mand giver kvinde blomster
Kærlighed og sex

Sexologen: Hvor mange kærlighedssprog taler du?

6. december 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Har du og din kæreste svært ved at kommunikere, og taler I forbi hinanden? Måske kan du skifte tilgang og blive flersproget.
En af de første ting, jeg lærte som sexolog, var teorien om ”De fem kærlighedssprog” af Gary Chapman. Den handler superkort om, at der overordnet er fem forskellige måder, vi mennesker udtrykker vores kærlighed på: Berøring, tjenester, gaver, ord og tid. Hvert menneske har sine egne præferencer, men tit er vi ikke klar over hverken vores egne eller partnerens.  
    At kende de fem sprog løser langtfra alle problemer. Men det bliver meget nemmere at nå hinanden, når man finder ud af, hvilken frekvens den anden opholder sig mest på. Fænger emnet, anbefaler jeg dig at læse den lille bog ”De fem kærlighedssprog”.   Tid: I en travl verden er tid for tiden anset som den ægte målestok for rigdom. Nogle mennesker føler sig kun ægte valgt til, hvis du prioriterer deres selskab over andres – og I er sammen. Vær hjemme sammen, ude sammen, løs opgaver sammen, og lav hver jeres i samme rum.   LÆS OGSÅ: Sådan tackler I forskelligt behov for berøring i parforholdet   Ord: Lad din partner vide med dine egne ord, at du påskønner ham. Da sex også er med til at bekræfte vores maskulinitet og femininitet, så find andre måder at fortælle ham på, han er en dejlig mand. Hvilke af hans maskuline dyder kan du rose ham for? Kærlighedserklæringer i form af ord kan komme med sms eller med kærestebrev, men forsøg også ansigt til ansigt at fortælle ham, hvad du er så glad for ved ham, i en koncentreret stund, hvor I ikke lige er ved noget andet, så forholdene er optimale for, at ordene synker ind.  
  Tjenester: Du kan signalere din kærlighed til din partner ved at hjælpe ham med det, der letter dagligdagen – eller generelt er svært – for ham. At gøre en kærlig tjeneste handler ikke om at være den andens tjener, men om at have øje for, hvad der tynger, og tage del i det, uden at din partner først skal bede om hjælp. Træn din betænksomhed: Er han i konflikt med et familiemedlem? Måske kan du mægle. Døjer han med at komme op om morgenen? Lav kaffe til ham hver morgen, væk ham med et kys.   Gaver: Nogle mennesker finder det vældig romantisk at modtage en gave fra deres elskede. Som med tjenester viser en velvalgt gave, at du kender din partner godt og tænker på ham, når I ikke er sammen. Det signaliserer også, at du gør dig umage. Gaver behøver selvsagt ikke at være dyre. Du kan købe den nye bog af hans yndlingsforfatter på udgivelsesdagen, få indrammet et foto af en skøn fælles stund eller putte favorit-lakridserne i hans jakkelomme en kold mandag morgen.   LÆS OGSÅ: Sexologen: Gå ikke, bare fordi kærligheden bliver hverdagsagtig   Berøring: Sex hører selvsagt under kategorien berøring. Alle mennesker har brug for at blive rørt ved, og de fleste af os får meget fysisk kontakt i familien skød, hos børn og partner. Selv hvis sex ikke er på tallerkenen, kan man vise sin partner kærlighed ved andre kærlige former for fysisk kontakt som f.eks. massage eller ved at holde i hånden. Mange afholder sig fra det af frygt for at sende uklare signaler. Det er en skam. Afstem hellere forventningerne på forhånd.