Berøring
Kærlighed og sex

Parforhold: Sådan tackler I forskelligt behov for berøring

28. marts 2017
af Charlotte Kobberøe Fink
foto: Panthermedia
Kan du ikke få nok af fysisk kontakt med din partner? Eller står du helt af på konstant nusseri? Det KAN være en udfordring, hvis to personer i et forhold ikke har samme behov for berøring i dagligdagen. Læs her, hvorfor det forholder sig sådan – og hvordan I kommer over berøringsbarrieren.

Sådan tackler I forskelligt behov for berøring i parforholdet

En hånd, der kærligt ligger på ryggen, eller en fod, der stryger benet under bordet. For nogle mennesker er berøring den ultimative måde at vise hengivenhed over for deres partner på. Og det kan bestemt være både skønt og styrkende for parforholdet. Problemet opstår, hvis ens bedre halvdel ikke er helt enig i behovet for berøring.

Det kan nemlig være meget forskelligt fra person til person, hvor stort behovet for fysisk kontakt er. Årsagen skal findes i det, vi kalder de fem kærlighedssprog, mener sexolog, parterapeut og psykoterapeut Rikke Thuesen.

- Amerikaneren Gary Chapman har forsket i, hvordan mennesker oplever og giver kærlighed. Og han har fundet frem til, at der findes fem primære sprog, kaldet de fem kærlighedssprog, som er: Anerkendende ord, gaver, tid og nærvær, tjenester og fysisk berøring. Alle mennesker har typisk to primære sprog, som lægger sig til den måde, vi gennem vores opvækst har oplevet kærlighed, tryghed, nærvær og anerkendelse på. Og derfor vil det også være på de måder, vi som voksne både oplever og viser vores kærlighed på, fortæller Rikke Thuesen.

Hvis et par er helt enige om, hvordan man bekræfter hinanden i relationen, så er alt jo godt. Men:

- Hvis to parter derimod ikke har samme kærlighedssprog, så kan man hurtigt føle, at man giver en hel masse kærlighed uden at få noget igen. Måske gør man meget ud af at fortælle sin partner, at han er fantastisk og dygtig, og at man elsker ham, fordi ens kærlighedssprog er anerkendende ord. Men man føler aldrig, at han gengælder det. Og omvendt står partneren og siger: ”Jamen skat, jeg nusser dig jo hele tiden og kommer med gaver til dig!”

LÆS OGSÅ: Hvad er dit kærlighedssprog?

Berøring er den største barriere

Det kan dog umiddelbart sagtens lade sig gøre at have et velfungerende parforhold, selvom man har forskellige kærlighedssprog. Man skal bare være bevidst om det.

- Ens kærlighedssprog er så indkodede, at de ikke sådan lige er at lave om. Men det, man kan gøre, er at finde ud af, hvad ens partners sprog er – og så ”tale” ind i det eller dem. Tjenester, gaver og anerkendende ord er umiddelbart noget, som man kan træne sig selv til at lære og huske på, hvis det betyder meget for partneren. Tid og nærvær er lidt mere udfordrende, hvis man ikke lige er typen, der synes, der er behov for at tage en hel eftermiddag ud af kalenderen for at sidde og drikke kaffe i haven og bare være sammen. Omvendt kan man også øve sig i at imødekomme dét behov. Men lige præcis fysisk berøring kan være en udfordring at overkomme, siger Rikke Thuesen.

Grunden er, at det som modtager kan blive grænseoverskridende, hvis man føler, at man skal ”tvinges” til mere berøring, end man egentlig har lyst til eller har behov for. Især i en ny relation, kan det være en udfordring, som kan skabe problemer.

- Dér må man prøve at finde nogle ”mildere” ting, som kan opfylde ens kærlighedssprog, uden man nødvendigvis skal ligge i ske. Bare det at jeres arme for eksempel rører ved hinanden, mens I sidder i sofaen, kan være nok til, at man kan føle, at man får opfyldt et behov for fysisk berøring. Det handler om at få nuanceret sit sprog, så det ikke absolut behøver at handle om at flette fingre og nusse og putte.

LÆS OGSÅ: Parterapeuten: Kærlighed er 80 procent vilje

Find en mellemvej

Og det er faktisk også det, man skal, selvom man er i et langvarigt forhold. Hvis man er meget tryg sammen med sin partner, har man ofte ikke behov for sit kærlighedssprog i helt samme grad, men det handler om at finde en måde, ens behov for berøring kan blive imødekommet på – uden at partneren skal tage for meget initiativ. For er man ikke en nusse-kramme type, så bliver man det heller ikke.

- Det handler om, at man tager ansvar for sit eget sprog. Italesæt, hvad du har brug for, og find en mellemvej: ”Jeg ved godt, du ikke er en rigtig kramme-type, og jeg ved godt, det ikke er fordi, du ikke elsker mig. Men når jeg kommer og lægger hovedet ind til dig, vil du så ikke være sød at holde om mig? Kunne det være fint, at jeg aer dig på ryggen, i stedet for at du skal nusse mig, for så føler jeg, at mit sprog bliver imødekommet?” Gør opmærksom på dit eget kærlighedssprog – og husk så også at oversæt din kærestes: Okay, når han tager opvasken eller siger, at jeg ser rigtig dejlig ud, så er det hans måde at vise SIN kærlighed på, siger Rikke Thuesen.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også