https://imgix.femina.dk/media/7883d04761494d6a8d77b7b18b1abffa.jpg
Selvudvikling

Undgå livmoderhalskræft

21. februar 2012
af Juliane Olsen, NewsDesk, Aller Media
Her får du nogle råd til hvordan du kan undgå at blive ramt af livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en kræftsygdom, som de fleste kvinder frygter og gør deres for at få konstateret tidligt i løbet ved hjælp af screeninger. Men det store spørgsmål for rigtig mange kvinder er, hvad der kan gøres for at undgå livmoderhalskræft.

- Livmoderhalskræft er en meget smertefuld kræftsygdom, hvor behandlingerne mod livmoderhalskræft giver mange bivirkninger. I værste fald kan det være nødvendigt at fjerne livmoderen og dele af skeden. Kvinden, der har fået livmoderhalskræft, skal desuden behandles med stråler og kemoterapi, og det kan give en kronisk blærebetændelse og tarmirritation, siger Iben Holten, der er overlæge og projektleder hos Kræftens bekæmpelse.

Læs mere om livmoderhalskræft og HPV-vaccine her

Behandlingen af livmoderhalskræft kan altså give en masse smerter i underlivet, men også være med til at forårsage betændelseslignende tilstande, der efterfølgende kan give kvinden tørre og klistrede slimhinder. Det betyder også, det er et smertefuldt og hårdt arbejde at få et sexliv til at fungere igen efter behandlingen mod livmoderhalskræft. Livmoderhalskræft er derfor på alle måder en meget ondsindet kræftsygdom.

Der findes stadig 400 tilfælde af livmoderhalskræft om året til trods for, at der bliver tilbudt screening til alle kvinder mellem 23 og 59 år hvert tredje år. 35 procent af de kræftramte dør af livmoderhalskræft indenfor fem år.

Screening for HPV-virusen er vigtig
Det er meget vigtigt, at du tager imod tilbud om at blive testet for HPV-virus hos din læge, når du bliver indkaldt. Du skal ikke være bekymret for, at testen viser, at du har et forstadie til kræftceller. Ofte vil det gå i sig selv igen, uden du får livmoderhalskræft, og skulle det være nødvendigt, at du får foretaget et keglesnit, så er det en meget lille operation, som der ikke er nogen grund til at være nervøs for at få foretaget.

Lad dig vaccinere
Der findes HPV-vaccine, som beskytter mod 70 procent af de virus-typer af livmoderhalskræft, der findes. I løbet af 2012 vil der komme tilbud til alle kvinder op til 26 år om at få foretaget en gratis HPV-vaccine. Hvis du ligger udenfor den aldersafgrænsning, så kan det være en god ide at overveje om vaccinen ikke vil være pengene værd for dit helbreds skyld.

Dyrk fornuftig sex
Kondom sænker risikoen for, at du bliver inficeret med HPV-virus og får livmoderhalskræft, men det er ikke 100 procent beskyttende, for der kan stadig findes HPV-infektion på alle områder af kønsorganerne. 80 procent af befolkningen vil på et tidspunkt få en HPV-infektion, og derfor er det også svært at gardere sig mod smitte ved et bestemt valg af sexpartner. Det gælder blot om at være fornuftig omkring, hvad du udsætter din krop for og altid bruge kondom med en ny partner.

Skod smøgen
Tobaksrygning spiller også en rolle for din risiko for livmoderhalskræft og vil øge risikoen, alt efter hvor meget du ryger. Som med alle andre kræftformer er det derfor en god ide at stoppe med at ryge, før det går ud over dit helbred, og du risikerer at få livmoderhalskræft.

Læs også: Dine bryster udvikler sig hele livet

Læs også