manglende sexlyst - her er tre tips
Kærlighed og sex

3 tips mod manglende sexlyst

20. september 2012
af Camilla Lind, Q.dk
Hovedpine og dårlige undskyldninger, lyder det bekendt? Manglende sexlyst kan fylde meget i et parforhold. Få 3 gode tips til at genfinde glæden ved sex.

"Ikke i aften skat, jeg har ondt i hovedet", siger hun gabende. Eller han - for også mænd oplever perioder med manglende sexlyst.

Den manglende lyst til partneren er et problem og et tabu i mange forhold - for hvorfor mangler man den, hvem er ansvarlig og hvad kan man gøre?

Q.dk giver dig her tre eksperters bud på at genfinde gnisten og glæden ved sex.

Parterapeutens råd mod manglende sexlyst

Gør det til et fælles projekt
Maj Wismann, Parterapeut, www.majwismann.dk

"Det første man skal være opmærksom på er, hvorfor lysten mangler, og hvordan mangler den? Er lysten totalt væk eller har du måske lyst til din partner, men er for træt, når I når hen imod sengetid, og får du generelt prioriteret sexlivet for lavt i forholdet, selvom du gerne vil have sex? Det er altid de tre faktorer, jeg er opmærksom på, når jeg arbejder med manglende sexlyst.

Når lysten er helt eller delvist væk, så er det vigtigt, at I får sat jer ned og talt om det helt stille og roligt. Snak om det som et fælles problem, der skal løses, og ikke "det er din skyld og dit ansvar". En god metode er sammen at brainstorme på, hvad der kan være årsagerne til, at lysten pludselig er smuttet. På den måde får I forhåbentlig snakket jer ind til et par kerneområder, og så er det bare om at komme i gang med at afprøve løsningsforslag. Betragt problematikken nøjagtig, som hvis I oplevede et problem på en arbejdsplads. Definer problemet, find årsagerne til, at det er opstået, og begynd at løse det."

Trænger sexlivet til et friskt pust? Prøv denne test og se, hvilket sexlegetøj der passer til netop dig

Sexologens råd mod manglende sexlyst

Læs frække ting
Sara Skaarup, Sexolog, www.saraskaarup.dk

"Kvindens egen seksualitet er oftest nederst på hendes prioritetsliste - langt under job, børn og madlavning. Forvent ikke ændringer, medmindre du giver emnet opmærksomhed og tid! Uanset om du er i fast forhold, så start for dig selv. Dyrk, at du er et erotisk væsen - ikke for at kunne møde hans behov, men for din egen skyld, fordi det er dejligt at føle sig levende og fuld af lyst. Frække noveller og andre saftige læsesager kan give nye konkrete ideer, men vigtigere endnu: Det får blodet til at strømme til de nedre regioner og blæse spindelvævet væk. Film og netklip duer også, men tit er kvinder særligt modtagelige for den skriftlige erotik, der kan have et lidt mere sensuelt tilsnit. Måske bliver du inspireret til at kæle for dig selv - gør det! Jo mere seksuelt gang, der er i dig, jo nemmere er du oftest at tænde for andre."

Psykologens råd mod manglende sexlyst

Find din seksuelle puls
Camilla Holst, Aut. Psykolog, www.cityterapi.dk

"Husk, at sex ikke kun er pik og patter. God sex er individuelt og handler lige så meget om at mærke din egen seksuelle puls. Brug sanserne til at mærke, høre, dufte, smage og se hvornår noget eller nogen er saftig, sensuel, fræk, lækker, ophidsende, sjov, hengiven eller forførende. God sex er ikke til salg, men en leg, som tilfører noget godt til dit liv, gør dig uovervindelig og glad.

Den bedste sex er ofte der, hvor der ikke ligger et forudbestemt krav til situationen, men hvor der er ligeværdighed, respekt og betagelse af hinanden. Sex kan starte i et godt grin, en dyb øjenkontakt eller en samhørighed. At være sammen i en forelskelse eller med et menneske man har det godt med hjælper os med at slappe af og nyde oplevelsen. Mærk hvornår, hvem og hvad der får din seksuelle puls til at stige. Giv dig tid til at nyde din sexpartners -og din egen krops reaktioner, og lad være med at haste noget igennem. Tal med andre om, hvad der er sexet og hvad der er 'turn off'. At tale om og grine af sex giver lyst, frihed og tryghed ved at dyrke det."

Læs også