Ønsker du at bringe dit sexliv op på næste niveau? Så skal der måske ikke meget andet end kommunikation, lyst og glæde til, mener eksperterne.
Kærlighed og sex

Sådan får du et frækkere sexliv

af Pernille Lewinsky Kofoed og Gitte Holm 22. september 2013
Foto: Shutterstock
Ønsker du at bringe dit sexliv op på næste niveau? Så skal der måske ikke meget andet end kommunikation, lyst og glæde til, mener eksperterne.

Derfor oplever vi, at vores sexliv bliver kedeligt

Sex er umiddelbart frækt i sig selv, men man kan også hurtigt komme ind i en rutine, hvor sex så at sige bliver dagligdag. Skal sexlivet holdes i form skal det trænes, men det er også vigtigt at undgå sexdræberne, mener eksperterne.

Læs også: 6 ting, der forbedrer dit sexliv

Er du god i sengen? - Her er 5 vaner der afslører dig, se dem her

- Efter nogle år oplever mange par, at sex bliver lidt kedeligt og at det er noget, der bare skal overstås på linje med at koge pasta. Men også stress udgør en alvorlig sexdræber, fordi den dræner os for energi, glæde og seksuel lyst. Når vi er stressede, er vi simpelthen ikke i stand til at nyde nuet og bare være der, siger parterapeut og sexolog Jesper Bay-Hansen.

Men også den manglende kommunikation i forholdet, kan sætte en stopper for de positive sexoplevelser.

- Vi får ikke meldt tydeligt nok ud, hvordan vi ønsker at blive tilfredsstillet og hvad der tænder os. Mange tør ikke sætte ord på deres lyster eller fantasier, fordi de føler, det er pinligt eller skamfuldt at tale om. Tag en snak med din partner. Vær ærlig og forklar ham eller hende, hvordan du gerne vil tilfredsstilles, siger sexolog og psykoterapeut Emilie Bjørløw Møller.

Er du nysgerrig efter at vide, hvor normalt - eller det modsatte - dit sexliv er? - Få svaret her

Kom videre i (sex)livet

Når man er gået i stå, handler det om at komme videre. Det gælder også i sexlivet, som for nogle par er lig med en ugentlig omgang sex i missionærstillingen, mens det for andre er langt mere farverigt.

- Lad være med at tage sex så alvorligt, men gør det i stedet til en leg, hvor du og din partner udforsker hinanden og prøver hinandens grænser af. Når vi leger, slipper vi nemlig kontrollen. Vi kommer ud af hovedet og ned i kroppen. Leg får simpelthen liderligheden til at flyde, fordi vi giver os hen og føler os mere frie, siger Emilie Bjørløw Møller.

For Jesper Bay-Hansen handler det dog i høj grad også om det sanselige og om blot at mærke efter - og dermed ikke nødvendigvis om det grænsesøgende.

- Øv dig i at mærke dine lyster og lad dig forføre af dem, men sørg også for at sætte nogle lystmål. Et lystmål kan f.eks. være at give sex en chance, selv om lysten ikke er stor eller måske endda fraværende. Mange kvinder opbygger nemlig først lysten undervejs eller efter de er begyndt at have sex. En anden måde kunne være at dyrke sansesex, hvor I giver jer god tid til at udfordre både store og små sanser, som f.eks. syns- og høresansen, siger Jesper Bay-Hansen.

Glæde giver god sex

Eksperterne mener dog ikke, at man kan give en standardiseret guide til det lykkelige og lystige sexliv, da par er ligeså forskellige som mennesker er. Dog vil mennesker i lykkelige forhold oftest have et godt sexliv, da de to ting hænger sammen.

- For mig er det vigtigt at huske på, at et godt sexliv ikke nødvendigvis er en standardiseret størrelse, og at der ikke kun findes én nøgle til et tilfredsstillende sexliv. Glæde og andre positive følelser kaster god sex af sig, ligesom god sex hyppigt skaber positive følelser - også efter orgasmens rus har lagt sig, siger Jesper Bay-Hansen.