Vaginaldamp
Kærlighed og sex

Mød kvinderne, der damper deres underliv

13. maj 2020
af Jo Brand
Foto: Jannica Honey
Vaginaldamp, vulvasteaming eller yonisauna. Tilhængerne af varm damp til underlivet fortæller om øget sexlyst, forbedring af menstruationsforstyrrelser og et bedre forhold til et område af kroppen, der ofte bliver forbundet med noget skamfuldt. Læger mener ikke, at der er helt så meget at råbe hurra for.

Vaginaldamp. Måske har du hørt om det, måske har du ikke. Hvis du har hørt om det, så er det sandsynligt, at det er i forbindelse med skuespiller og nu også wellness frontkvinde, Gwyneth Paltrow, der via sit site Goop anbefalede kvinder at gøre det og efterfølgende fik en masse skældud af læger, der ikke mente, at man skulle være fortaler for den slags.

Hvis du ikke har hørt om det, så kan du få mere at vide her:

Yonisauna

Stephanie von D’Ahé Grau er uddannet sygeplejerske og naturopat og arbejder i dag som alternativ behandler med fokus på at få kvinder til at få et positivt forhold til de områder af kvindekroppen, ”som ofte bliver negligeret, udskældt og tabuiseret”. I den forbindelse arbejder hun blandt andet med yonisauna, som hun kalder det.

– Det er en metode, der er blevet brugt af kvindelige healere og jordemødre verden over i flere tusinde år, siger hun, der blandt andet afholder retreats, hvor kvinder sidder i rundkreds og ”steamer”.

– Det er kvindecirkler, hvor kvinder i alle aldre mødes. Vi laver øvelser, hvor vi hver især forbinder os til os selv via for eksempel meditation og øvelser, og så fortæller jeg lidt om yonidampning og underlivet, forklarer hun.

Men hvordan foregår det så helt præcist? Altså hvordan damper man sit underliv?

– Vi sidder på nogle stole, som min svigerfar har lavet – hvor der er hul i, og hvor man sidder behageligt. Nedenunder er der så en gryde på en kogeplade med dampende vand med urter i, siger hun og fortæller, at selv om underlivet naturligvis er blottet, er der ingen nøgenhed.

– Folk har lange nederdele på, og så bliver de også dækket til med et dejligt varmt tæppe, siger hun og fortæller, at efter steamingen indsættes for en sikkerheds skyld et såkaldt vagitorie med mælkesyrebakterier i skeden for at genoprette eventuel opstået ubalance.

LÆS OGSÅ: Udflåd, pletblødning og kløe: Her er alt det, du skal vide om dit underliv

Forbindelsen til sig selv

Og hvorfor kommer kvinderne så?

– De kommer af alle mulige grunde. Nogle har svært ved at blive gravide eller har gener i forbindelse med overgangsalderen eller svære menstruationsforstyrrelser. Og så er der også nogle, der bare gerne vil forbinde sig til et område af kroppen, de har negligeret helt vildt. Et område, som i vores kultur er blevet udskammet og tabubelagt, og som ofte bliver forbundet med noget negativt: Sex, man ikke har haft lyst til, svamp, smerter og traumer fra for eksempel en fødsel. Det er også et område, som mange forsøger at kontrollere” med voks og fjernelse af kønsbehåring. Og dér er yonidampning en måde at forbinde sig kærligt til sig selv og en behagelig måde at mærke sig selv på, og at ”mit underliv er mit eget”, siger Stephanie von D’Ahé Grau og forklarer, hvad kvinderne oplever, når de steamer.

– Varmen gør jo, at de slapper af og slipper nogle af de ubevidste spændinger, som mange har, og som skaber gener. Det handler om tryghed og afslapning. Samtidig gør det, at kvinderne kan forbinde sig til det område og den styrke, der er dér, siger hun.

LÆS OGSÅ: Nem åbdedrætsøvelse til dig, der trænger til ro i krop og sjæl

Mærk efter

Hvorfor kvinder oplever, at det har en effekt, ved man ikke. Som Stephanie von D’Ahé Grau siger:

– Om det skyldes placebo, øget blodcirkulation, eller fordi man fremprovokerer en form for lokaliseret febertilstand, er ikke til at sige, siger hun og fortæller, at det også kan være, at det skyldes såkaldt transdermal terapi.

– Med det mener jeg, at fordi slimhinden er så sart og absorberende i vulva, absorberer den måske de forskellige æteriske olier, der derfor når ind til blodbanen, hvorfor det måske derfor har effekt på hormonbalancen og så videre, forklarer hun, der faktisk var i tvivl, om hun ville udtale sig til denne artikel.

For selv om man kan synes, at damp til underlivet umiddelbart lyder rimelig uskyldigt, så er metoden blevet kritiseret voldsomt af gynækologer, der blandt andet siger, at det ikke har nogen effekt på hormonelle ubalancer, og at det samtidig kan være direkte farligt: For eksempel florerer der historier på nettet om en kvinde, der fik andengradsforbrændinger af vaginal steaming.

Vaginal velvære

– Jeg og en masse kvinder, der beskæftiger sig med det her, er pissebange for at råbe højt om det, for vi får nogle på nakken af det. Og det er vildt ærgerligt, for vi siger jo ikke, at det kan erstatte noget som helst. Og det er også en udbredt misforståelse, at vi anbefaler yonidampning, fordi skeden er uren. Den er jo selvrensende. Og ja, man kan brænde sig voldsomt, men det kan du også, når du drikker te eller kaffe. Derfor skal man også mærke efter. Jeg plejer at sige, at man skal kunne holde håndfladen over dampen i 30 sekunder. Man skal ikke bare sætte sig ned uden at mærke efter, siger hun og påpeger, at det skal føles behageligt.

– Og det her er et helt andet perspektiv end det, læger og gynækologer har. Vi kigger på det emotionelle og energetiske aspekt, og jeg får de vildeste tilbagemeldinger fra kvinderne, siger hun, der ikke vil negligere lægernes arbejde.

– Jeg vil gerne være brobygger og har dyb respekt for læger, men det er, som om at nogle har skyklapper på og ser, at de eneste veje er kirurgi og medicin. Og der går jeg også ind for holistisk selvpleje med for eksempel yonidampning, men også med fokus på kost, kosttilskud og det emotionelle, og det kunne være fantastisk, hvis de to verdener kunne fusionere, siger hun.

Den der varme

En af de kvinder, der jævnligt yonisteamer, er Mille på 39 år, der arbejder som cirkusartist og performer. Hun stødte på fænomenet på Facebook og deltog efterfølgende i et webseminar, afholdt af svenske Rebecca Tiger, der kalder vaginal damp for ”snippsauna”.

– Jeg havde født og tænkte, at det var en god måde ligesom at komme i kontakt med mit underliv på på en anden måde. At give underlivet lidt igen. Jeg arbejder meget med kroppen til hverdag, men i forhold til underlivet og det mere personlige forhold til det synes jeg, at jeg manglede noget.

Mille fik en session med Rebecca Tiger over Skype, inden hun gik i gang.

– Her spurgte hun mig om alt muligt om mit underliv, hvordan skeden var, min menstruationscyklus, blodets farve og så videre. Normalt har man bare fokus på, om det fungerer eller ej, men nu skulle jeg også tage stilling til, hvordan klimaet var dernede. Var den glad? Det havde jeg ikke tænkt på før, men det gør jeg nu, fortæller Mille, der efterfølgende har steamet jævnligt.

– Efter jeg er begyndt at steame, mærker jeg mere til min seksualitet, dens tilstedeværelse, og hvad jeg har mellem benene, og hvad jeg kan. Jeg har været i forhold i 15 år og blev skilt for to år siden og har fået mere lyst til at lære mig selv seksuelt at kende nu. Der er noget med den der varme … det er sådan en blid nærhed, der kommer og omfavner underlivet.

– Første gang havde jeg en oplevelse af, at maven faldt ud, kæben faldt ned, og åndedrættet slappede af. Nu, hvor jeg har gjort det mere eller mindre en gang om ugen i seks måneder, er der med tiden kommet en større connection og kærlighed til mig selv, som jeg ikke har mærket før. Det er også en måde at give fred til et område, hvor der har været penisser, fingre og tamponer oppe … og give slip på de minder, der er forbundet dertil. Og det er noget, jeg har lyst til og ser frem til. Det er et øjeblik for mig selv, hvor jeg fokuserer på min vagina, som også hører til mig, og som også skal have plads, og det giver mig ro og styrke som kvinde. LÆS OGSÅ: Fuldmåne: Bliver du påvirket?

Ikke en Hollywood-trend

Hvordan gør hun så, når hun ”hjemmesteamer”?

– Jeg koger nogle urter i en gryde og lader det så stå og dampe af, så det ikke er for varmt, og så sætter jeg gryden ned i toilettet og sætter mig på toilettet med en kimono over mig, og så slapper jeg af og mærker efter – og så sørger jeg selvfølgelig for at gøre gryden grundig ren bagefter, haha. Og hvad siger hun til lægernes advarsler?

– Jeg ved bare, at det kan åbne op for nogle ting. Jeg selv havde en kort menstruationscyklus før, og den er blevet længere, og det er jeg glad for. Men jeg synes ikke, at det ene skal udelukke det andet. Jeg ville også søge medicinsk hjælp, hvis jeg havde en alvorlig sygdom. Det vigtigste er, at man selv mærker efter, hvad man har lyst til. Og så skal man jo passe på sig selv. Man skal jo ikke sidde der, hvis det gør ondt. Det skal ikke brænde, det skal være dejligt, siger hun, der anbefaler, at man konsulterer en, der har forstand på både steaming og urter, inden man selv går i gang.

– Det er vigtigt at kontakte en, der har forstand på det, for at undgå at få problemer med underlivet på grund af en forkert blanding. Jeg køber urteblandingerne online af Rebecca Tiger på hendes webshop. Hun bruger udelukkende økologiske urter, og der findes forskellige blandinger i forhold til det, man har brug for. Det er også muligt at lave blandingen selv, men der skal man have et lidt bredere kendskab til urter og ”snippsauna”, som jeg endnu ikke har.

Rebecca Tiger påpeger selv, at hendes job er at give kvinderne en ”sikker” yonidamp i et rart miljø sammen med viden om urter, menstruationscyklus og underlivet, og så vil hun gerne lige aflive en misforståelse:

– Mange tror, at det her er en trend fra Hollywood, men det er det ikke. Det er noget, som vi nordiske kvinder også tidligere har brugt, men en tradition, som i dag delvist er gået tabt. En anden, der også har tage den gamle tradition op, og som i dag yonisteamer, er Maria på 37 år, der er danser. Hun hørte for første gang om det for nogle år siden fra sin søster, der boede i New York. Der gik et stykke tid, før hun selv begyndte, men efter at have deltaget i et onlineforløb hos Rebecca Tiger gør hun det i dag jævnligt.

– Jeg var tiltrukket af den naturlige tilgang. Jeg har haft forskelligt bøvl med mit underliv, ikke noget alvorligt, men problemer med min bakterieflora, som medicin ikke har kunnet få bugt med. Og steaming har haft en fantastisk virkning for mig. Tidligere har jeg fået forskellige former for svampekure, og min erfaring er, at det har været symptombehandling, og at det var nogle dybereliggende årsager, der gav ubalancerne. Problemerne blev ved med at komme tilbage, og det handlede om mit følelsesliv. I dag oplever jeg, at hvis der er en ubalance på vej, så kan jeg rimelig hurtigt fikse det med de rigtige urter. Det er en enorm simpel metode, den er naturlig og gør, at jeg ikke distancerer mig fra mig selv, forklarer Maria, der bruger en stor gammel støbejernsgryde til formålet.

– Så lægger jeg hynder på siderne, så jeg ikke rør kanterne, og tager et tæppe omkring mig og sidder og slapper af i 10-12 minutter. Da jeg lige var begyndt, var det meget intenst, men nu er det mere hverdagsagtigt og en del af min selfcare-rutine. Det er ikke noget intellektuelt eller mentalt, men en måde at få kontakt til mig selv, og det har haft en stor indflydelse på mit liv. Derfor taler jeg gerne om det, selv om folk synes, det lyder helt vanvittigt. Især min teenagedatter synes, det lyder helt tosset.

DET SIGER GYNÆKOLOGEN OM VAGINAL STEAMING

Flere udenlandske gynækologer har kritiseret vaginal steaming, men hvad siger de danske? Frank H. Pedersen er gynækolog og formand for Praktiserende Speciallæger i Gynækologi, og han fortæller, at det ikke er noget, han og hans kolleger har indtryk af bliver praktiseret i særlig stor grad herhjemme, og som han siger, er det heller ikke noget, de vil gå ud og anbefale som behandling mod lidelser i underlivet. – Ud fra et fagligt synspunkt virker tanken om, at der skulle være nogen gavnlig effekt, mildt sagt meget tvivlsom, siger han og fortæller, at man også har set eksempler på forbrændinger i Danmark.

– Der har været tilfælde, hvor der har været komplikationer, i forbindelse med at der er kommet varm damp ind i vagina, og hvis man kommer noget i vandet, så er der også risiko for, at der kan opstå en allergisk reaktion, og man kan få for eksempel eksem, siger han. Han vil dog ikke fornægte de positive oplevelser, kvinder har med vaginal steaming. – Det er uden tvivl behageligt. Og lige meget hvad, så er det jo sådan, at nogle patienter finder nogle alternative løsninger, der giver dem noget. Og vi skal passe på med at sige, at det ikke virker til de kvinder, der har positive oplevelser med det, men det er ikke noget, der er på vores repertoire af behandlinger.

HVIS DU VIL VIDE MERE …

Læs mere om Stephanie von D’ahé Grau på stephanievondahegrau.dk og på Instagram @stephanie_von_dahe_grau. Og Rebecca Tiger på snippsauna.com og på Instagram @wildherbarista.

Læs også