kvinde og mand står i køkkenet
Kærlighed og sex

Sexologen: Gå ikke, bare fordi kærligheden bliver hverdagsagtig

30. juli 2018
af Sara Skaarup
Foto: Panthermedia
Er dit forhold dejligt hver dag? Hvis ikke så … ikke noget. Med mere realistiske forventninger til, hvor glade vi skal være på daglig basis i parforholdet, ville mange par have det lettere.

Er danskerne gode til kærlighed? Det var der en journalist, der ville have mig til at svare på forleden morgen i telefonen. Øh, hvad svarer man? Spørgsmålet er så bredt, at det næsten er meningsløst. Hvad vil det sige at være god til kærlighed? I forhold til hvem? Og ikke mindst: Hvad er kærlighed?

Måles kærlighedsevne i varighed, er vi nok ikke så gode til det, for halvdelen af de gifte bliver skilt.

Generelt har vi ikke noget særlig realistisk billede af kærlighed, og vi har svært ved at stille os tilfreds med hverdagskærligheden.

Jeg ser en del mennesker, der har fundet en partner for nylig, have svært ved at klare overgangen fra forelskelse til det stabile. Mange foretrækker at være smækforgabte i hinanden hele tiden og forveksler den oplevelse med kærlighed. Men det rush er hormonelt betinget og har ikke særlig meget med kærlighed at gøre. Alligevel føler folk sig tit desillusionerede, når den vilde følelse af at have fundet det perfekte match stilner af. Nogle kommer i tvivl: Var det her forhold alligevel ikke det rigtige? Måske var det trods alt ikke meant to be.

LÆS OGSÅ: Find dit kærlighedssprog og styrk dit parforhold

Forelskelsen kan være startskuddet til en kærlighed, men det er ikke kærlighed i sig selv. Kærligheden er også det hverdagsagtige – og det er der mange, der knækker halsen på. Når man lige har oplevet forelskelsen, er det ikke til at holde ud at leve med, at et kærlighedsforhold også er kedeligt og konfliktfuldt.

Samtidig er det svært at være åben omkring det, fordi der hersker en forestilling om, at hvis man elsker hinanden, er man aldrig i tvivl.

Men man må godt være i tvivl. Det kloge er bare at foretage sin vurdering på den lange bane: Er vi to overordnet gode for hinanden? Det er en mere konstruktiv måde at vurdere sit forhold på, end hvis man går og mærker efter dagligt. Et parforhold behøver ikke at være dejligt hver dag for at være godt nok.

LÆS OGSÅ: Parterapeuten: Disse 5 ting kendetegner et godt parforhold

Sara Skaarup er sexolog og journalist.

Læs også