vel hysteriske og bare skal gå hjem og slappe af med et glas rødvin, mens andre igen ender på antidepressiver eller smertestillende.

Nogle går så langt som til at fravælge parforhold og sex fuldstændigt, for det kan jo alligevel ikke lade sig gøre hverken at få sexlivet eller dem selv til at fungere.

Men et af de steder, hvor kvinderne bliver taget alvorligt, er hos speciallæge i gynækologi og obstetrik Christine Felding. Her dukker næsten hver eneste dag en ny patient op med "ondt i sexlivet", og en af de hyppigste årsager til deres smerter er ifølge Dr. Felding underlivsmyoser. Mange af dem har allerede været forbi deres egen læge, der i et forsøg på at hjælpe har behandlet dem for underlivsbetændelse. Naturligvis uden held, da årsagen til smerterne er en helt anden. Og det kan bestemt også være svært at stille den rigtige diagnose, for der er i langt de fleste tilfælde intet at se! Og netop dét er et af problemerne for disse kvinder. Det kan også være svært at undersøge kvinderne, da mange af dem har så svært ved at åbne sig, at man kun vanskeligt eller slet ikke kan gennemføre en almindelig gynækologisk undersøgelse.

For nogle er det endda så voldsomt, at de må i narkose. Men når først diagnosen er stillet, kan mange af dem heldigvis kureres og i enkelte tilfælde skal der ikke nødvendigvis så meget til. "Jeg havde for mange år siden en patient, der var blevet voldtaget som barn. Hun havde derfor meget svært ved at få foretaget gynækologiske undersøgelser, simpelthen fordi kroppen automatisk lukkede af. Heldigvis er jeg god til at snakke og få mine patienter til at slappe af og tænke på noget andet, og inden hun havde set sig om, var undersøgelsen faktisk overstået - helt uden problemer! Da hun rejste sig, udbrød hun glædesstrålende: "Jeg føler nærmest, at jeg flyver!"," fortæller Christine Felding.

Og nøjagtig ligesom kroppen husker de ubehagelige situationer, hvor det f.eks. har gjort ondt, så husker den heldigvis også de gode situationer. Kvinden er i dag mor til to, som hun har født på helt normal vis. Du kan læse mere på Christine Feldings hjemmeside www.felding.dk.

Behandlingsklinikker

Vulvodyniklinikken
Juliane Marie Centret på Rigshospitalet
Blegdamsvej 9, Opgang 4
2100 København Ø
Tlf. 3545 4773

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling
Herlev Ringvej 75
2730 Herlev
Tlf. 4488 4488

Århus Universitetshospital, Gynækologisk-Obstetrisk
Brendstrupgårdsvej
8200 Århus N
Tlf. 8949 6343

Hvor kan jeg få hjælp til smerter i underlivet eller ved sex?

Her i landet har vi slet ikke samme fokus på kvinder med smerter i underlivet, som man f.eks. har i Sverige. Hos vores svenske medsøstre har problemet været anerkendt siden midten af 70'erne. Her er der gennem årene blevet oprettet 12 særlige klinikker, der tager imod kvinder, som oplever og ikke mindst lever med disse smerter. I Danmark er der tre.

Ventelisten er derfor smertefuld lang, og i mellemtiden er man som patient henvist til sin praktiserende læge, gynækologer, sexologer eller andre, som ikke altid har den nødvendige viden om området. Heldigvis er der meget, der tyder på, at vi langsomt er ved at få øjnene op for disse kvinder og er begyndt at tage deres smerter og problemer alvorligt. Der er derfor god grund til at søge hjælp, når der opstår problemer. For der skal nogle gange ikke så meget til for at komme på rette vej igen.

Lider du af manglende sexlyst? Q har spurgt 3 forskellige eksperter til råds. Se hvad DU kan gøre for at øge din sexlyst.

Læs også