Et par i sengen - manglende sexlyst
Kærlighed og sex

Sådan takler du hans manglende sexlyst

29. juli 2016
af Christina Fabrin Larsen
Du har helt vildt lyst til din kæreste, men ligegyldigt hvor meget du lægger op til, at der skal ske noget intimt, preller dine tilnærmelser af på ham. Han har ikke lyst – men har mænd ikke altid det? Bliv klogere på, hvordan du håndterer hans manglende sexlyst her.

Mænd har altid lyst til sex. Den sætning har de fleste af os nok hørt en del gange i vores liv, og når noget bliver sagt tilpas mange gange, begynder vi at tro på det. Men uanset hvor ofte vi læser om det, hører om det og ser det på film, så bliver det stadig ikke den store forkromede sandhed, at mænd nødvendigvis konstant er tændte og altid står klar til at smide tøjet.

Manglende sexlyst er faktisk ganske almindeligt, og der kan være mange grunde til, at din partner i kortere eller længere tid mister lysten til sex. Og nej, det behøver ikke per definition at have noget med dig at gøre. Vivi Hollænder er sexolog og parterapeut, og i sin konsultation møder hun dagligt mænd, der har mistet lysten, og de kommer både alene og sammen med deres partner.

Læs også: 3 tips mod manglende sexlyst

Manglende sexlyst: Derfor er det så svært

”Vi er oppe mod et samfundsbillede, hvor manden skal fremstå som den evigt potente og sexhungrende og kvinden som den, der står for afvisningerne og doseringen af sex i et forhold. Sådan groft sagt,” siger sexolog Vivi Hollænder.

”Så når lysten forsvinder i kortere eller længere tid, kan det være skamfuldt for mange mænd, da de ikke føler sig som mand nok,” siger Vivi Hollænder.

Og der er ifølge hende mange årsager til den svingende eller manglende lyst. Det kan for eksempel både skyldes sygdom og stress, negative oplevelser i forbindelse med sex, forventningspres og manglende lyst til partneren.

”Hvis mandens pik så at sige ikke fungerer, som den skal, betyder det meget for mandens selvbillede og maskulinitet,” siger hun.

Vær afslappet og kærlig

Mænd kan sagtens have en høj libido – altså gennemgående lyst, begær og drift – og alligevel ikke være i stand til at gennemføre sex med en partner i kortere eller længere tid.

”Jeg oplever, at mænd ikke kan have sex med konen, selv om de sagtens kan onanere dagligt. Så det er ikke lysten til sex, den er gal med,” forklarer Vivi Hollænder.

”Som par skal man håndtere det afslappet og kærligt. I nye forhold er der som regel tale om præstationsangst, som går over, når manden føler sig tryg. Det er vigtigt at få sat ord på som: ”Jeg har mistet lysten for tiden, fordi jeg har så forbandet travlt på jobbet”, eller: ”Det virker, som om du forventer for meget af mig altid”, eller hvad det nu kan være. Og kvinden bliver nødt til at stole på den besked, hun får. Hun skal ikke bebrejde sig selv eller ham den manglende lyst. Bare tal ærligt om det. Foreslå eventuelt en pause og prøv senere,” siger sexologen.

Sådan håndterer I manglende sexlyst

HVIS ÅRSAGEN ER PARTNEREN: Det kan være rigtig svært, hvis partneren er årsagen, og manden frygter hendes reaktion. Men samtalen skal tages. Prøv at undgå kritik – fortæl i stedet om jeres egne følelser og behov. Husk, at vi er utrolig sårbare, når vi taler om vores sexliv, siger Vivi Hollænder.

HVIS ÅRSAGEN ER MENTAL: Hvis det skyldes voldsom stress eller nogle uhensigtsmæssige psykiske mønstre, som ikke umiddelbart kan ændres, f.eks. fra tidligere forhold, så vil det være en idé at få hjælp udefra til at komme videre.

DET VÆRSTE, MAN KAN GØRE: Reagér aldrig med vrede eller spydigheder. Og ignorér aldrig din manglende lyst, hvis den er længerevarende. For kvinden vil gå rundt med konstant savn og længsel og med tiden miste troen på sig selv. Det undergraver selvværd og samhørighed og vil lægge sig som en skygge over parforhold og tilværelsen. Og manden vil føle sig utilstrækkelig. Det holder ikke, så søg hjælp.

Læs mere: Få mere lyst med frække erotiske noveller - læs dem gratis her

Læs mere: Dyrk sex hver dag og få mere sexlyst

Prøv et abonnement på Q og se, om det er noget for dig. 3 numre kun 99,-

Læs også